Connect with us
Advertisement

Actualitate

Verdict privind impozitarea pensiilor speciale cu 85%: CCR discută sesizările făcute de Avocatul Poporului și ÎCCJ

curtea constitutionala

Publicat

Curtea Constituțională se poate pronunța miercuri privind legea care prevede taxarea pensiilor speciale cu 85%. Actul normativ a fost contestat de către Avocatul Poporului și de către Secții Reunite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Legea care prevede taxarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei și cu 10% a celor între 2001 și 7001 lei a fost adoptată de Camera Deputaților în iunie.

Potrivit actului normativ va fi taxată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii. O decizie privind constituționalitatea legii a fost amânată în mai multe rânduri.

Potrivit Europa Liberă, raportorul pentru această lege este judecătorul Gheorghe Stan, fost șef al secției speciale. El a justificat amânarea pe motiv că nu a primit încă toate răspunsurile solicitate de la instituțiile ai căror foști angajați sunt beneficiari de pensii speciale

Avocatul Poporului spune că legea de impozitare a pensiilor speciale, așa cum a fost adoptată de parlament, încalcă două articole din Constituție: articolul 16, privind nerespectarea principiului unei juste aplicări a sarcinii fiscale și articolul 56 din legea fundamentală, în baza căruia Avocatul Poporului a identificat o discriminare prin dubla impozitare a pensiilor de serviciu.

.Judecătorii Curții Supreme au atacat la Curtea Constituțională legea adoptată de parlament privind impozitarea pensiilor speciale, pe motiv că este discriminatorie și contravine principiului egalității.

Curtea supremă reproșează legii adoptate de parlament că, ​sub aspect extrinsec, modifică dispozițiile unei legi organice, privind statutul judecătorilor și procurorilor, că nesocotește decizii succesive ale Curții Constituționale în acest domeniu și că a încălcat normele constituționale la sesizarea camerelor parlamentului, legea în cauză fiind supusă dezbaterii și adoptării Senatului, ca primă Cameră sesizată, iar Camera Deputaților a fost Cameră decizională, contrar normelor constituționale invocate, care stabilesc o altă procedură în privința reglementărilor referitoare la statutul judecătorilor și al procurorilor și, nu în ultimul rând, că legea a fost adoptată fără avizul CSM.

Anterior, CCR a admis pe 6 mai, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate ale Curții Supreme și Avocatului Poporului şi a constatat că legea de abrogare a pensiilor speciale este neconstituţională, în ansamblul său, încălcând inclusiv decizii adoptate anterior de CCR.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Rusinea

    miercuri, 30.09.2020 at 10:13

    De inteles taxarea pensiilor de 7000, dar si cele de 2001 lei ?

  2. pilu

    miercuri, 30.09.2020 at 13:46

    Cum poti fi atat de nesimtit si hapor incat sa vrei sa iei de zece ori mai mult decat unul care iti sustine salarul si pensia speciala ? Mai ce cancer sunt acesti PSD-isti !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement