Actualitate
Veste importantă pentru toți șoferii. ASF a anunțat tarifele de referinţă pentru piaţa RCA. Vezi noile prețuri
Noile tarife RCA au fost publicate miercuri de ASF, cu doar o zi înainte de expirarea vechii grile. A sosit cel mai așteptat moment pentru șoferii români dar și pentru transportatori.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a prezintat tarifele de referință ale noilor polițe RCA. Joi expirau vechile tarife aprobate de Guvern.
„Tarifele de referință au caracter orientativ, iar la baza calculului sunt datele agregate privin daunele, frecvența daunelor și numărul de polițe RCA”, a declarat vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu.
Potrivit acestuia, stabilirea tarifelor de referință este un pas inainte în ceea ce privește echilibrarea pieței.Noile tarife RCA. Tarifele maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), propuse de ASF, au apărut în noiembrie 2016 în Monitorul Oficial şi se mai aplică până mâine, inclusiv.
Tarifele de referinţă sunt structurate în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică) și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului.
Astfel, tariful de referinţă pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei.
Pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%).
Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinţă este 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei).
Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute atât de persoane fizice, cât şi juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinţă are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai puţin decât tariful de primă maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).
Datele statistice utilizate în calculul tarifului de primă de referință nu arată deviații semnificative în daunalitate, la nivel de piață, comparativ cu datele statistice din anii anteriori, prin urmare nu există premise de creștere a tarifelor pentru poliţele RCA.
Tarifele de referinţă pe fiecare categorie de autovehicul şi de asigurat pot fi consultate aici.
Camera Deputaţilor a adoptat marți Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie (Legea RCA).
Printre cele mai importante modificări aduse de această lege cadrului general de funcţionare a pieţei asigurărilor obligatorii auto se numără: introducerea conceptului de tarif de referinţă şi formula de calcul a acestuia; definirea categoriei clienţilor cu risc ridicat, precum şi modalităţile prin care aceştia pot fi asiguraţi; explicitarea mecanismului decontării directe şi principiile de aplicare.
Procesul de adoptare a legii, iniţiată de Parlamentul României, a presupus o largă consultare publică în care au fost implicaţi reprezentanţi ai tuturor entităţilor participante la piaţa RCA. În urma dezbaterilor, care au avut loc în cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului, au fost aduse o serie de amendamente care au fost, în mare parte, consolidate în forma finală a legii.
Experţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au avut un dialog permanent cu părţile implicate în dezbaterea publică şi au intervenit cu puncte de vedere privind aspectele tehnice prevăzute în lege.
„Avem noi reguli, pornim pe un nou drum în ceea ce priveşte piaţa RCA. Implementarea măsurilor prevăzute în legea recent adoptată de Parlament, la conturarea căreia au participat şi specialiști din cadrul ASF, va elimina fără îndoială dezechilibrele din trecut. Vom urmări cu stricteţe evoluţia tarifelor primelor RCA în perioada următoare”, a declarat Prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu.
Printre cele mai importante modificări aduse de această lege cadrului general de funcţionare a pieţei asigurărilor obligatorii auto se numără şi:
- Introducerea conceptului de tarif de referinţă şi formula de calcul a acestuia;
- Definirea categoriei clienţilor cu risc ridicat, precum şi modalităţile prin care aceştia pot fi asiguraţi;
- Explicitarea mecanismului decontării directe şi principiile de aplicare.
După promulgarea legii, ASF va emite reglementările necesare, prin intermediul legislaţiei secundare, pentru aplicarea prevederilor acestui act normativ.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News