Actualitate
Victor Negrescu: „Dorim ca tinerii să participe activ la pregătirea președinției României la Consiliul UE“
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat miercuri, 13 decembrie 2017, la conferința „Președinția României la Consiliul Uniunii Europene văzută prin ochii tinerilor“, organizată de Institutul European din România și Ministerul Afacerilor Externe.
În alocuțiunea sa, ministrul delegat a evidențiat preocuparea constantă a actualului guvern de a crea oportunități pentru tineri și le-a transmis participanților la eveniment invitația de a se implica în proiectele demarate în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.
„În ultimele șase luni, efortul nostru a fost acela de a clădi un mecanism de dialog permanent la nivelul întregii societăţi, pentru ca cetățenii să simtă că acest proiect le aparține cu adevărat. Este foarte important să-i ajutăm și să-i încurajăm pe tineri să participe activ și creativ la pregătirea și exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene“, a declarat Victor Negrescu.
Ministrul delegat a menționat, în context, Forumul de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene „EU-RO 2019“, unul dintre grupurile de lucru ale acestuia fiind orientat chiar pe domeniile „Cultură, tineret și sport“.
„Vrem să le oferim tinerilor oportunitatea de a deveni o voce în stabilirea tematicilor de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și invităm pe această cale toate asociațiile de tineret, care au prevăzute în statutul lor elemente precise referitoare la promovarea valorilor europene și au un portofoliu de acțiuni relevante, să adere la Forumul «EU-RO 2019». Concluziile acestor dezbateri vor fi integrate în procesul de reflecție derulat în vederea fundamentării propunerilor de priorități ale agendei Președinției României, precum și a definirii obiectivelor de promovare avute în vedere pentru primul semestru al anului 2019“, a subliniat Victor Negrescu.
De asemenea, ministrul delegat a reamintit că, în perioada Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, vor fi create mijloace prin care sute de voluntari și stagiari vor putea ajuta la organizarea evenimentelor și la îmbunătățirea imaginii României.
România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una din cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții care mai include Finlanda și Croația. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 grupuri de lucru.
Eforturile unei Președinții se concentrează în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre. Președinția trebuie să acționeze ca un facilitator, fiind responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația europeană, de asigurarea continuităţii agendei Uniunii Europene, a unor procese legislative bine organizate şi a cooperării dintre statele membre. De asemenea, Președinția organizează întâlniri cu Parlamentul European și alte reuniuni formale la toate nivelele.
Forumul „EU-RO 2019“ este o structură consultativă, fără personalitate juridică, ce funcţionează pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, în coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, şi are ca principală misiune crearea cadrului formal de derulare a dezbaterilor publice organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe tema viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene. La Forum pot adera membrii delegațiilor României din cadrul structurilor consultative ale Uniunii Europene, organizaţii patronale, sindicale, academice, profesionale, precum şi alte structuri ale societăţii civile organizate sau asociații de administrații locale.
În cadrul Forumului funcţionează mai multe grupuri de lucru, acţionând în domeniile politice corespunzând configurației Consiliului Uniunii Europene: Afaceri interne; Afaceri Externe și Apărare; Afaceri Generale; Agricultură și pescuit; Aspecte economice și financiare; Cercetare și inovare; Competitivitate; Cultură, tineret și sport; Dezvoltare regională; Educație și formare; Energie; Justiție; Mediu și schimbări climatice; Ocuparea forței de muncă și Politică socială; Sănătate și Protecția consumatorului; Societatea informațională; Transporturi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News