Eveniment
VIDEO: Aglomerație mare pe Aeroportul din Cluj. Aproape 2000 de oameni vor să plece la muncă în Germania
În plină pandemie de coronavirus, joi, 9 aprilie, în parcarea din fața Aeroportului din Cluj, se înghesuiau în jur de 2000 de oameni.
Aceștia se pregătesc să plece în Germania la munci sezoniere. Directorului Aeroportului Cluj a declarat la Digi24 că oamenii au fost aduși de dimineață cu mai multe autocare și lăsați în parcarea din fața aeroportului, care ar fi administrată de Consiliul Județean, nu de aeroport.
UPDATE: Autoritățile își pasează vina pentru situație. Conducerea aeroportului spune că era treaba Consiliului Județean să dezinfecteze parcarea, în timp ce CJ susține că nicio autoritate județeană nu a știut despre aceste zboruri și cere demisia directorului aeroportului. Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a spus pentru HotNews.ro că a fost o „situație nefericită” și ”o deficiență de organizare pornită de la firma de recrutare”, care ar fi gestionat totul și care acum este anchetată penal.
Potrivit G4Media.ro, firma de pază ar fi fost depășită de situație, dar comitetul pentru situații de urgență s-ar fi întrunit pentru a lua măsuri de dispersare. Din imagini rezultă că oamenii nu respectă nici o regulă de distanțare socială și puțini poartă măști de protecție.
Muncitorii sezonieri ar fi urmat să plece cu 13 chartere de pe Aeroportul din Cluj către Germania.
Germania și Italia au exercitat presiuni asupra autorităților române pentru a permite unor contingente de muncitori sezonieri să vină la cules, cele două țări fiind dependente de muncitorii din Estul Europei pentru a nu-și compromite recoltele sezoniere de sparanghel, căpșuni etc.
România a adoptat pe data de 4 aprilie ordonanța militară nr 7, care prevede următoarele la articolul 10: (1) Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul sanitar și al asistenței sociale.
sursă video: Cluj24.ro
sursă foto G4media.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News