Administrație
VIDEO: Bani grei, jucați la firul ierbii. Opt firme se luptă pentru un contract de 6.000.000 de euro, la Alba Iulia
O luptă mare se dă pentru un contract de peste 6 milioane de euro, din bani publici, la Alba Iulia. Este vorba despre o bătălie a firmelor specializate în spații verzi, care vânează contractul pentru îngrijirea a tot ce înseamnă petec de iarbă din oraș.
Licitația a fost lansată la sfârșitul lunii martie 2023, iar la șapte luni distanță încă nu a fost declarat un câștigator, deoarece situația s-a complicat.
Mai exact trei firme participante, din cele opt care s-au prezentat la licitație, au formulat contestații, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, cu privire la procedura de atribuire.
Printre cei care conduc firmele care se luptă pentru contractul de 32 de milioane de lei se numără și nume cunoscute în oraș: Florin Mărginean, administratorul Toskana Garden, șefă Polaris Alba Iulia, (când firma se ocupa de gunoiul menajer din oraș) Lucia Pera și Vasile Todea, fostul șef APM Alba.
De asemenea un alt nume sonor este cel a lui Ion Olteanu, care a obținut zeci de contracte pentru întreținerea spațiului verde în țară, printre care și la Constanța.
La Constanța, Olteanu a obținut contractul de îngrijire a spațiilor verzi, în aprilie 2023.
Înainte de el, acestea erau îngrijite de Radu Aurel Nicoraș care deține o firmă din Constanța, ce participă și la licitația din Alba Iulia, în prezent.
După o decizia a CNSC, procedura de atribuire a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, unde Primăria Alba Iulia a atacat decizia consiliului. O ședință de judecată va avea loc în data 23 octombrie 2023.
Momentan, în oraș, lucrează două firme pentru întreținerea spațiilor verzi Sport Turism SRL pe un lot și Luxor pe cel de al doilea lot.
Pentru ce se luptă firmele: Contract de 6 milioane de euro
Primăria Alba Iulia a scos la licitație publică contractul de îngrijire a spațiilor verzi din oraș, împărțit pe două loturi.
Valoarea contractului pentru lotul I este estimată la 20, 2 de milioane de lei, iar pentru lotul II la 11, 9 milioane de lei.
Mai exact firma câștigătoare pe fiecare lot în parte trebuie să se ocupe de tot ceea ce înseamnă verdeață în oraș: de la cosit iarba, la îngrijit trandafii din rondouri.
Opt oferte primite
Potrivit documentației CNSC în data de 27 iulie 2023 primăria a înregistrat opt oferte cu următoarele punctaje:
Lotul I (20, 2 de milioane de lei)
Asocierea Garden Center Grup SRL și RoVerde Landscaping SRL 100 de puncte, reprezentant Ion Olteanu
Rogera Prest Com 93 de puncte, reprezentant Gelu Anheliuc
Eco Garden Construct SRL 90.96 de puncte, reprezentant Mircea Crăciun
Sport Turism SRL 88.19 puncte, reprezentant Radu Aurel Nicoraș
Garden Shop Services 87.83 de puncte, reprezentant Lucia Maria Pera
Luxor LTD ofertă respinsă, reprezentant Vasile Todea
Lotul II (11, 9 milioane de lei)
Garden Shop Services 100 de puncte, reprezentant Lucia Maria Pera
Asocierea Garden Center Grup SRL și RoVerde Landscaping SRL 94,45 de puncte, reprezentant Ion Olteanu
Eco Garden Construct SRL 88,87 de puncte, reprezentant Mircea Crăciun
Rogera Prest Com 87 de puncte, reprezentant Gelu Anheliuc
Sport Turism SRL 84,59 puncte, reprezentant Radu Aurel Nicoraș
Luxor LTD ofertă respinsă, reprezentant Vasile Todea
Bell Flover ofertă respinsă reprezentant Florin Mărginean
Firmele din oraș cu oferte respinse, lupta din Constanța pe spații verzi, mutată la Alba Iulia
Mai pe scurt ofertele ambelor firme din Alba Iulia, cea a lui Vasile Todea și Florin Mărginean au fost respinse.
Pe lotul I, punctajul maxim l-a obținut firma lui Ion Olteanu cel care a obținut contractul la Constanța.
Însă pe lotul II, punctajul maxim a fost luat de Garden Shop Services, firmă care în trecut potrivit presei din Constanța s-a numit Pomacost SA.
În trecut Pomacost SA, actuala Garden Shop Services și Sport Turism SRL s-au ocupat de spațiile verzi din oraș, însă în 2023, contractul a fost atribuit firmei conduse de Ion Olteanu, care în licitația pentru lotul II, de la Alba Iulia a obținut 94,45 de puncte.
Contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor
După ce oferta a fost respinsă firma Bell Flover a depus o contestație la CNSC.
Potrivit documentului public, Florin Mărginean a solicitat:
Anularea Adresei nr. 87450/27.07.2023 emisă de Municipiul Alba și a Raportului procedurii nr. 87304/27.07.2023, precum și a tuturor actelor anterioare și/sau subsecvente ale acestora care privesc modalitatea de evaluare a ofertei depuse de către subscrisa;
b) Obligarea Municipiului Alba la continuarea Procedurii de atribuire cu respectarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice, cu consecința stabilirii caracterului acceptabil și conform al ofertei Bell Flover S.R.L.
c) Să constate neconformitatea și inacceptabilitatea ofertelor depuse de către GARDEN SHOP SERVICES S.A. (pentru prezentarea unui preț neobișnuit de scăzut și pentru că nu satisface în mod corespunzător cerințele caietului de sarcini), ECO GARDEN CONSTRUCT S.R.L (pentru că nu satisface în mod corespunzător cerințele caietului de sarcini) și Asocierea GARDEN CENTER GRUP S.R.L. și RO-VERDE LANDSCAPING S.R.L pentru prezentarea unui preț neobișnuit de scăzut și pentru că nu satisface în mod corespunzător cerințele caietului de sarcini).
În replică firmele din Constanța au cerut respingerea contestației formulate de compania din Alba Iulia. Mai mult de atât au cerut reevaluarea ofertelor depuse de către firma lui Olteanu și a contra candidaților.
Ce a decis CNSC
În primul rând a respins contestația formulată de firma din Alba Iulia.
Însă a admis cererea firmelor din Constanța.
Mai exact, ”admite, în parte, contestația formulată de SPORT TURISM SRL, în contradictoriu cu MUNICIPIUL ALBA IULIA, în calitate de autoritate contractantă, respectiv, în partea referitoare la solicitările de reevaluare a ofertelor depuse ASOCIEREA GARDEN CENTER GRUP SRL & RO-VERDE LANDSCAPING SRL, ECO GARDEN CONSTRUCT SRL, ROGERA PREST COM SRL și GARDEN SHOP SERVICES SRL, pentru loturile nr. 1 și nr. 2, și, respinge, ca nefondate, celelalte solicitări.
Anulează raportul procedurii nr. 87304/27.07.2023, în partea care privește evaluarea ofertelor indicate, precum și actele subsecvente și obligă autoritatea contractantă la reevaluarea acestora în acord cu dispozițiile legale și a celor evocate în motivare, în termen de 20 zile de la primirea deciziei”, se arată în decizia CNSC.
Proces la Curtea de Apel Alba Iulia
Primăria Alba Iulia a acționat în instanță după decizia de la CNSC, iar un dosar a fost înregistrat pe rolul instanței superioare, Curtea de Apel Alba Iulia.
Mai exact Primăria nu este de acord cu decizia CNSC și vrea anularea ei.
O ședință de judecată va avea loc în data de 23 octombrie 2023.
Ce spune primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa
”Este o licitație complicată pentru că este pe cinci ani și sunt sume destul de mari.
În final am declarat doi câștigători, evident au existat și contestații și pe lotul I și pe lotul II, CNSC-ul ne-a dat din păcate după o lună și jumătate, parțial le-a acceptat constestațiile, dar nu ne-a anulat procedura ci ne-a zis să mergem în continuare și să desemnăm conform a ceea ce ne-au spus ei că ar fi cumva neconfrom, o reevaluare.
Suntem în procedura de reevaluare să vedem dacă vor rămâne aceiași câștigători sau nu”, a dedclarat Gabriel Pleșa, pentru alba24.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Xyz
joi, 19.10.2023 at 11:17
ce dragut…..sume din ce in ce mai mari pentru spatii verzi din ce in ce mai mici…..:)