Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO Ceasurile Tissot dau (h)ora exactă de la Hăpria. Reportaj în atelierul ȘEZI, cu reprezentanții brandului elvețian

YouTube video

Publicat

Într-o curte largă, pe malul unui mic pârâu pe care mai mult îl bănuiești decât îl vezi, un motan cocoțat pe o bancă doarme la soare, sub ochii unui cățel prietenos. Deși este sfârșitul lui octombrie, atmosfera este una de vară târzie. Tinerii artiști Lucian și Octavia Loiș au musafiri importanți. Este vorba despre reprezentanții celebrului brand de ceasuri Tissot, veniți la atelierul lor pentru o sesiune foto legată de ceasul de lux dedicat Centenarului, produs în ediție limitată și în exclusivitate pentru România de compania elvețiană.

Citește și: VIDEO: Ceas de lux dedicat Centenarului, lansat de Tissot. Este inspirat de Alba Iulia și produs în 1918 de bucăți

Cu laptopurile deschise pe masa pusă din foișorul de lângă casă, câțiva tineri munceau relaxați, iar alții abia ce terminaseră cu ședința foto pentru ceasul care sărbătorește Centenarul României.

În centrul curții, o masă rotundă plină de motive populare românești, îți atrage imediat atenția. Este principala creație a celor doi, în proiectul în care au fost cooptați de Tissot. În jur, 9 scaune, de asemenea încărcate de simboluri.

Totul este centrat în jurul ideii de horă tradițională românească.

Octavia și Lucian au reprezentat pentru Tissot dansul tradițional al românilor, care a fost preluat în designul ceasului, ca fundal pentru indicatorul secundarelor.

”Când ne închipuim un ceas în colaborare cu Tissot, pentru România, evident că este ca un mare puzzle, mai multe elemente, cum să transcrii tradițiile românești care sunt frumoase, minunate chiar, pe un ceas care este destul de mic. În primul rând am vrut să ne legăm de un element foarte puternic în cultura românească Hora”, ne spune Ion Schiau, reprezentantul în România al brandului Tissot.

Hora ceasului Tissot România 1918-2018 este o creație a artiștilor de la atelierul ȘEZI (din Hăpria – n.red.), fondat de Octavia și Lucian Loiș. ȘEZI își propune să reînvie arta populară românească folosind metode tradiționale îmbinate cu cele actuale. Hora imaginată de ȘEZI simbolizează 9 oameni din 9 regiuni istorice ale României – Banat, Bucovina, Crișana, Dobrogea, Maramureș, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania. Cei doi arhitecți au transformat mici piese din lemn de fag în obiecte de artă, procesul fiind unul complex: de la proiect la finisajul manual.

Forma finală este aceea a unei medalii, câte una pentru fiecare din cele 1918 piese ale ediției limitate de ceasuri.

Ion ne povestește că nu este întâmplătoare colaborarea companiei pe care o reprezintă cu tinerii artiști din Alba, ci că le cunoaște munca de ceva timp, ba chiar au mai avut câteva proiecte persoane împreună.

„I-am descoperit într-o revistă românească. Au creat pentru mine, acasă, câteva piese de mobilier inspirate din tradițiile românești și din istora mea personală și le-au transcris cu foarte multă poezie și cu extraordinar de mult talent.”

Tocmai acest talent și pasiunea pentru tradiție a făcut ca cei doi să fie aleși pentru a face designul ceasului de colecție Tissot. Fiecare dintre cele 1918 de ceasuri vândute cu prilejul Centenarului României ajunge la cumpărători însoțit de acest simbol al horei, realizat din lemn românesc și șlefuit manual în micul atelier din județul Alba.

Extrem de emoționați, Octavia și Lucian Loiș spun că nu se gândeau niciodată că vor ajunge că colaboreze cu un astfel de brand și că întreaga experiență le-a făcut o reală plăcere.

”Masa a fost sculptată de Cornel Chiorean, un sculptor din Teiuș cu care noi am colaborat în trecut și pentru alte proiecte. Moșteneste talentul de la tatăl lui și lucrează cu multă pasiune. Credem că este important să implicăm oameni din comunitate, care duc mai departe și păstrează mesteșugul viu. Scaunele au fost <desenate> cu laser de Laser Cut Crafts din Alba Iulia” spune Lucian Loiș.

O parte din bani, destinați cătunelor fără electricitate

Reprezentanții Tissot spun că medalia care ”vine” în pachetul cu ceasul poate fi trimisă înapoi, producătorului. ”Noi vom suplimenta donația către Asociația Free Miorița cu încă 50 de lei pentru fiecare medalie primită”, a adăugat Ion Schiau.

Cei de la Tissot sunt relaxați, iar discuția cu ei decurge plăcut. ”Sunteți primii care ne întreabă despre acest proiect. Încă n-am mai vorbit cu nimeni, dar e bine că sunteți din Alba Iulia”, ne spune unul dintre ei, apoi se arată entuziasmat de vizita pe care a făcut-o în Cetatea Alba Iulia, sursă de inspirație și pentru designul ceasului.

Masa ”puzzle” pentru 1918 de medalii

Toate medalioanele pe care cumpărătorii ceasului le vor trimite, vor fi introduse în masa care reprezintă hora, realizată de Octavia și Lucian. Masa are câteva spații rotunde, la fel ca medaliile, plus un mic spațiu dedesubt, unde încap 1918 medalii.

Banii astfel strânși vor ajunge la organizația Free Miorița al cărei scop, prin programul ei Lumină pentru România, este să aducă electricitatea în cele mai izolate case din România.

În istorie cu un ceas dedicat exclusiv României

Tissot România 1918-2018 intră în istorie ca prima ediție limitată de ceasuri dedicată exclusiv României, fiind de asemenea pentru prima dată când producătorul elvețian face acest lucru pentru o țară.

Designerii au făcut în așa fel încât toate elementele esențial să fie inspirate din frumusețile care fac din România o țară unică. Cadramul fațetat amintește de Coloana Infinitului, iar culoarea indicatoarelor este inspirată de albastrul de Voroneț. Pe spate, ceasul are forma cetății din Alba Iulia.

Povestea ceasurilor Tissot a început în 1853, când Charles-Felicien Tissot și fiul său, Charles -Emile Tissot, au pus bazele mărcii de ceasuri care le poartă numele, în orașul elvețian Le Locle.

Un reportaj de Andreea Mezei și Ovidiu Hațegan

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pp

    miercuri, 31.10.2018 at 20:09

    Super tare! Bravo, oameni faini!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement