Administrație
VIDEO: Circ pentru lumină în CL Alba Iulia. Consilierii au aprobat proiectul privind concesionarea serviciului de iluminat public
Consilierii locali din Alba Iulia, reuniți în ședință extraordinară, marți, la ora 13.00, au aprobat proiectul de hotărâre prin care se propunea încheierea unui contract de delegare prin concesiune a serviciului de iluminat din municipiu. După ce acest proiect nu a trecut în ședința Consiliului Local de săptămâna trecută, de această dată, 16 consilieri au votat „pentru”.
Cum era de așteptat, întâlnirea nu a fost una lipsită de „scântei”. Și de această dată au existat numeroase discuții, în special pe subiectul iluminatului public de sărbători, care, în contract, se ridică „până la 100.000 euro”. Liberalul Gabriel Pleșa a propus ca, dată fiind situația financiară precară a Primăriei, să se cheltuie cel mult cât anul trecut sau „până la 50.000 de euro”.
„Aș vrea să vă aduc aminte, pentru a pune lucrurile corect. Tot ce s-a discutat acum o săptămână în ședința de Consiliu Local a fost despre iluminatul de sărbători. Ne-am oprit asupra sumei, care ni se pare exorbitantă și nu s-a mai discutat de restul contractului. Noi, care am avut acea nemulțumire, ne-am abținut și proiectul nu a trecut. Am cerut sumele care s-au cheltuit în ultimii 4 ani pe iluminatul festiv. Vi le prezint aproximativ: 2008 – 11 miliarde + TVA, 2009 – 5,7 miliarde + TVA, 2010 – 2,8 miliarde + TVA, 2011 1,95 miliarde + TVA. În contract se menționează că se vor cheltui până la 100.000 euro pe an pentru iluminatul festiv. În condițiile în care bugetul este cum este, se întârzie la plăți, eu propun să fim foarte atenți cu drămuirea acestor bani în acest an”, a declarat Gabriel Pleșa, adăugând că propune ca suma cheltuită să nu o depășească pe cea de anul trecut, sau să se încadreze „până în 50.000 de euro”.
Primarul Mircea Hava, prezent la ședință, a intervenit în discuție pentru a reaminti că iluminatul public a fost discutat în Consiliul Local, punând poziția liberarilor pe fondul conflictului politic. „Câteodată memoria este foarte scurtă și legată de alte chestiuni, nu de adevăr. S-a discutat foarte mult despre iluminat, e drept că s-a alunecat mai mult în iluminatul de sărbători. În 2008 e primul an în care s-a făcut ceva serios, de-asta suma e așa de mare. Ulterior, s-a mai reparat, s-a mai înlocuit și sumele au mai scăzut. Iluminatul de sărbători bucură pe toată lumea, astea sunt sărbătorile în toată lumea. Putem să nu-l mai facem, dacă asta vreți să fie Alba Iulia. Stingem totul și stăm la lumânare. Bugetul nu este chiar atâta de nenorocit. Bugetul s-a nenorocit acum în ultima vreme, din cauza rambursurilor pe fonduri europene. Eu cred că orașul merită, măcar la 5 ani, să se schimbe conceptul a ceea ce înseamnă iluminatul festiv. Nu cred că este o risipă. Toată lumea se bucură! Dacă aș fi convins că este doar grija pentru săracul nostru buget, aș spune „da”, dar nu este așa. Intrăm în campania electorală, și asta se face nu cu fapte ci cu vorbe pentru unii”, a declarat primaul Mircea Hava.
Directorul tehnic al Primăriei Alba Iulia, Silvia Moldovan, a explicat că sumele din contract sunt rezultate din procedura de licitație, dar există și elemente ale căror costuri pot fi limitate. „Suntem într-o gravă eroare de interpretare a actelor. Aceste documente au rezultat ca urmare a unor proceduri făcute pe o legislație aflată în vigoare. În contract nu se regăsesc decât valorile rezultate din procedura de licitație. Este o obligație să trecem în contract ceea ce a rezultat din procedură. Ceea ce vom face noi ulterior în execuție este problema noastră. În contract și în ofertă există elemente de cost care pot avea întotdeauna valoarea pe care ne-o dorim. Dacă vrem să avem un iluminat festiv special, îl putem încadra în prețurile care se regăsesc în ofertă, pe fiecare articol. Cu instalațiile procurate în 2008 am făcut ce am putut anii următori dar tot cu mai puțini bani. Anul acesta vom face din aceleași instalații ceea ce doriți dumneavoastră cu banii care îi doriți”, a explicat Silvia Moldovan.
Rareș Buglea: „Suntem puși în fața faptului împlinit și obligați să votăm „pentru”.
„Dacă anul trecut s-a putut cu valori mai mici, considerăm că se poate și anul acesta, pentru că nu a fost un an foarte bun pentru Alba Iulia. Nu înțeleg de ce puneți problema în felul acesta fatal. Suntem puși în fața faptului împlinit și obligați să votăm „pentru”, doar pentru că o instanță judecătorească a dat câștig de cauză unei firme. Noi discutam aici despre valori. Dacă anul trecut am împodobit orașul de sărbători cu o anumită valoare, de ce anul acesta trebuie să fie triplă?”, a adăugat liberalul Rareș Buglea.
Consilierii au convenit că sumele din contract vor putea fi discutate cu ocazia unei ședințe viitoare, iar în final, proiectul de hotărâre a trecut cu 16 voturi „pentru”, 3 împotrivă (a liberalilor Gabriel Pleșa, Rareș Buglea și Vasile Petric), doi consilieri fiind absenți.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Psd
miercuri, 31.10.2012 at 00:12
unul din analfabetii lui diaconescu…interesant….https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bWCWM4RxpJQ