Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Circ pentru lumină în CL Alba Iulia. Consilierii au aprobat proiectul privind concesionarea serviciului de iluminat public


Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia, reuniți în ședință extraordinară, marți, la ora 13.00, au aprobat proiectul de hotărâre prin care se propunea încheierea unui contract de delegare prin concesiune a serviciului de iluminat din municipiu. După ce acest proiect nu a trecut în ședința Consiliului Local de săptămâna trecută, de această dată, 16 consilieri au votat „pentru”.

Cum era de așteptat, întâlnirea nu a fost una lipsită de „scântei”. Și de această dată au existat numeroase discuții, în special pe subiectul iluminatului public de sărbători, care, în contract, se ridică „până la 100.000 euro”. Liberalul Gabriel Pleșa a propus ca, dată fiind situația financiară precară a Primăriei, să se cheltuie cel mult cât anul trecut sau „până la 50.000 de euro”.

„Aș vrea să vă aduc aminte, pentru a pune lucrurile corect. Tot ce s-a discutat acum o săptămână în ședința de Consiliu Local a fost despre iluminatul de sărbători. Ne-am oprit asupra sumei, care ni se pare exorbitantă și nu s-a mai discutat de restul contractului. Noi, care am avut acea nemulțumire, ne-am abținut și proiectul nu a trecut. Am cerut sumele care s-au cheltuit în ultimii 4 ani pe iluminatul festiv. Vi le prezint aproximativ: 2008 – 11 miliarde + TVA, 2009 – 5,7 miliarde + TVA, 2010 – 2,8 miliarde + TVA, 2011 1,95 miliarde  + TVA. În contract se menționează că se vor cheltui până la 100.000 euro pe an pentru iluminatul festiv. În condițiile în care bugetul este cum este, se întârzie la plăți, eu propun să fim foarte atenți cu drămuirea acestor bani în acest an”, a declarat Gabriel Pleșa, adăugând că propune ca suma cheltuită să nu o depășească pe cea de anul trecut, sau să se încadreze „până în 50.000 de euro”.

Primarul Mircea Hava, prezent la ședință, a intervenit în discuție pentru a reaminti că iluminatul public a fost discutat în Consiliul Local, punând poziția liberarilor pe fondul conflictului politic. „Câteodată memoria este foarte scurtă și legată de alte chestiuni, nu de adevăr. S-a discutat foarte mult despre iluminat, e drept că s-a alunecat mai mult în iluminatul de sărbători. În 2008 e primul an în care s-a făcut ceva serios, de-asta suma e așa de mare. Ulterior, s-a mai reparat, s-a mai înlocuit și sumele au mai scăzut. Iluminatul de sărbători bucură pe toată lumea, astea sunt sărbătorile în toată lumea. Putem să nu-l mai facem, dacă asta vreți să fie Alba Iulia. Stingem totul și stăm la lumânare. Bugetul nu este chiar atâta de nenorocit. Bugetul s-a nenorocit acum în ultima vreme, din cauza rambursurilor pe fonduri europene. Eu cred că orașul merită, măcar la 5 ani, să se schimbe conceptul a ceea ce înseamnă iluminatul festiv. Nu cred că este o risipă. Toată lumea se bucură! Dacă aș fi convins că este doar grija pentru săracul nostru buget, aș spune „da”, dar nu este așa. Intrăm în campania electorală, și asta se face nu cu fapte ci cu vorbe pentru unii”, a declarat primaul Mircea Hava.

Directorul tehnic al Primăriei Alba Iulia, Silvia Moldovan, a explicat că sumele din contract sunt rezultate din procedura de licitație, dar există și elemente ale căror costuri pot fi limitate. „Suntem într-o gravă eroare de interpretare a actelor. Aceste documente au rezultat ca urmare a unor proceduri făcute pe o legislație aflată în vigoare. În contract nu se regăsesc decât valorile rezultate din procedura de licitație. Este o obligație să trecem în contract ceea ce a rezultat din procedură. Ceea ce vom face noi ulterior în execuție este problema noastră. În contract și în ofertă există elemente de cost care pot avea întotdeauna valoarea pe care ne-o dorim. Dacă vrem să avem un iluminat festiv special, îl putem încadra în prețurile care se regăsesc în ofertă, pe fiecare articol. Cu instalațiile procurate în 2008 am făcut ce am putut anii următori dar tot cu mai puțini bani. Anul acesta vom face din aceleași instalații ceea ce doriți dumneavoastră cu banii care îi doriți”, a explicat Silvia Moldovan.

Rareș Buglea: „Suntem puși în fața faptului împlinit și obligați să votăm „pentru”.

„Dacă anul trecut s-a putut cu valori mai mici, considerăm că se poate și anul acesta, pentru că nu a fost un an foarte bun pentru Alba Iulia. Nu înțeleg de ce puneți problema în felul acesta fatal. Suntem puși în fața faptului împlinit și obligați să votăm „pentru”, doar pentru că o instanță judecătorească a dat câștig de cauză unei firme. Noi discutam aici despre valori. Dacă anul trecut am împodobit orașul de sărbători cu o anumită valoare, de ce anul acesta trebuie să fie triplă?”, a adăugat liberalul Rareș Buglea.

Consilierii au convenit că sumele din contract vor putea fi discutate cu ocazia unei ședințe viitoare, iar în final, proiectul de hotărâre a trecut cu 16 voturi „pentru”, 3 împotrivă (a liberalilor Gabriel Pleșa, Rareș Buglea și Vasile Petric), doi consilieri fiind absenți.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Psd

    miercuri, 31.10.2012 at 00:12

    unul din analfabetii lui diaconescu…interesant….http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bWCWM4RxpJQ

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Academia de Poliție nu mai poate organiza studii doctorale. Acreditări retrase pentru încălcarea standardelor de etică

Publicat

Academia de Poliție nu mai poate acorda titluri de doctor, efect al unor sancțiuni pentru încălcarea repetată a eticii și integrității academice.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a semnat vineri ordinele de retragere a acreditărilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție – cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională – la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar, scrie pressone.ro

Decizia prin care se pune lacătul pe „fabricile de plagiat” de la Academia de Poliție, iar instituția este obligată să se reorganizeze, este una istorică, potrivit sursei citate.

Este pentru prima dată când Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), propune retragerea acreditării unor școli doctorale, motivul fiind „încălcarea gravă și în mod repetat a standardelor de calitate și etică profesională”.

sursă: pressone.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Preșcolarii și elevii din clasele I – IV sunt, de astăzi, în vacanţă timp de o săptămână

Publicat

Elevii din clasele primare şi copiii de grădiniţă sunt, de luni, 26 octombrie, în vacanţă timp de o săptămână. Aceștia se vor întoarce la şcoală pe 2 noiembrie.

Potrivit structurii anului școlar, aprobate prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, semestrul I are 17 săptămâni și este cuprins între 14 septembrie și 29 ianuarie 2021. Acesta cuprinde o vacanță intrasemestrială de o săptămână, între 26 octombrie și 1 noiembrie, pentru învățământul primar și preșcolar, dar și vacanța de iarnă, între 23 decembrie și 10 ianuarie.

Elevii mai au o vacanță intersemestrială, între 30 ianuarie și 7 februarie 2021.

Semestrul al II-lea are tot 17 săptămâni și durează din 8 februarie până în 18 iunie. Acesta cuprinde vacanța de primăvară: Paștele Catolic (2 – 11 aprilie), Paștele Ortodox (30 aprilie – 9 mai).

Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 4 iunie 2021.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

sursa: edu.ro, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Valoarea tichetelor de masă pentru ultimul semestru a fost majorată, în 23 octombrie. Creșterea este ”fabuloasă”

Publicat

tichete de masa

Începând cu luna octombrie 2020, valoarea tichetului de masă crește în timp ce valoarea tichetului de creșă rămâne neschimbată,  reiese din două acte normative publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit avocatnet.ro este vorba de Ordinul Ministerului Muncii 1.452/2020, care stabilește cuantumul maxim al unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2020, și de Ordinul Ministerului Muncii 1.352/2020, care stabilește suma care se acordă lunar sub formă de tichet de creșă în același semestru.

Ambele ordine au apărut în Monitorul Oficial și se aplică în perioada octombrie 2020 – martie 2021.

Peste două milioane de români primesc tichete de masă, iar jumătate dintre aceștia sunt angajații la stat.

Potrivit documentelor publicate în Monitorul Oficial din data de 23 octombrie 2020, valoarea tichetului de masă se majorează de la 20 la 20,01 lei, în timp ce valoarea tichetului de creșă rămâne la 470 de lei. Valoarea ambelor tipuri de tichete a crescut ultima oară în aprilie 2020 – cel pentru masă de la 15,18 la 20 de lei, iar cel pentru creșă de la 460 la 470 de lei.

Sursa: avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajări la STAT. POSTURILE vacante în această perioadă în instituții publice din județul Alba. Condiții pentru candidați

Publicat

Mai multe posturi sunt vacante în această perioadă în județul Alba. Candidații interesați de ocuparea acestora trebuie să îndeplinească unele condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare:

a) are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România;

b) cunoaște limba română, scris și vorbit;

c) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;

d) are capacitate deplină de exercițiu;

e) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate;

f) îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs;

g) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.

POSTURI VACANTE:

ALBA IULIA

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia

– operator imagine, treapta I 1/2 normă, Compartimentul Etnografie și folclor – Serviciul Cercetare, conservare și valorificare patrimoniul cultural material și imaterial

Condiții: studii medii absolvite cu diplomă de bacalaureat; vechime în domeniul postului sau echivalentă de 6 ani și 6 luni; cursuri de formare profesională sau de specializare ca operator imagine sau asimilat; cunoștințe dc operare calculator, prelucrare imagine, montaj imagine.

Data limită pentru depunerea dosarelor: 5 noiembrie 2020, ora 16:00

Concurs: 13 noiembrie 2020, ora 11:00: proba practică; 18 noiembrie 2020, ora 11:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba-Iulia, str. Mihai Viteazul, nr. 2, Județul Alba, telefon 0258813076 sau 0745264755.

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

– îngrijitor

Condiții: nivelul studiilor – studii generale, medii; vechime în specialitate studiilor necesare ocupării postului – nu se solicită

Perioada pentru depunerea dosarelor: 2-6 noiembrie 2020

Concurs: 12 noiembrie 2020, ora 12:00: proba practică; 13 noiembrie 2020, ora 10:00: proba interviu.

– muncitor întreținere

Condiții: nivelul studiilor – studii generale, medii; vechime în specialitate studiilor necesare ocupării postului – nu se solicită.

Perioada pentru depunerea dosarelor: 2-6 noiembrie 2020

Concurs: 16 noiembrie 2020, ora 10:00: proba practică; 17 noiembrie 2020, ora 12:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa”, cu sediul în Alba Iulia, str. Tudor Vladimirescu nr. 143, județul Alba, telefon 0258.816.065, 0721.295.568.

Grădiniţa cu Program Prelungit „Scufiţa Roşie” Alba Iulia

– ajutor de bucătar (0,5 normă)

Condiții: nivelul studiilor – studii medii; abilități de lucru în echipă; disponibilitate pentru lucru în 2 schimburi; curs igienă; abilități, calități și aptitudini necesare: seriozitate, responsabilitate, corectitudine; condiții vechime – nu este cazul.

Termenul limită de depunere a dosarelor: 2 noiembrie 2020

Concurs: 10 noiembrie 2020, ora 09.00: proba scrisă; 10 noiembrie 2020, ora 13.00: proba interviu.

Relații suplimentare, la sediul Grădiniţei cu Program Prelungit „Scufiţa Roşie” din Alba Iulia, str. Călărași nr. 2, Județul Alba, telefon: 0258/811.820

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 16 Alba lulia

– ajutor de bucătar (0,5 normă)

Condiții: nivelul studiilor – studii medii; abilități de lucru în echipă; disponibilitate pentru lucru în 2 schimburi; curs igienă; abilități, calități și aptitudini necesare: seriozitate, responsabilitate, corectitudine; condiții vechime – nu este cazul.

Termenul limită de depunere a dosarelor: 3 noiembrie 2020

Concurs: 11 noiembrie 2020, ora 09.00: proba practică; 11 noiembrie 2020, ora 13.00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 16, cu sediul în Alba lulia, str. Tudor Vladimirescu nr. 143, județul Alba, telefon 0258/815.596.

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Alba Iulia

– îngrijitor

Condiții: studii medii; vechime – nu se solicită.

Concurs: 11 noiembrie 2020, ora 11:00: proba practică; 11 noiembrie 2020, ora 13:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Alba Iulia, cu sediul în Alba Iulia, str. T. Vladimirescu nr. 39, judeţul Alba, telefon 0748.106.933, e-mail csei@isjalba.ro.

Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” Alba Iulia

– administrator patrimoniu (0,5 normă)

Condiţii: nivelul studiilor – superioare de lungă durată în domeniu(facultate de informatică); vechime în muncă – 3 ani în specialitatea postului de informatician/sau în specialitatea studiilor necesare ocupării postului; avizul cultului ortodox.

Data limită pentru depunerea dosarelor: 2 noiembrie 2020

Concurs: 6 noiembrie 2020, ora 10.00: proba scrisă; 10 noiembrie 2020, ora 10.00: proba practică; 12 noiembrie 2020, ora 13.00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan”, Alba Iulia, cu sediul în Alba Iulia, Bd. Transilvaniei nr. 36A, judeţul Alba, telefon 0258/834.890 sau 0758/493.482.

AIUD

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate