Connect with us
Publicitate

Actualitate

(VIDEO) Concert extraordinar cu Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia

Publicat

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc, duminică seara, recitalul extraordinar „Alexandru Tomescu şi inegalabila sa vioară Stradivarius”. Evenimentul a fost organizat de Rotary Club Alba Iulia, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România, în scop caritabil, iar fondurile rezultate din vânzarea biletelor vor fi folosite pentru achiziţionarea de instrumente muzicale pentru liceele şi şcolile de profil din judeţul Alba.

Alexandru Tomescu a susţinut un extraordinar concert, duminică seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. La vioara Stradivarius Elder-Voicu, devenită sinonim al interpretului, Alexandru Tomescu a cântat câteva piese, într-o ordine gândită armonios cu natura ultimelor zile, în trecere de la iarnă la primăvară. Astfel, concertul a început cu un Preludiu în Mi major, cântat în mod obişnuit „înainte de joc”. În continuare, în acelaşi ritm, au urmat două piese compuse de Eugene Ysaye, Sonata II, despre care Alexandru Tomescu a explicat că este „legată obsesiv de Preludiu” şi Sonata III, o baladă dedicată de compozitor lui George Enescu.

A urmat o schimbare de registru muzical, la unul primăvăratic, pe care Alexandru Tomescu a îndreptat-o spre Capriciile lui Paganini, pentru care are deja o binecunoscută afecţiune. Violonistul a împărtăşit povestea celor 24 de Capricii, compuse dar niciodată cântate în public de Nicolo Paganini: „Paganini a compus Capriciile pentru delectare, într-un Capriciu, compozitorul este liber să facă ce vrea”.

Seria Capriciilor a început cu numărul 9, numit de interpret „Vânătoarea”. Capriciul numărul 10 (pe care îl puteţi asculta mai jos), „Furia”, a fost compus de Paganini ca o reacţie la nenumăratele certuri cu soţia, Antonia, o fire temperamentală, care, având de suportat „vioara” în permanenţă, avea momente în care îşi pierdea cumpătul şi îşi scotea soţul afară din casă, cu vioară cu tot. Capriciul numărul 11, „Romanţă” a fost compus în momente de împăcare, şi decicat soţiei.

Alexandru Tomescu a explicat că Paganini (1782-1840) a întâmpinat adesea greutăţi din partea autorităţilor vremii, care îl suspectau, ca pe mulţi alţi artişti, de legături cu diavolul. Din acest considerent, Capriciul numărul 16 a fost intitulat de interpret „Exorcizarea”.

Finalul concertului a fost anunţat de Capriciul numărul 23, penultimul, numit „Trompetele care anunţă finalul”, iar ultimul dintre capricii, numărul 24, „unul misterios, simplu, piemontez, cântat cu mândrie”, a încheiat concertul. La cererea publicului, Alexandru Tomescu a revenit pe scenă şi a interpretat Capriciul numărul 13, „Râsul Diavolului”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate