Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO | Construirea unui imobil cu 3 etaje în aria protejată a Cetății, blocată de un secretar de stat în Ministerul Culturii

YouTube video

Publicat

Proiectul unui bloc cu trei etaje, prevăzut a fi construit în aria protejată a Fortificației Vauban, lângă Hotel Cetate, aprobat de autoritățile locale în urmă cu mai mulți ani, a stârnit revolta secretarului de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu. Prezent la Alba Iulia pentru a discuta cu autoritățile locale despre Monumentul Marii Uniri, Boroianu a ținut să aducă în atenție proiectul, care „maculează tot ce s-a făcut frumos în Cetate”, precizând că toate avizele de construcție vor fi retrase, iar cei care le-au acordat vor fi pedepsiți. Proiectul blocului a fost realizat de arhitectul Lăncrăjan Franchini, cel care a proiectat și majoritatea lucrărilor din Cetatea Alba Carolina.

„Nu putem să acceptăm să se construiască niciun <P+ nu știu cât> în perimetrul sitului Cetății. Este exclus. Îl anunț public pe cel care a obținut avizele că îi vor fi retrase iar cei care le-au acordat vor fi pedepsiți. Este o aberație. Se străduiește un oraș întreg să construiască ceva nobil, să pună în valoare tradiția istorică și vine un individ, care vrea acum să maculeze în interesul lui propriu sau al altora, cu o construcție nătângă, tot ce s-a făcut frumos. Și așa, intrarea în Parcul Unirii poartă pecetea unei epoci de care nu am fi avut neapărată nevoie. Locul trebuie pus în valoare cu toate calitățile lui. Dacă cineva pe acest lanț birocratic nu și-a făcut cum trebuie datoria, trebuie să urlăm ca din gură de șarpe. Voi fi implacabil”.

YouTube video

YouTube video

Potrivit arhitectului șef al municipiului Alba Iulia, Hedviga Călin, documentele necesare construcției au fost aprobate anterior ca autoritățile locale să inițieze reabilitarea centrului istoric. Prima documentație de urbanism este din 2006 și este valabilă.

„Planul urbanistic a fost solicitat de către o persoană fizică, Eugenia Brânză, iar proiectul blocului a fost realizat de societatea arhitectului Lăncrănjan Franchini. S-a aprobat Planul Urbanistic Zonal, după care s-a elaborat și aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu, iar ulterior s-a dat autorizația de construcție. Regimul de înălțime este P+3, înălțimea clădirii este prevăzută la 14 m, la parter au fost proiectate spații comerciale, iar la etaje, locuințe. Acest regim de înălțime este același cu cel al clădirii vecine (Mosquito), iar acest regim de înălțime a fost aprobat de Ministerul Culturii la acea vreme”, a explicat arhitectul șef al orașului, Hedviga Călin.

Secretarul de stat a anunțat intenția Ministerului Culturii de a înăspri legea în domeniul monumentelor istorice. „Vrem să facem un cod al Patrimoniului Național, conform cu cerințele europene, care trebuie să ducă la o claritate și o severitate care nu a existat până acum în România în domeniul monumentelor istorice. Nu mai putem să fim de acord cu niciun fel de derogare. Peste tot în lume există respect. Numai la noi niște speculatori imobiliari care distrug un monument istoric trebuie să fie expropriat și despăgubit. Vom simplifica legea, o vom face mult mai aspră, sper ca toate organismele statului să fie de acord cu noi și să facem să nu mai existe ceea ce a produs atâta pagubă în România”, a completat Boroianu.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. kretzu

    joi, 20.06.2013 at 18:32

    noroc cu cei de la minister, ca alesii nostrii locali se gandesc numai la buzunarul propriu (indiferent de partid, pt ca a protestat un singur consilier, de la psd, nesustinut insa nici macar de colegii lui de partid)

  2. toma

    joi, 20.06.2013 at 22:23

    Oare, cine o fi proprietarul acelui imobil ?

  3. nu intinde mana - refuza mita!

    joi, 27.06.2013 at 00:23

    este incredibil cum si acum se gasesc scuze de genul celor mentionate mai sus pentru eliberarea avizelor/autorizatiilor. Oare e nevoie de vizita unui secretar de stat pentru a se face lumina? Ar trebui sa le fie rusine celor care fabrica astfel de scuze sau considera ca locuitorii care isi iubesc orasul si-i respecta istoria pot crede ca o persona fizica obisnuita indiferent de nume (Branzan e corect) ar fi avut forta financiara si „mijloacele” necesara pentru a obtine astfel de autorizatii. Stim cu totii ca in spatele ei a stat un dezvoltator imobiliar italian, pe deplin sustinut de toate localitatile locale care au dovedit de mai multe ori ca sustin neconditionat un proiect denumit pe buna dreptatate „bloc natang”!

  4. eu

    joi, 27.06.2013 at 10:38

    felicitari domnului Boroianu. Sper ca Ministerul culturii va respinge si proiectu de extindere a bazei sportive Talnar…o alta pocire si distrugere a cetatii.
    Rusine alesilor locali si arhitectilor locali.

  5. cetatean

    vineri, 28.06.2013 at 00:20

    sunt pentru prima oara extrem de incantat ca un om de buna credinta, si corect, dnul Boroianu a scuturat clica mafiota din Alba Iulia foarte bina unsa … in urale si aclamatii generate de atragerea fondurile europene pentru reabilitarea cetatii cat si prin atragerea de fonduri personale pentru sustinerea de proiecte care nu au nimic comun nici cu fondurile europene nici cu arhitectura cetatii etc dar au legatura directa cu interesele personale ale celor care avizeaza in primarie si consiliu cu unanimite monstrii arhitecturali si incalca flagranta legile in vigoare! Rusine acestora, ei nu trebuie numiti reprezentanti locali ci ai intereselor personale!!! Nu se autosesizeaza nimeni … ramane doar asa o ghidusie/ inginerie financiara sau arhitecturala ?! …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate