Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Cum se circulă în sensul giratoriu. Explicații ale șeful biroului rutier al Poliției din Alba Iulia, Claudiu Florea

Cum se circulă în sensul giratoriu

Publicat

Circulația în sensul giratoriu dă bătăi de cap unora dintre șoferii care circulă în Alba Iulia. Mulți nu știu exact cine are prioritate la schimbarea benzii, care este banda 1 și care este banda 2 și nici dacă trebuie sau nu să semnalizeze când ies din sens.

Legislația s-a schimbat în 2023, dar unii șoferi încă nu au înțeles ce trebuie să (nu) facă.

Precizările Poliției Rutiere sunt destul de clare:

”Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Vechea practică nu mai este valabilă conform ultimelor modificări! Conduceți prudent!”

Alba24 a discutat cu inspectorul principal Claudiu Florea, împuternicit șef birou rutier în cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia.

Acesta a explicat regulile de circulație în sens, dar și modul în care trebuie să semnalizăm.

”Conducătorii de vehicule care circulă în intersecția cu sens giratoriu trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi și totodată obligă să se semnalizeze la părăsirea intersecției (…)

Orice schimbare a direcției de deplasare trebuie semnalizată din timp și această manevră de semnalizare trebuie păstrată pe întreaga perioadă de efectuare a acelei manevre.

În funcție de specificul evenimentului, putem întâmpina două probleme. Cel care circulă în interiorul unui sens giratoriu are prioritate față de cel care urmează să pătrundă. Deci asta e o condiție clară.

În schimb dacă ambii se află în interiorul intersecției în sens giratoriu și vor să schimbe de pe o bandă pe alta, cel care schimbă banda este obligat să se asigure și că poate să o facă în siguranță.

Într-un cuvânt, cel care schimbă banda, de pe o bandă pe alta, are această responsabilitate și este direct răspunzător de un eventual eveniment” a spus Claudiu Florea.

Alte explicații, pe același subiect:

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. ion

    luni, 11.11.2024 at 20:40

    Faza cu asigurarea la schimbarea benzii in giratoriu nu prea merge in practica. Unde apare accidentul? Cand masina de pe banda interioara merge inainte si cel de pe banda exterioara face la dreapta. Exact ca in imagine. Virajul pe interior e mai scurt fata de cel din exterior.De accea in majoritatea cazurilor masina din interior este pozitionata mai in fata fata de masina din exterior chiar daca patrund simultan in giratoriu. Cel din exterior intra in unghiul mort al masinii din interior care nu l vede. Acum daca privim imaginea data ca model observam ca la intrarea in giratoriu fiecare drum are doua benzi.Una in stanga si una in dreapta. Daca aveam o intersectie fara giratoriu aveam banda din dreapta obligatoriu pentru: inainte si la dreapta iar banda din stanga obligatoriu pentru:inainte si la stanga. Intrebare: De ce nu folosim acelasi principiu si in intersectiile cu giratorii? Mi se pare ca acum ne scarpinam la urechea stanga cu mana dreapta. Datorita unor inteligente romanesti.

  2. Cetatean

    marți, 12.11.2024 at 07:53

    Asa cum a explicat ION mai sus, in detaliu, am avertizat in cazul coliziunii din sensul giratoriu de la magazinul „Unirea” din urma cu cateva zile.
    As mai completa ca la noi majoritatea sensurilor giratorii nu respecta nici pe departe dimensiunea obligatori a circumferintei, rezultatul fiind o pozitionare si mai proasta in unghiul mort!
    Poate daca suntem mai multi care le tot repeta, vor intelege ca e gresita abordarea actuala.

  3. CLAUDIU COTRAU

    sâmbătă, 16.11.2024 at 20:22

    Daca un strain circula in Romania, de unde stie el de schimbarile legislative privind sensul giratoriu? De ce nu exista o singura lege mondiala privind sensurile giratorii, sau daca exista de ce nu o adaptam si noi? Exista posibilitatea ca circuland in Ungaria, Germania, etc sa avem altfel de legi de circulatie privind sensul giratoriu ca cele din Romania? Sa inteleg ca fiecare tara circula dupa reguli diferite in sensul giratoriu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement