Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum se naște o caricatură din mâna artistului Adrian Bighei, la Alba Iulia. Despre viața, desene, bani și nunțile românilor

Publicat

Ce este o caricatură? Dar un caricaturist? Este caricatura mai mult decât o hașură, un desen în care urechile sau nasul îți sunt marite? Cu aceste întrebări au plecat reporterii alba24.ro, Cristian Panu și Raul Baciu pe teren pentru a reliza un interviu cu artistul Adrian Bighei.

Însă, la o masă amplasată în spațiile expoziționale de lângă Poarta a III-a au vorbit despre mare, bani, omul Adrian Bighei, experiența sa de viața și despre cea mai mare afacere a românilor care nu o să aiba sfârșit. 

L-am întâlnit pe Adrian în prima zi a festivalului Alb-Umor, la Alba Iulia. În spațiile de lângă Poarta a III-a, organizatorii au amenajat o expoziție cu lucrările acestuia: de la Cristian Tudor Popescu, la Mircea Bravo, Paraziții, Fuego, Hrușcă, sau Kevin din Singur Acasă.

Cu un teanc de coli lucioase la subraț și trusa de desen s-a așezat la masă și a început treaba. Prin mâinile sale au trecut mii de persoanaje și de la personaje a început și discuția cu el.

Orice caricatură are nevoie de un personaj

Toate caricaturile au nevoie de un personaj, iar caricatursitul caută punctele personajului, cauta anumite trăsături, sau ”calități” în omul pe care îl are în față.

Cauta câteva elemente pe care să le scoată în evidență.

Adrian spune că îi este mai ușor să lucreze cu oameni pe care nu cunoaște, deoarece la o primă vedere îi sar în ochi mult mai rapid trăsăturile. Când e vorba despre persoane cunoscute, actori, cântăreți sau politicieni, da atunci mai poți adăuga câteva elemente care definesc personajul respectiv.

În rest, un caricaturist lucrează cu ”materialul clientului”.

Cum a intrat în lumea caricaturilor

Desenează de de mic: mașini, case, oameni, iar la liceu l-a cunoscut pe artistul și pictorul din Republica Moldova, Tolici Roman. Au stat împreună la căminul Liceului de Muzică din București. De la Roman Tolici, a preluat diverse tehnici și metode de lucru.

Street art – A început să deseneze la mare, să facă desene și să câștige bani. Asta se întâmpla prin anii 1995 – 1997. Apoi oamenii, cetățenii au evoluat odată și au început să înțeleagă conceptul de caricatură.

Se câștigă bani din caricatură în România?

Da, Adrian susține că da și că deja este un trend. Caricaturile sunt căutate la evenimente de tipul corporate, team building-uri sau alte activități ale firmelor mari. Erau căutate și în trecut, dar s-au rărit odată cu criza, apoi au ajuns să fie iar căutate.

Atunci, Adrian a trebuit să caute alte evenimente la care să facă caricaturi și aici a venit explicația sa pentru afacerea care niciodată nu o să moară la români: nunta.

De la două nunți pe an, a ajuns să meargă chiar și la 60 de nunți pe an, unde a desenat mii de nuntași, mirese și miri.

De la Vama Veche și până în Spania, Adrian Bighei a desenat caricaturi peste tot. Într-o lume care din când în când mai are nevoie să zâmbească, Adrian și caricaturile sale, aduc personajelor sale, un zâmbet pe față.

Festivalul Alb-Umor se desfășoară vineri și sâmbătă, în Alba Iulia, iar un program complet poate fi citit pe link-ul de mai jos.

CITEȘTE ȘI: 9-10 septembrie: Festivalul Alb-Umor la Alba Iulia. One man show Gheorghe Ifrim, ateliere de caricatură Costel Pătrășcan. PROGRAM

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax