Connect with us
Publicitate

Actualitate

VIDEO: Cum trebuie să stai la volan. Poziția corectă, descrisă de pilotul albaiulian Mihai Aurel Beldie

Publicat

beldie volanMulți conducători auto consideră poziția corectă la volan drept incomodă, însă puțini cunosc că aceasta poate ajuta la evitarea unui accident și minimizează efectele pe care un impact le poate avea asupra șoferilor. Poziția la volan ar trebui să fie aceeași pentru toată lumea, însă în traficul de zi cu zi întâlnim mai multe tipologii ale statului în mașina, care mai de care mai greșite, dar și foarte periculoase.

Pilotul albaiulian Mihai Aurel Beldie a publicat recent, pe blogul personal „Ultimate Driving Experience”, un tutorial video în care explică, pas cu pas, care sunt pașii pe care șoferii trebuie să îi urmeze pentru a avea o poziție corectă la volan.

„Având în vedere faptul că principala modalitate de comunicare între șofer și mijlocul de deplasare în cazul nostru, făcând referire la autoturism, este modalitatea în care ne așezăm în scaun, deși pare în primă instanță puțin ciudat, odată cu setarea corectă a postului de lucru, relația dintre noi ca și participanți la trafic și autoturism va deveni una mai strânsă. De ce? Pentu că după cum spun și vocile mai în vârstă, cheia unei relații este comunicarea. Iar noi pentru a comunica cu autoturismul trebuie să îi înțelegem limbajul”, explică pilotul albaiulian.

YouTube video

„Mașina comunică cu șoferul prin intermediul schimburilor de masă, iar ele se simt cu atât mai bine cu cât noi ca și participanți la trafic avem o suprafață de contact cât mai mare, și aici aș menționa trei puncte cheie de contact:

– Spatele să aibă o suprafață cât mai mare de contact cu spătarul scaunului

– Deși pare ciudat, punctul cheie în a simți masina este partea dorsală, mai exact fundul, acesta fiind senzorul principal ce primește informațiile corecte atâta timp cât el se află bine ancorat între spătar și șezut

– Deși de multe ori nu este pus în lumina corectă, este foarte important ca cel de-al treilea punct de comunicare cu mașina să fie genunchii, ei trebuind să aibă contact cu scaunul pentru a transmite informațiile necesare comunicării cu mașina.

Dar haideți să revenim la setarea corectă a scaunului (postul de lucru): aici vă recomandăm câțiva pași pe care, dacă îi veti respecta, o să vă fie foarte ușor să vă montați corect în scaun.

– Începem prin setarea șezutului, acesta setându-se în funcție de poziția activă a piciorului stâng (poziția apăsată a ambreajului), piciorul fiind activ dacă nu are posibilitatea să se întindă la maxim, acest lucru înseamnând că am setat sezutul corect. De ce? În caz de accident, poziția flexată a genunchiului, conferă elsticitatea necesară, neafectând articulația respectivă.

– După setarea corectă a șezutului, mergem mai departe cu spătarul, acesta reglându-se în funcție de distanța dintre volan și pieptul soferului, noi recomandăm aproximativ 25 – 30 de centimetri distanță, pentru a nu ne pune în pericol în momentul în care air-bagul s-ar activa, această distanță oferindu-ne siguranța că nu o să fim loviți de airbag la activare (poziție prea aproape) și nici nu o să ne lovim de airbag la activarea lui (poziție prea departe)

– Înălțimea corectă a scaunului se setează în funcție de plafon, pentru a fii la distanța corectă este nevoie de aproximativ o palmă între plafon și capul șoferului, astfel în caz de răsturnare avem protecție și totodată obținem o vedere de ansamlu asupra gabaritului mașinii.

– În cele din urmă stabilim poziția volanlui (dacă avem reglaj pe înălțime și adâncime) în momentul în care fixăm umerii în scaun ducând mâna deasupra volanului la ora 12 volanul trebuie să fie la încheietura mâinii.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate