Connect with us
Advertisement

Abrud

VIDEO: Cupru Min Abrud a redeschis o linie de măcinare a minereului, închisă acum 20 de ani. Investiție de 5 milioane de euro

Publicat

O linie de măcinarea a minereului a fost repusă în funcțiune la Abrud, după 20 de ani. Compania minieră Cupru Min Abrud a investit pentru acest lucru aproximativ 5 milioane de euro. Linia va fi o rezervă pentru celelalte două care funcționează în prezent. 

”Reparaţiile pentru punerea în funcţiune a liniei 1 de măcinare sunt necesare pentru asigurarea funcţionării fără întreruperi a Uzinei de Preparare. Prin punerea în funcţiune a acestei linii se asigură o rezervă în cazul reparaţiilor efectuate la celelalte linii de măcinare funcţionale”, se precizează în documentaţia aferentă investiţiei.

Documentul poate fi vizualizat aici.

La Uzina Cupru Min din Dealul Piciorului, comuna Lupşa, funcţionau două linii de măcinare a minereului.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la cca. 4.915.000 euro, respectiv 23.788.600 lei.

Linia 1 măcinare se găseşte în interiorul clădirii uzinei de preparare şi a fost pusă în funcţiune în anul 1985. În timp a fost scoasă din funcţiune din cauza uzurii, compania neavând resursele financiare pentru a demara repararea şi repornirea acesteia.

Citește și: VIDEO REPORTAJ: Geamăna, povestea satului fericit din Apuseni, devorat de un gigant de steril. Amintirile unui localnic

”Uzina de preparare prelucrează minereul cuprifer sărac provenit din cariera Roşia Poieni şi obţine concentrate cuprifere cu conţinutul peste 16,5 % cupru. Există în funcţiune 2 linii de măcinare-flotare (liniile 3 şi 4), fiecare linie având capacitatea anuală de prelucrare 2.250.000 t.

În prezent se doreşte punerea în funcţiune şi a liniei 1 de măcinare ca o alternativă de funcţionare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcţională, deci se va funcţiona cu maxim 2 linii simultan, aşa cum este şi în prezent”, se mai susţine în document.

Compania este unicul producător din România care are ca obiect principal de activitate extracţia de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere şi valorificarea concentratului cupros şi a metalelor preţioase.

Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României.

Capacitatea proiectată de prelucrare în cadrul Uzinei de Preparare este de 2.250.000 tone minereu/an, respectiv 7500 tone/zi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Victor

    duminică, 22.11.2020 at 11:56

    Bravo Cupru Min. Si mai departe? Merge acest utilaj ca sa extragem mai mult concentrat de Cupru ( precum si alte metale neferoase in cantitati mai mici inclusiv Aur,Argint, Platina,Molibden, etc) ca sa-l vindem la chinezi precum fac dictaturiile bananiere? In loc sa dezvoltam in ROMANIA o industrie a cuprului si a altor metale neferoase. Ne-ar strica sa producem in Romania sarma de cupru, tevi de cupru, etc? Sa producem plus valoare,sa dam de lucru cetateniilor romani nu sa-i imbogatim pe chinezi. Si cu aceeasi ocazie sa mai scadem din deficitul de cont curent in valuta.
    ACUMA SA VEDEM CINE SUNT PATRIOTI CA ACEASTA POSIBILITATE SA SE INTAMPLE?
    DOMNULE FLORIN ROMAN SI DOMNULE SORIN IOAN BUMB? CE ZICETI, RIDICATI PROVOCAREA?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement