Eveniment
VIDEO: „Curățenia de primăvară” vine cu incendii de vegetație uscată în județul Alba. 13 intervenții într-un singur weekend
Odată cu sosirea primăverii a început și sezonul incendiilor de vegetaţie uscată, cauzate de neglijența oamenilor. Peste 10 de astfel de incendii au fost raportate în acest weekend echipelor de pompieri din Alba. Unul dintre aceste a avut loc la Alba Iulia pe strada Tudor Arghezi, iar unul la adăpostul de câini de la Partoș. Pompierii au intervenit pentru stingerea focului.
Vezi şi ISU Alba: Zeci de INCENDII, în weekend. Peste 100 de hectare de teren, distruse de flăcări. Atenţionări de la pompieri
Oamenii au începu să-și curețe, odată cu încălzirea vremii, grădinile, livezile, terenurile agricole etc. Din păcate „curățenia de primăvară” se transformă într-un dezastru finalizat cu intervenția pompierilor deoarece parte din cei care dau foc pentru a curăța terenurile sunt depășiți de situație sau lasă focul nesupravegheat.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba a fost chemat să intervină în acest sfârșit de săptămână la peste 13 incendii de vegetație uscată în Alba Iulia, Petrisat, Pâclișa, Oiejdea, Cergău, Aiud, Blaj, Sebeș etc.
Un incendiu a avut loc la adăpostul de câini de la Partoș de pe strada 11 iunie.
„Cineva a dat foc la iarba uscată și s-a extins către adăpostu de câini. Momentan nu avem curent de loc pentru ca toata instalație electrică a fost afectată”, spune un cetățean.
Ultimul incendiu a avut loc la Alba Iulia pe strada Tudor Arghezi din oraș. (vezi video).
Distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art.52, alin.3, lit.b şi art.94, alin1, lit.n din Legea nr.265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr.195/2005 privind protecţia mediului, care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului şi informarea în prealabil a SVSU în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News