Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Documentele de stare civilă vor fi emise în sistem online, din 2024. Anunțul ministrului de Interne

Publicat

Documentele de stare civilă vor fi emise în sistem online. Se trece de la completarea olografică, la emiterea electronică.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că este implementat proiectul “Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – S.I.I.E.A.S.C.”

Prin acesta, se informatizează sistemul de depunere a cererilor pentru înregistrarea și eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă.

De asemenea, se implementează suportului necesar dezvoltării și accesării serviciilor electronice ce au la bază informații primare de stare civilă.

Se va reduce timpul de soluționare a cererilor referitoare la înregistrarea actelor de stare civilă și eliberarea certificatelor aferente (naștere, căsătorie, divorț, deces ș.a.), potrivit MAI.

Documente de stare civilă eliberate online: când va fi aplicat sistemul

Termenul preconizat pentru operaționalizarea proiectului pilot în relația cu cetățeanul este finalul acestui an. Implementarea va fa finaliza, la nivel național, cel mai târziu la data de 24 septembrie 2024.

Activitatea de stare civilă subscrisă evenimentelor de viață primare aferente unei persoane (naștere, căsătorie, divorț, deces ș.a.), va trece de la completarea olografă, la emiterea electronică, odată cu punerea în funcțiune a proiectului pilot.

În această perioadă sunt în stagiu de pregătire ofițerii de stare civilă. Trainingul este în desfășurare la nivelul DGEP.

Ministerul Afacerilor Interne prin Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației și Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, a constituit arhiva electronică cu actele de stare civilă întocmite în perioada 01.01.1921- 31.12.2020.

De asemenea, au fost achiziționate 42 de ghișee mobile pentru dotarea direcțiilor județene.

Peste 68 de milioane de acte de stare civilă, digitalizate

“ Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte din România, care a necesitat și un efort foarte mare.

Ca să ne dăm seama de volumul activității, nu mai puțin de 68,5 milioane acte de stare civilă au fost digitalizate, indexate și acum se constituie într-o bază de date.

Nu mă înșel dacă spun, fără precedent, în administrația românească.

O bază de date digitalizată care acoperă mai bine de 100 de ani de acte de stare civilă emise în România, din 1921 până în 2021, iar tot ceea ce a fost emis după anul 2021 urmează să fie digitalizat prin eforturile proprii ale Ministerului Afacerilor Interne. (…)

O să dau un exemplu simplu, constând în emiterea unui act de stare civilă, a unui certificat de naștere, de exemplu.

Astăzi, cetățeanul se adresează unei autorități administrative de domiciliu formulând o cerere.

Cererea, de regulă, se așază într-un teanc de cereri și își așteaptă rândul să fie procesată.

După ce este procesată este trimisă la autoritatea de la locul nașterii unde se așază într-un alt teanc de cereri așteptând să fie procesată și într-un final actul de stare civilă, certificatul de naștere, este trimis prin poștă, fiind un act oficial este trimis în format letric, pe hârtie.

În urma aplicării acestui program accesarea se face instantaneu.

YouTube video

Ministerul Afacerilor Interne va continua procesul de digitalizare pentru a simplifica accesul cetățeanului la serviciile publice. (…) a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Beneficii pentru cetățeni

Principalele beneficii ale proiectului sunt:

  • Reducerea numărului de documente prezentate de cetățean în format hârtie;
  • Reducerea timpului de soluționare a cererilor cetățeanului prin punerea la dispoziția instituțiilor statului a unor aplicații pentru preluarea informațiilor în format electronic din sistem;
  • Eliminarea necesității prezenței cetățenilor la structurile de stare civilă pentru a solicita înscrierea modificărilor în statutul civil;
  • Optimizarea soluționării cererilor de atribuire a CNP-urilor pentru cetățean;
  • Reducerea timpului necesar emiterii unui certificat de stare civilă, prin prelucrarea cu mijloace IT a datelor aferente, tipărirea automată a certificatelor și reducerea sau eliminarea activităților executate manual de către operator referitoare la documentele de stare civilă ale cetățenilor;
  • Reducerea cheltuielilor cetățeanului pentru multiplicarea și legalizarea documentelor și a deplasărilor acestuia la multiple instituții;
  • Punerea la dispoziția cetățeanului a unui portal (accesibil prin Internet) prin intermediul căruia acesta va beneficia, în condițiile legii, de diverse servicii electronice (intermedierea transferului autentificat al datelor proprii de stare civilă către terțe instituții prestatoare de servicii pentru cetățean, descărcarea formularelor electronice, descărcarea/transmiterea formularelor/cererilor, verificarea datelor personale proprii, transferul unidirecțional/bidirecțional de informații către cetățean, plata on-line de taxe aferente, programarea on-line în vederea eliberării documentelor emise de structurile de stare civilă, serviciu de suport).

Valoarea proiectului este de 184.920.864,06 lei cu TVA, din care 155.964.263,64 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate (POC), 28.952.894,61 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din bugetul național și 3.705,81 lei cofinanțare eligibilă a beneficiarului.

sursă: comunicat MAI

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax