Educație
VIDEO: Elevi din toată țara au devenit antreprenori pentru o zi la Alba Iulia. Târgul firmelor de exercițiu, la Colegiul Economic

Muncă, pasiune și dedicare. Acestea s-au resimțit vineri, 23 mai, 2025, pe holurile și în sălile de curs ale liceului Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia.
A cincea ediție a Târgului Național al Firmelor de exercițiu „Carolina BizFest”, i-a provocat pe elevi să intre în pielea unor adevărați antreprenori, într-o simulare realistă a mediului de afaceri. Tinerii s-au implicat cu entuziasm și au demonstrat că ideile lor au potențial real pentru viitor.
Elevii au prezentat idei din diferite domenii, de la organizare de evenimente și modă, până la turism și gastronomie. Elevii și-au transpus ideile în concepte de afaceri și le-au prezentat cu profesionalism, ca într-un adevărat târg de joburi.
La târg au participat 132 de firme de exercițiu din întreaga țară, dintre care 40 au fost prezente fizic, iar restul au participat indirect.

„Firmele acestea de exercițiu sunt un prilej pentru tinerii adolescenți pentru a-și exersa abilitățile și cunoștințele din domeniul antreprenorial”, a transmis Irina Ungureanu, consilier educativ al Colegiului Economic din Alba Iulia.
Happiness SRL
David Șenilă, elev implicat în proiectul Happiness SRL, le-a vorbit reporterilor alba24 despre conceptul firmei de exercițiu specializate în organizarea de evenimente. Pentru a nu trece pe lângă standul lor fără să ne oprim să aflăm mai multe detalii, tinerii au știut exact cum să atragă atenția.
Pe lângă serviciile atent gândite și bine prezentate, elevii au adus un plus de originalitate standului prin prezența unui mire și a unei mirese, o apariție neașteptată și imposibil de ignorat. Detaliile vizuale au completat perfect tematica evenimentului, oferind vizitatorilor o imagine realistă a unui eveniment organizat de Happiness SRL.
„Noi nu ne ocupăm doar cu evenimente”, spune David, care adaugă că ei încearcă să pună suflet în ceea ce fac pentru a oferi o experință diferită, adăugând magie în businessul lor, indiferent dacă este vorba despre o simplă petrecere, botez sau nuntă.
Green Empire
În cadrul firmei de exercițiu, Green Empire oferă o nouă perspectivă asupra turismului. Karina Vasile și colegii ei au muncit aproximativ un an pentru a pune totul la punct, reușind să reducă:
- 20% pierderea de energie,
- 30% pierderea de CO2,
- 30% pierderile de apă.
Cât și să aducă o nouă perspectivă asupra locurilor de relaxare prin această inițiativă:
- templul vindecării (spa, masaj și aroma terapie),
- cât mai multe locuri verzi.
La Ceaun
Restaurantul „La Ceaun”, sub conducerea Ciprianei Oțel, a Victoriei Bucovschi și altor colegi, este locul în care aceștia încearcă să îmbine tradiționalul cu modernul. Este o idee în care elevii au pus suflet și pe care ar dori să o implementeze după terminarea liceului.
Tinerii au venit din Cluj Napoca, de la Colegiul de Servicii în Turism Napoca.
Patricia Design
Prin intermediul hainelor poți transmite multe, iar personalizarea acestora și ideea de a purta ceva unic te poate scoate din anonimat. Așadar, comercializarea articolelor de îmbrăcăminte, cât și recilarea acestora este ceea ce oferă Patricia Design, sub coordonarea lui Antonio Stancu și a altor colegi din Târgoviște.
Pentru acest târg, aceștia au pregătit trei oferte:
- rochii și accesorii din cravate,
- piese vestimentare cu motive tradiționale românești din diferite zone ale țării,
- „New Life”, haine cărora li se poate oferi o viață nouă, prin pictarea acestora.
Conceptul Patricia Design a ajuns inclusiv la New York, în 2024, unde a obținut locul al doilea. În martie 2025, la Târgul Internațional de la Praga, elevii au fost din nou premiați, ocupând tot locul al doilea, de această dată pentru cel mai bun stand.
Elevii au devenit antreprenori pentru o zi. Cu ce rămân după acest eveniment?
În cadrul orelor de la școală, elevii învață ce ar presupune o carieră în domeniile urmate de aceștia, fiind vorba despre materii de specialitate. Totuși, mulți dintre ei spun că și-ar dori mai multă implicare din partea cadrelor didactice, deoarece există situații în care elevii ar vrea sa aprofundeze o anumită temă, dar se trece prea repede mai departe.
Târgul le-a oferit ocazia să pună în aplicare ceea ce au învățat până acum. Au lucrat în echipă, s-au susținut reciproc și au descoperit ce presupune coordonarea unei afaceri, inclusiv provocările mai puțin plăcute.
Mulți dintre ei spun că, datorită acestei experiențe, au învățat cum să-și urmeze visurile și să transforme ideile în realitate.
Chiar dacă au motivația și cunoștințele necesare pentru a-și lansa propriile afaceri, tinerii sunt adesea intimidați de concurența de pe piață și de costurile implicate.
Deocamdată, rămân la stadiul de firme de exercițiu, așa cum sugerează și numele proiectului. Însă pasiunea, perseverența și creativitatea de care au dat dovadă i-ar putea duce departe. Cine știe, poate peste câțiva ani vom auzi din nou de ei și le vom deveni clienți.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News