Connect with us
Advertisement

Administrație

VIDEO-FOTO REPORTAJ: Stadionul CETATE din Alba Iulia, un ”MONUMENT AL NESIMȚIRII” scos la lumină de lipsa nocturnei

YouTube video

Publicat

O mână de coji de semințe albite de soare, adunate sub un scaun decolorat, aduc aminte, dacă se poate spune așa, de zilele mai bune ale stadionului. Betonul de pe scări s-a sfărâmat, nu sub tălpile zecilor de mii de suporteri, ci sub crampoanele timpului și ale nepăsării. Fierul din structura de rezistență își face loc la suprafață, ca un schelet metalic, unde își dă întâlnire cu ploile și, probabil cât de curând, și cu ”magneții”, cum sunt numiți hoții de fier vechi. 

La Alba Iulia nu departe de cele mai populate cartiere ale orașului, tronează un altfel de monument decât cele dedicate Centenarului: unul al delăsării și al uitării. Nu este nevoie de nocturnă, pentru ca responsabilii orașului să vadă starea în care este.

S-au dus vremurile când fotbalul și ”investițiile” în acest sport erau o activitate bănoasă (doar) pentru cei care se ocupau de ea. S-au dus și performanțele și, ca atare, și interesul electoral. Suporterii votează, nu-i așa?

A rămas o gigantică construcție degradată, pe care doar frica de procurori nu a transformat-o într-o (și mai) mare afacere imobiliară. Printre zeci de proiecte europene derulate și sute de milioane de euro, administrația din Alba Iulia nu a găsit  suficientă imaginație pentru a găsi o utilitate acesteia.

Stadionul ”Cetate” (sau Victoria) din Alba Iulia a fost altădată o mândrie pentru localnici, fiind una dintre cele mai încăpătoare și cochete arene din România, din afara Bucureștiului.

Construit cu o capacitate de 18.000 de locuri și o pistă modernă de atletism, a fost inaugurat în 1982. Inițial, toate locurile de pe stadion erau pe bănci de lemn, cu excepția tribunei oficiale, unde erau scaune. După Revoluție, între anii 1997-1999, s-a încercat înlocuirea lor cu scaune.

S-a renunțat la idee, iar stadionul a rămas, spre supărarea suporterilor, în acest stadiu, până în anul 2002, an în care au început lucrările de renovare a stadionului.

În 2002 au fost montate în jur de 100 de scaune, iar restul de până la 7238 au fost montate în anul 2004, când echipa activa în prima ligă, iar stadionul trebuia să corespundă standardelor impuse de aceasta.

În 2008, ambele tribune au fost complet dotate cu scaune. Peluzele au rămas însă cu bănci de lemn sau chiar fără bănci, doar cu structura de beton.

În ultimii ani, stadionul a ajuns o ruină. În ciuda interesului pentru reconstrucția fotbalului local, arătat de fotbalistul naționalei, Gicu Grozav, și de alți oameni de afaceri locali, nimic nu s-a mișcat.

Echipa de fotbal FC Unirea Alba Iulia, finanțată de acesta, este nevoită să joace unul dintre cele mai importante meciuri ale ultimilor ani, cel împotriva FCSB, la Zlatna.

Stadionul din Alba Iulia nu are nocturnă, iar bani pentru închirierea uneia (aproximativ 45.000 de euro) nu s-au găsit. Deși, la cum arată în acest moment stadionul, nocturna ar putea părea doar un moft.

Dincolo de cum arată stadionul ”Cetate” sau de unde se joacă meciul, este cazul să fim alături de echipa din Alba Iulia și să sperăm într-un rezultat istoric cu FCSB.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ciupy

    vineri, 28.09.2018 at 15:03

    Ar merge un ansamblu de blocuri in locul stadionului, vedetele din liga 3 vor arena.

  2. Pp

    vineri, 28.09.2018 at 21:40

    iti rupi mainile si picioarele pe pista aia.. Fetele de la mars prefera sa se antreneze prin oras sau la sala, ca sa evite accidentari. off

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement