Connect with us
Advertisement

Actualitate

VIDEO: Grigore LEȘE şi AG Weinberger, concert extraordinar în Parcul Tineretului din Sebeș, la Festivalul ”BLAGA”

Publicat

Locuitorii din Sebeş şi invitaţii lor au avut ocazia să vadă, sâmbătă seara, un concert deosebit, în Parcul Tineretului. Pe scenă au urcat Grigore Leşe, dar şi AG Weinberger.

Cântecul duios de fluier şi melodiile tradiţionale româneşti, interpretate admirabil de cunoscutul interpret Grigore Leşe au fost completate într-o manieră originală de chitara şi orchestraţia interesantă cu ritmuri de blues american, oferită de maestrul AG Weinberger. Publicul a savurat momentul şi a cântat împreună cu artiştii.

 

Municipiul Sebeş este în aceste zile gazda celei de-a 38-a ediţii a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”. Festivalul este expresia simbolică a preţuirii pe care Sebeşul o dăruieşte memoriei lui Lucian Blaga, poetul şi filozoful misterelor, născut la Lancrăm, în anul 1895. Imaginea acestui festival s-a conturat tot mai expresiv, an după an, prin participarea unor personalităţi din ţară şi din străinătate, care i-au adus longevitate şi prestigiu.

Festivalul se încheie astăzi, cu manifestări la statuia poetului Lucian Blaga, din Lancrăm şi în sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş. Seara, va fi un spectacol de teatru în premieră absolută: „Tulburarea apelor” după Lucian Blaga. Regizor: Cosmin Pleșa, laureat al Festivalului Internațional de Artă “Cavalerul de Aur” de la Moscova. Din distribuție: Adrian Titieni, Grigore Leșe, Ioana Abur, Iulia Lumânare, Constantin Dinulescu, Alexandru Beteringhe, Valeriu Andriuță, Mircea Gheorghiu, Mircea Constantinescu, George Remeș, Tiberiu Alexandru Hârșan, Marius Alexandru Iordache, Rusalina Bona, Mihai Hurduc.

Spectacolul eveniment este realizat sub îndrumarea doamnei Ana Dorica „Dorli” Blaga, fiica scriitorului, iar piesa se va juca în sala de spectacole a Centrului Cultural ˝Lucian Blaga˝ (Sebeș), duminică, 13 mai, începând cu ora 19.00.

„Tulburarea apelor” (1923) continuă proiectul lui Lucian Blaga de a configura o matrice a spiritualității românești. Eroul principal al piesei, Popa, năzuiește același mod de existență ca și Zamolxe: ființarea întru spiritul pământului, al naturii, într-un mod de viață stihial și vitalist. Lucian Blaga construiește mitul unui Isus-Pământ, care va avea aceeași soartă ca a lui Zamolxe. De aceea, istoria și conflictul aparent religios sunt doar pretexte pentru Blaga în intenția sa de fundamentare a mitului.

Piesa de teatru este regizată de Cosmin Pleșa – actor, regizor, teolog și profesor de teatru. Cosmin Pleșa a primit în  2011, în cadrul Festivalului Internațional de Artă „Cavalerul de Aur” de la Moscova, trofeul „Cavalerul de Argint”, pentru spectacolul Manole, după piesa „Meșterul Manole” de Lucian Blaga.

video: Centrul Cultural Lucian Blaga, Foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement