Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO Groapa Ruginoasă, canionul spectaculos din Munții Apuseni. Cum arată monumentul naturii aflat la limita dintre Bihor și Alba


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><iframe width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true" class="perfmatters-lazy" data-src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&amp;href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fparculnaturalapuseni%2Fvideos%2F1113356242759862%2F&amp;show_text=false&amp;width=560&amp;t=0"></iframe><noscript><iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fparculnaturalapuseni%2Fvideos%2F1113356242759862%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe></noscript></p>


Publicat

În Munții Apuseni se află, într-o coastă de munte, o adâncitură gigantică și neterminată, la care încă mai lucrează apa ce se scurge vijelioasă pe făgașele adânci. Groapa Ruginoasă reprezintă un fenomen cu totul aparte. Ea este o imensă ravinare săpată până în creasta culmii care închide spre sud Valea Seacă, cu o adâncime de peste 100 m şi un diametru de peste 600 m.

Pe toată suprafaţa ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuarţite, a căror culoare roşie violacee conferă zonei un aspect cu totul aparte, ea apărând de la mari depărtări ca o rană deschisă în trupul muntelui.

Muchii ascuţite, adevărate lame, converg spre centrul ei la firul unui vâlcel, împărţind spaţiul în mai multe sectoare. Vâlcelul, de fapt obârşia Văii Seci, reprezintă de fapt un canion extrem de dificil de parcurs în aval din cauza săritorilor mari pe care le prezintă.

Este arie naturală protejată, aflată în partea sud-estică a judeţului Bihor, pe teritoriul administrativ al oraşului Nucet, în imediata apropiere a drumului naţional DN 75 care leagă municipiul Turda de Câmpeni, la limita dintre judeţele Bihor şi Alba.

RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejata de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) si 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații si monumente ale naturii) incluse in Parcul Natural Apuseni.

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, are o suprafață de 75.784 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba.

YouTube video

Cum poți ajunge la Groapa Ruginoasă

Turiştii care vor să ajungă la Groapa Ruginoasă, dinspre Alba Iulia, trebuie să ajungă în comuna Arieşeni, de unde, după aproximativ 9 kilometri spre Vârtop, vor găsi pe marginea şoselei naţionale o pancartă mare pe care scrie Groapa Ruginoasă. O identificare mai exactă a locului în care traseul urcă spre groapă este prima curbă mare după kilometrul 28.

În acest punct şoseaua traversează un vâlcel cu apă ce coboară dinspre vârful Ţapul. Traseul turistic urcă pe acest vâlcel, marcajele turistice ”bandă roşie” şi ”bandă galbenă” care duc la Groapa Ruginoasă putând fi identificate pe pietrele din apă.

sursa, video: Florin Coraș, Parcul Natural Apuseni

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate