Connect with us
Publicitate

ABRUD

VIDEO Imagini spectaculoase la Abrud: Noua turlă a Centrului recreativ a fost montată pe turnul fostei Biserici Unitariene

Publicat

Un video spectaculos a fost realizat în Abrud cu ocazia montării, la înălțime, a noii cupole pe clădirea noului centru recreativ al orașului. 

Mai exact, clădirea fostei Biserici Unitariene va avea o nouă destinație: cea de centru recreativ și cultural. 

Cupola centrului a fost montată cu ajutorul unei macarale de lucru la înălțime. Montarea acesteia pe turnul fostei biserici Unitariene a fost filmat de reprezentații Primăriei Abrud.

Clădirea va fi reabilitată și transformată într-un Centru recreativ, cu spațiu expozițională, sală multifuncțională, sală socializare și belvedere.


Valoarea investiției se ridică la peste 16 milioane de lei, fără TVA, sumă în care este inclusă și reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu.

O asociere de firme a câștigat licitația, fiind și singurii care au participat: firmele Euras, Avril, K&K Studio de proiectare.

Ce lucrari se realizează

  • consolidarea, restaurarea și reîntregirea volumului ruinelor bisericii prin aducerea la nivel la partea superioară a zidurilor navei
  • realizarea unui planșeu mixt pe structură metalică și suprabetonare deasupra spațiului central
  • realizarea unui nivel parțial îngropat retras cu cca. 2,25 m în zona centrală a navei. Cota de calcare peste noul nivel va fi la cca. 45 cm mai sus față  de cota de calcare existentă la ora actuală în clădire. Structura noului nivel va fi integral din beton armat.
  • lucrări de consolidare și reabilitare în zonele afectate, precum și lucrări de restaurare a elementelor de piatră
  • poziționarea unei structuri metalice în interiorul turnului estic – planșee din metal care să delimiteze turnul pe 3 nivele
  • refacerea scarii din turnul estic pe structură metalică tratată cu vopsea termospumantă
  • instalații electrice interioare, instalații de încălzire, de ventilare și instalații sanitare și de canalizare, branșamente la utilități

Centrul recreativ va avea următoarele compartimentări:

  • Sala multifuncțională;
  • Spațiu expozițional;
  • Sală consiliere;
  • Sala socializare și belvedere

Biserica Unitariană

Biserica a fost edificată în anul 1786, în stil baroc, după ce, în urma unui decret al împărătesei Maria Tereza, vechea biserică, folosită până în 1775, a fost redată Bisericii Catolice. Biserica Unitariană din Abrud a avut o istorie zbuciumată, trecând prin mai multe întâmplări nefericite.

În perioada Revoluției Pașoptiste, clădirea a fost avariată, în 1927 a fost afectată de un incendiu devastator, iar din ultimii ani ai secolului XX, biserica a rămas și fără enoriași. Părăsită și rămasă, practic, a nimănui, construcția a trecut din proprietatea Bisericii Unitariene în proprietatea Consiliului Local Abrud.

Pentru o bună bucată de vreme, biserica a fost folosită ca depozit de sare, respectiv de mobilă, dar structura a fost afectată de trecerea timpului, astfel că, la un moment dat, acoperişul s-a surpat, rămânând doar nava și turnul. De aceea, de mai multe ori a existat intenția demolării, dar în cele din urmă autoritățile locale au hotărât salvarea acesteia, fiind elaborat chiar și un proiect în acest sens. În momentul de față clădirea bisericii este lipsită de funcțiune.

Clădirea fostei biserici unitariene este amplasată în sud – vestul Pieței Eroilor, vis a vis de Biserica Romano-Catolică, și este o construcție în totalitate din cărămidă, cu o navă amplă și un turn-clopotniță de forma unei prisme cu secțiune dreptunghiulară pe fațada estică ce scoate în evidență axa centrală a bisericii ieșită puțin în rezalit.

Turnul, de forma unei prisme cu secțiunea plană rectangulară poate fi identificat ca fiind ridicat ulterior construcției datorită cunoașterii incendiului ce a devastat orașul în timpul revoluției de la 1848.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax