Eveniment
VIDEO INTERVIU: Incursiune în lumea chirurgiei plastice, cu medicul Adrian Oancea din Alba Iulia. Ce își doresc pacienții
În peste 35 de ani de activitate, medicul Adrian Oancea, chirurg plastician, a trecut demult de 10 mii de intervenții chirurgicale realizate. A fost, timp de 15 ani, șeful Compartimentului de Chirurgie Plastică al Spitalului Județean de Urgență Alba. De la microchirurgie, la intervenții de înfrumusețare, medicul din Alba Iulia a fost atras încă din facultate de chirurgia plastică.
Am vrut să aflăm cu ce se ocupă un chirurg plastician, cine sunt pacienții care apelează la serviciile sale, dar și care este profilul acestora.
Este membru în societăți chirurgicale românești și internaționale, participă la conferințe și seminarii de specializare, atât în țară cât și în străinătate și, mai mult de atât, și-a perfecționat cunoștințele prin stagii în Germania și Italia.
L-am găsit pe medicul Oancea în cabinetul său din Alba Iulia. Ne-a detaliat cum decurge o intervenție chirurgicală la el în cabinet, dar și ce l-a atras în vremea în care era student, pentru a deveni chirurg plastician.
Cum a ales chirurgia plastică
Adrian Oancea și-a început studiile în 1982, fiind atras încă de la început de chirurgie. În timp a avut ocazia să asiste la câteva proceduri de chirurgie plastică, iar la un moment dat a rămas fascinat de o procedură: un pacient care avea un defect de piele, care nu se putea coase direct, a fost operat cu succes de chirurgul cu care medicul Oancea lucra.
O simplă procedură prin care chirurgul a tăiat din pielea pacientului, iar apoi a reușit să închidă defectul l-a fascinat pe tânărul medic de atunci, iar acum au trecut mai bine de 35 de ani în care profesează.
În activitatea sa de chirurg plastician a trecut demult de borna de 10.000 de cazuri, apoi nu a mai calculat. În cabinetul său privat din Alba Iulia, chirurgul realizată proceduri și intervenții, proceduri care nu necesită anestezie generală, ci doar locală.
Profilul celui care intră într-un cabinet de chirurgie plastică
În mare parte, cei care apelează la chirurgie plastică se pot împărți în două categorii: persoane de vârsta a doua sau a treia, cu diverse probleme dermatologice și pacientele mai tinere, care apelează la procedeuri de înfrumusețare. Tratamente, peelinguri, tratamente de suprafață sau injectări.
În Alba Iulia, ca și în România, există anumite trend-uri în ceea ce privește cerința celor care apelează la un chirurg plastician. Vorbim despre proceduri care devin cunoscute la nivel național, iar apoi sunt adoptate și la nivel local.
Spre exemplu, o procedură pe care chirurgul Adrian Oancea o realizează de aproape zece ani este lifting-ul, dar care în ultimii doi ani a devenit mult mai populară.
Un tratament des folosit este injectarea cu mai multe substanțe care atrag apa, iar zona respectivă va fi mult mai hidratată, fapt ce va duce la revitalizarea pielii.
Tot mai multe persoane apelează la chirurgie plastică
În ultimii ani, tot mai multe persoane au început să apeleze la chirurgie plastică. Comparativ cu cererile pe care le avea acum cinci ani, solicitările din prezent sunt mult mai multe. Asta se datorează și faptului că generațiile actuale sunt mai bine informate.
Cei care solicită o intervenție știu exact ce vor și pentru ce apelează, a declarat Adrian Oancea.
Ce intervenții vor femeile
În principal, ridurile sunt motivele pentru care o bună parte dintre pacientele medicului Oancea ajung în cabinetul său. Unele paciente, care ajung în cabinet, vin cu fotografia unei vedete și îi spun medicului că vor intervenția respectivă.
Însă pacientul trebuie să înțeleagă că nu se poate face orice cu oricine, a precizat medicul. Trebuie să aibă așteptări realiste, deoarece intervenția este diferită de la caz la caz, a mai spus acesta.
Care sunt cele mai complexe cazuri în chirurgia plastică
Microchirurgia este una dintre cele mai complexe ramuri ale chirurgiei plastice. Este vorba despre recoltarea de țesut dintr-o parte a corpului și amplasarea într-o altă parte a corpului, unde este nevoie.
Însă nu le poți muta pur și simplu, explică chirurgul. Trebuie ca țesutul recoltat să aibă și vascularizare proprie. Mai exact, chirurgul plastician, prin microchirurgie, reface tot sistemul vascular al părții recoltate, reface sistemul circular prin coasere de artere, prin care iese și intră sângele în țesutul respectiv.
În viziunea medicului Adrian Oancea, sunt cele mai spectaculoase intervenții pe care le-a făcut, dar care i-au adus și cele mai mari satisfacții profesionale.
În linii mari, în chirurgia plastică, totul este pus la punct până la cel mai mic detaliu. Orice pacient care intră în clinica medicului Adrian Oancea trece întâi printr-o serie de discuții în care se analizează procedura pe care ar urma să o execute.
Se analizează riscurile înainte de operație, pe parcursul acesteia, dar și ulterior, dacă ar apărea complicații. Însă, în ultimii ani, medicina și industria medicamentelor au evoluat foarte mult, iar procedurile sunt mult mai sigure și lipsite de complicații.
Video interviu realizat de Cristian Panu, Raul Baciu și Teodora Farcaș
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News