Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Istoria Palatului Gisella. Prima clădire cu etaj construită în centrul municipiului Alba Iulia

YouTube video

Publicat

Probabil că majoritatea locuitorilor județului Alba au trecut pe lângă el măcar odată. Situat în centrul municipiului Alba Iulia, este imposibil să nu-l remarci. Palatul Gisella a fost prima clădire cu etaj din Orașul de Jos, ridicată în 1905.

Amplasat în zona Pieței Centrale a orașului, Palatul era cea mai înaltă clădire din zona centrală, cu trei nivele, la care se adăuga și turnul.

Era un loc la modă în care să îți faci fotografie. Mai jos sunt câțiva reprezentanți ai elitei orașului, posesori de automobile.

retro al capone alba iulia

Clădirea a aparținut familiei evreiești Glück, una dintre cele mai bogate din oraș. Palatul Gisella se remarcă și prin poziționarea fațadelor sale principale spre ambele careuri ale pieței orașului, unde se organizau festivitățile și târgurile la începutul anilor 1900.

Edificiul este în zilele noastre cea mai impozantă clădire particulară încă în picioare, din peisajul centrului orașului de la începutul secolului al XX-lea.

După 1965, clădirea a devenit sediu al Consiliului Popular și Tribunalului Județean, iar după 1990 sediu al altor instituții. Spațiile de la parter au în zilele noastre destinație comercială.

În prezent, piața unde se află Palatul se numește „Iuliu Maniu”, după statuia din zona ei centrală, dedicată celui care a fost președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei – Guvernul provizoriu de după Unirea din 1918. A fost și deputat de Vințu de Jos, dar și  prim-ministru al României.

Din anul, 2011 clădirea a fost restaurată și reabilitată de familia Macarie, proprietarea unor afaceri în industria alimentară din Alba Iulia.

Consultant: Tudor Roșu, Expert: Nicu Neag, Foto: Colecția Florin Bota

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 06.07.2019 at 13:16

    In primul rand in 1965 nu exista Consiliul Judetean, poate raional. Ce ziceti ?
    Si daca tot ati pomenit de familia Macarie (un fel de Gluck al zilelor noastre) de ce nu spuneti si cum a ajuns in posesia ei ? Nu cred ca aveti voie !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement