Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Istoria Palatului Gisella. Prima clădire cu etaj construită în centrul municipiului Alba Iulia


Publicat

Probabil că majoritatea locuitorilor județului Alba au trecut pe lângă el măcar odată. Situat în centrul municipiului Alba Iulia, este imposibil să nu-l remarci. Palatul Gisella a fost prima clădire cu etaj din Orașul de Jos, ridicată în 1905.

Amplasat în zona Pieței Centrale a orașului, Palatul era cea mai înaltă clădire din zona centrală, cu trei nivele, la care se adăuga și turnul.

Era un loc la modă în care să îți faci fotografie. Mai jos sunt câțiva reprezentanți ai elitei orașului, posesori de automobile.

retro al capone alba iulia

Clădirea a aparținut familiei evreiești Glück, una dintre cele mai bogate din oraș. Palatul Gisella se remarcă și prin poziționarea fațadelor sale principale spre ambele careuri ale pieței orașului, unde se organizau festivitățile și târgurile la începutul anilor 1900.

Edificiul este în zilele noastre cea mai impozantă clădire particulară încă în picioare, din peisajul centrului orașului de la începutul secolului al XX-lea.

După 1965, clădirea a devenit sediu al Consiliului Popular și Tribunalului Județean, iar după 1990 sediu al altor instituții. Spațiile de la parter au în zilele noastre destinație comercială.

În prezent, piața unde se află Palatul se numește „Iuliu Maniu”, după statuia din zona ei centrală, dedicată celui care a fost președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei – Guvernul provizoriu de după Unirea din 1918. A fost și deputat de Vințu de Jos, dar și  prim-ministru al României.

Din anul, 2011 clădirea a fost restaurată și reabilitată de familia Macarie, proprietarea unor afaceri în industria alimentară din Alba Iulia.

Consultant: Tudor Roșu, Expert: Nicu Neag, Foto: Colecția Florin BotaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    sâmbătă, 06.07.2019 at 13:16

    In primul rand in 1965 nu exista Consiliul Judetean, poate raional. Ce ziceti ?
    Si daca tot ati pomenit de familia Macarie (un fel de Gluck al zilelor noastre) de ce nu spuneti si cum a ajuns in posesia ei ? Nu cred ca aveti voie !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Tânăr slovac, găsit spânzurat în baia unui apartament din Alba Iulia. Poliția a deschis o anchetă

Publicat

Un cetățean slovac, în vârstă de 24 de ani, angajat al unei firme din Sebeș, a fost găsit spânzurat într-un apartament din Alba Iulia. 

Cei care l-au descoperit erau colegii săi de apartament care s-au întors de dimineață de la serviciu, tot cetățeni slovaci.

Potrivit surselor alba24.ro, asupra tânărului nu a fost găsit niciun bilet de adio.

Tânărul a fost găsit în baie, spânzurat de geam. Apartamentul în care a fost găsit corpul ne însuflețit al tânărului se află la primul nivel al unui bloc construit recent în Alba Iulia.

Polițiștii din Alba au deschis o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului Alba Iulia este deschisă. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Alin Stanciu – PSD, Voicu Paul – PNL, Gabriel Pleșa – USR, Gheorghe Beleiu – PRO Romania, Mircea Trifu – ANA, Bogdan Lazăr – ALDE, Alin Tudose – AUR și Marius Adrian Hațegan – PMP.

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului Alba Iulia – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului Alba Iulia?

Loading ... Loading ...

Citește și: SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: A început montajul pereților-cortină ai Mercur Shopping Center. Cum va arăta micul mall din centrul orașului Alba Iulia

Publicat

”Mercur Shoping Center”, amenajat în spațiul magazinului „Unirea” din centrul municipiului Alba Iulia este în plin proces de extindere și modernizare. Recent a început montajul pereților-cortină ai clădirii. 

Construcția va beneficia de scări rulante pe exterior, dar și de terase, la ultimul etaj.

Din planşele proiectului se observă că noul complex comercial se va numi ”Mercur Shopping Center” şi cel mai probabil va găzdui magazine ale unor retaileri cunoscuţi, dar şi spaţii de alimentaţie publică, astfel că locaţia va deveni al doilea mall din Alba Iulia.

Regimul de înălțime propus este P+3, P+4, P+5. Accesul auto și pietonal se va realiza din strada Calea Moților și Tudor Vladimirescu.

mini mall alba iulia

Pentru lărgirea clădirii cu spaţiul pentru scările rulante, aproximativ 5 metri lăţime, va trebui reorganizat şi spaţiul pentru pietoni.

Foto: Zamfir Andrei Victor

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru desfășurarea alegerilor locale în 27 septembrie.

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la președinția Consiliului Județean Alba – Alba24. 

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba:

Loading ... Loading ...

Citește și: GRAFIC: Alegeri locale 2020. Calendarul perioadei electorale și principalele etape de parcurs până în ziua scrutinului

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate