Connect with us
Publicitate

Actualitate

VIDEO ISU Alba: Reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale

YouTube video

Publicat

Pentru evitarea producerii incendiilor cauzate de acțiuni de ardere a vegetației uscate, a miriștilor, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba face apel la cetățeni să respecte măsurile specifice la efectuarea arderilor.

Potrivit ISU Alba, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiții meteorologice fără vânt
  • colectarea vegetației uscate și a resturilor vegetale în grămezi a căror ardere să poată fi controlată
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier / construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile
  • curățarea de vegetație pe o suprafață de 5 m în jurul fiecărei grămezi
  • desfășurarea arderii numai pe timp de zi
  • supravegherea permanentă a arderii
  • asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

  • Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie
  • Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului
  • Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) 

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3.000-6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000–50.000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1.000 – 2.500 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate