Economie
(VIDEO) Lucia Varga vine în sprijinul proprietarilor de păduri din Țara Moților: Ministerul va suporta cheltuielile cu amenajamentele
Ministrul Apelor și Pădurilor vine în sprijinul micilor proprietari de păduri din Țara Moților și intenționează să introducă în noul Cod Silvic prevederi legale care să îi ajute pe aceștia să își exploateze legal pădurile, conform amenajamentelor. Dacă dorințele ministrului Lucia Varga se vor concretiza, Ministerul Apelor şi Pădurilor va fi cel care va suporta partea de cheltuieli cu amenajamentele ce cad în mod normal în sarcina proprietarilor.
„Am înțeles situația specială din zona în care locuiesc moții și care beneficiază de acea lege a moților. Ei au dreptul de a beneficia de masă lemnoasă și o exploatează însă problema pe care și-o puneau este dacă vor trebui să își exploateze pădurea în condițiile stabilite de Codul Silvic, adică prin firme autorizate sau dacă vor putea să facă acest lucru în mod tradițional.
Ne gândim să introducem în Codul Silvic ca în anumite zone specifice să permitem exploatarea cu mijloace tradiționale, pentru că sunt situații speciale, însă totodată vrem să îi ajutăm pe acei cetățeni care dețin proprietăți să intre în legalitate. Ei au păduri, nu au pentru pădurile respective amenajamente pentru că au mici proprietăți și se întâmplă să intre în pădure să o exploateze dar nu conform documentelor. Am luat decizia ca în Codul Silvic să facem amenajamentele pe unități administrativ-teritoriale, iar partea de amenajamente de pădure care aparține de Romsilva va fi plătită de companie, costurile pentru pădurea ce aparține de unitățile administrativ-teritoriale vor fi suportate de primării, iar pentru micile proprietăți vom plăti noi (Ministerul Apelor și Pădurilor – n.r.)”, a explicat ministrul.
Lucia Varga este de părere că, în acest fel, fiecare proprietar de mici suprafețe de pădure va putea să își exploateze suprafața în mod legal, conform amenajamentului.
„Prin modificările Codului Silvic voi urmări: sprijinirea agenților economici pentru dezvoltarea de activități economice și crearea de locuri de muncă în industria lemnului din România și respectarea dreptului la proprietate. Vom acorda pentru proprietarii de păduri în zone-sit Natura 2000 – parcuri naturale și, pentru cei care au păduri în zone de strictă protecție și nu își pot exercita dreptul de proprietate, vom acorda, începând cu 1 ianuarie 2014, compensații între 40 de euro și 200 de euro, în funcție de valoarea pădurii. Am stabilit deja normele de aplicare”, a adăugat Lucia Varga la Alba Iulia.
Vedeți în video-ul de mai jos ce ale modificări propune ministrul la Codul Silvic:
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News