Educație
VIDEO Ministrul Educației: 190.000 de copii nu au învățat să scrie. Cele patru scenarii în care se va putea face școală online
Aproximativ 190.000 de copii nu au învățat să scrie în această perioadă, este anunțul alarmant al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
Acesta a spus că în data de 8 februarie, când începe semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021, se împlinesc trei luni de când elevii fac exclusiv școală online, iar Ministerul Educației, dar și marea majoritate a părinților își doresc „revenirea la normalitate”.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat la postul de televiziune Digi24 că decizia de deschidere sau închidere a școlilor nu va fi luată și nu a fost luată de Ministerul Educației.
Citește și: Elevii intră de azi în vacanță. Elevii și profesorii încă nu știu dacă se întorc fizic la școală pe 8 februarie
Decizia se ia dând prioritate stării de sănătate, iar competențele sunt ale Ministerului Sănătății, a arătat ministrul educației.
„Nu Ministerul Educației are competența să se pronunțe asupra gestionării riscului de transmitere a virusului, dar cei care au competența să se pronunțe au spus în data de 14 ianuarie că acest risc este gestionabil. Nu poate fi eliminat în mod complet, dar poate fi gestionabil”, a menționat Sorin Cîmpeanu.
Scenariul hibrid este eliminat din opțiunile sistemice, dar nu poate fi eliminat pentru acei copii care trebuie să stea acasă și trebuie să aibă acces la învățătură, a arătat ministrul educației.
„Ne dorim revenirea la normalitate, iar normalitatea nu prevede modalitatea de a alege fără motiv” în ce fel se desfășoară cursurile, a subliniat ministrul. „Înainte de februarie 2020 nu exista posibilitatea de alegere fără motive. Exista posibilitatea de a sta acasă pe motive medicale”, a punctat Sorin Cîmpeanu.
În aceste condiții, el a detaliat care sunt cele patru situații în care poate funcționa în continuare școala online:
1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.
2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.
3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
4. Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News