Eveniment
VIDEO Ministrul Muncii, către șefii ITM: „Terminați cu practicile de sunat și atenționat persoana la care vă duceți în control”
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a transmis directorilor inspectoratelor teritoriale de muncă să termine cu ”practicile” de atenționat persoana la care merg în control, dar și să iasă din birouri, “din locurile comode” în care stau cu aer condiționat, și să meargă alături de echipe pe teren.
„S-a terminat cu activitatea obscură în sensul în care ştiu doar câţiva care sunt rezultatele activităţii Inspecţiei Muncii. Vor şti toţi cei pentru care de fapt muncim, adică cetăţenii acestei ţări. Rog şefii, inspectorii şefi din teritoriu, să iasă în teren alături de echipe. Şi le mai cer un lucru în încheiere, le cer să le pese. Dacă în drumul lor de acasă la serviciu văd un şantier în care se lucrează fără echipamente de protecţie să se dea jos din maşinile scumpe şi să vadă ce se întâmplă. Dacă au semnale de la oameni că există muncă nedeclarată sau că lucrează în condiţii primare, în sensul că nu li se asigură o stare minimală, decentă, pentru desfăşurarea activităţii, să le pese. Schimbaţi un pic optica oamenilor faţă de această instituţie prin propria dumneavoastră conduită. Şefii inspectoratelor teritoriale de muncă au de la mine această solicitare înainte să discutăm despre decizii structurale în această instituţie. Dacă văd că apelul meu nu este receptat de dumneavoastră în mod evident voi lua nişte decizii radicale pentru că poate este necesară o resetare a instituţiei per ansamblu, însă am încredere că acest apel este înţeles”, a declarat, sâmbătă, Violeta Alexandru, într-o conferinţă de presă.
Ea a menţionat că, începând de sâmbătă, se deschide seria comunicărilor publice cu privire la activitatea Inspecţiei Muncii, iar inspectorul general de stat al acestei instituţii, Mihai Ucă, va fi o prezenţă constantă în spaţiul public, deoarece va informa, cel puţin o dată pe săptămână, rezultatele verificărilor în care sunt implicate inspectoratele teritoriale de muncă din ţară.
Ministrul Muncii a precizat că în această dimineaţă a fost organizată o videoconferinţă cu toate autorităţile de control din ţară, pentru a cere coordonare şi mobilizare, având în vedere evoluţia îngrijorătoare a cazurilor de îmbolnăvire în acest moment.
„Dorinţa noastră nu este să determinăm închiderea unor afaceri, unor activităţi economice, pentru că suntem conştienţi că din resursele pe care le generează fiecare loc de muncă se alimentează bugetul fiecărei familii, respectiv bugetul de stat. Dorinţa noastră nu este să facem rău nimănui, dar dacă este necesar să fim mult mai prezenţi în spaţiul public şi să atragem atenţia celor care au tendinţa să neglijeze atât recomandările cât şi regulile stabilite de autorităţi o vom face”, a spus Violeta Alexandru.
Ea a menţionat că în campania naţională în care Inspecţia Muncii va juca un rol determinant, nu le va cere inspectorilor din inspectoratele teritoriale de muncă să lucreze „la normă”, ci să desfăşoare o activitate responsabilă în judeţele de care răspund.
„Scopul nu este să-mi comunice mie statistici peste statistici, pentru că verific în teren, inclusiv personal, în ce măsură activitatea lor este desfăşurată riguros şi făcută cu responsabilitate în scopul prevenirii încălcării legii cu privire la măsurile de distanţare socială, cu privire la protejarea angajaţilor. De aceea le spun, nu norma mă interesează, ci activitatea serioasă, activitatea responsabilă pe care vă rog să o desfăşuraţi în comunităţile, în judeţele de care răspundeţi”, a afirmat Violeta Alexandru.
Şeful de la muncă a menţionat că ar vrea ca toţi inspectorii şefi să meargă pe teren împreună cu echipele şi să „termine cu practicile de a suna pe telefon şi atenţiona persoana” la care se duc în control.
De asemenea, ea a mai cerut verificarea agenţiilor de plasare a forţei de muncă, subliniind că şomajul tehnic rămâne un obiectiv important pentru inspectoratele teritoriale de muncă.
„Sunt cazuri de angajatori care au cerut angajaţilor lor figurând cu suspendare în contracte de muncă în Revisal să vină la serviciu. Când îi întrebăm există o sumedenie de scuze. Rolul nostru este într-adevăr să înţelegem care sunt cauzele, dar aici să fim foarte fermi pentru că acest lucru înseamnă muncă nedeclarată, înseamnă un mod de a ocoli şi de încălca legea pe care trebuie să-l sancţionăm cu fermitate”, a declarat Violeta Alexandru.
sursa: agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
sâmbătă, 11.07.2020 at 17:56
daca asa ia invatat PSD-ul. Eliminati-i, si o sa vedeti ce se intampla.