Connect with us
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Obiceiuri de Paște în Alba. ”Pușcatul” și alte tradiții păstrate din generații, în Apuseni

Publicat

Tradițiile de Paște sunt continuate și în zilele noastre, în unele zone din Apuseni. Unul dintre aceste obiceiuri este ”pușcatul”. Tinerii se adună pe deal și ”pușcă cu carbid”, din țevi asemenea unor tunuri.

Obiceiul se întâlnește în postul Paștelui, dar mai ales în seara Sâmbetei Mari și noaptea de Înviere. Tinerii se adună și trag cu carbid din țevi de 3-4 metri lungime. Acestea sunt așezate în linie, asemenea unor tunuri, sprijinite pe un suport.

Se crede că prin zgomot sunt alungate spiritele rele. Obiceiul se regăsește în mai multe locuri din Apuseni.

Mai jos, imagini de la Abrud:

YouTube video

”Prăgșorul” de la Bistra

În Vinerea Mare, tinerii, după ce s-au spovedit şi s-au împărtăşit, instalează toaca în curtea bisericii şi încep organizarea pazei, amplasând şi nişte ţevi speciale “de puşcat”, un fel de artificii artizanale.

“Craii” bat toaca şi puşcă din ţevi până luni dimineaţă, perioadă în care, dacă toaca este furată, trebuie să o răscumpere de la hoţi şi totodată să suporte organizarea balului din a doua zi de Paşti.

De asemenea, în noaptea de Înviere, “Mormântul Domnului” este păzit simbolic de “crai”, garda schimbându-se de mai multe ori în timpul nopţii. Duminică seară, în ziua de Paşti, este ales în curtea bisericii “primul crai”, care, după tradiţie, este feciorul ce urmează să se căsătorească în acel an.

YouTube video

După trei nopţi în care au păzit toaca, luni, craii schimbă uniformele militare cu straie populare şi, însoţiţi de un taraf, cutreieră localitatea, din casă în casă, strigând “Hop, hop, hop, vivat”. Primesc bani şi ouă de la săteni şi invită fetele la balul “Prăgşorului”. Ei aleg totodată şi “prima crăiasă”, care, împreună cu primul crai, va juca primul joc la balul de “Prăgşor”. Balul este organizat din banii tuturor sătenilor.

Obiceiul ar fi fost adus în zonă în jurul anului 1750, de către episcopul greco-catolic Petru Pavel Aron, originar din Bistra, iar în prezent tradiţia se păstrează prin implicarea comună a celor două biserici, ortodoxă şi greco-catolică.

Obiceiul de la Bistra are şi o continuare în Duminica Tomii, prima de după praznicul Învierii Domnului, când are loc “Prăgşorul Mic”.

surse video: Youtube / Claudiu Burde Klausmusic/ G Square

sursă foto: captură video Youtube Claudiu Burde Klausmusic

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax