Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Părintele Mihai Himcinschi, despre Postul Crăciunului: Sufletul omului modern trebuie să înțeleagă simplitatea trecutului

Publicat

Creștinii ortodocși sunt în Postul Crăciunului, o perioadă de cumpătare fizică și mentală. Însă, într-o societate de consum și într-o continuă mișcare, omul modern tinde să considere postul ca un exercițiu culinar și să uite partea spirituală, care de fapt este și cea mai importantă. 

Am stat de vorbă cu decanul Facultății de Teologie din Alba Iulia, preot prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, pentru a afla ce reprezintă Postul Crăciunului și ce ar trebui să respecte persoana care postește timp de 40 de zile.

Am discutat despre omul contemporan, omul cel de toate zilele, care câteodată uită simplitatea din trecut și despre faptul că aceasta îl poate duce mai aproape de spiritualitate. 

Postul Crăciunului este o perioadă de pregătire pentru vederea cuvântului lui Dumnezeu întrupat, nu doar scris, explică preotul Mihai Himcinschi, în timp ce amintește de Moise, care a postit 40 de zile, înainte de a primi Tablele Legii.

Tablele reprezintă cuvântul scris al lui Dumnezeu, iar cuvântul întrupat – Nașterea Fiului, Iisus Hristos.

Postul și rugăciunea, puterea de a lupta cu răutatea

”Întâlnirea cu Dumnezeu este zilnică, însă sărbătoarea Nașterii Domnului este trăirea în prezent a unui eveniment întâmplat în istoria de mântuire a lumii”, mai explică decanul Facultății de Teologie.

Un aspect important, de care creștinii trebuie să țină cont, este echilibrul dintre voință și putință. Una este să vrei, alta este să poți, punctează acesta.

”La nivel personal, creștinul se pregătește pentru o autoeducare. Acesta este rolul postului, de a-ți educa propria voință. Din acest punct de vedere, pregătirea spirituală, pregătirea mentală și sufletească este litera A din alfabetul postului”, a explicat părintele Himcinschi.

Un exercițiu de voință

”Faci un exercițiu de voință cu o mâncare, pe care poți să o mănânci sau să nu o mănânci. Dacă vrei o mănânci, dacă nu vrei nu o mănânci; propriu-zis tu, ca și creștin, ai făcut un exercițiu de voință.

CITEȘTE ȘI: Postul Crăciunului 2022: Ce nu este bine să faci timp de 40 de zile, până la Sărbătoarea Nașterii Domnului. Tradiții și supestiții

Un exercițiu de voință care, nu doar la nivel psihologic, fizic, duce mai departe la alte etape: pot să beau sau pot să nu beau, pot să fumez sau să nu fumez; asta este un exercițiu de voință”, mai spune Mihai Himcinschi.

Omul contemporan și postul

În linii mari, părintele Mihai Himcinschi explică faptul că postul nu trebuie să fie doar un exercițiu vegetal sau culinar, ci o stare care, combinată cu voința de fapte bune, să atingă un alt nivel spiritual.

Însă, fără acest exercițiu de cumpătare culinară, care este postul timp de 40 de zile, nu poate exista o performanță spirituală. Mai exact, cele două părți ale postului trebuie să fie combinate de către creștin, pentru a atinge adevăratul sens al postirii.

”Părinte, postim dar nu vedem efectele”

Nu de puține ori, preotul Himcinschi aude expresia: ”părinte, postim dar nu vedem efectele”. Aceasta are și o explicație simplă: ”fie își îndreaptă preocuparea strictă spre mâncare și uită de de partea spirituală; sau se concentrează pe partea spirituală și neglijează valoarea nutrițională, ale postului”.

A evoluat modalitatea în care creștinul modern ține post?

Din punctul său de vedere, al unui preot și duhovnic, ”firea umană a slăbit tot mai mult”.

”În ceea ce privește constituția psihofizică, adică legată și de voință, dar și de structura biologică. Oamenii în vechime trăiau mai simplu și erau mai sănătoși. Pentru ei (n.r. – oamenii din trecut), o problemă de post era una dorită chiar, un lucru dorit, așteptau cu nerăbdare să vină postul. (…) Postul este o simplitate în a mânca, ori noi ne complicăm un pic, compunându-ne regimul alimentar cu anumite produse de post, în care apare acest risc de desfrâu al postului. Adică mănânci mâncare de post, dar este un desfrâu al stomacului, pe care părinții din pustiu o numeau gastrofilie, adică iubirea de stomac.

Căutăm să înlocuim berea cu alcool cu aia fără alcool sau carnea cu carne de post, pate de carne cu pate de post, ceea ce este o auto-înșelare. Este o complicare pe perioada aceasta, în loc să avem o simplitate”, a declarat părintele.

Postul în societatea de consum

Decanul facultății face o paralelă foarte interesantă între omul vechi, cel care mânca mai simplu, trăia mai simplu, se îmbrăca mai simplu, dar era mai împlinit spiritual, și omul actual.

Pe omul din trecut lucrurile mici îl făceau fericit, iar asta se vedea și în ceea ce însemna postul în trecut.

Acum, în prezent, societatea de consum în care trăim, care ne formează din obligații și din zeci de canale de informații, tinde să adauge și să compună într-o manieră modernă postul.

CITEȘTE ȘI: Începe Postul Crăciunului. Sfaturi ANPC pentru cei care cumpără produse de post. La ce trebuie să fie atenți

De la fructe de mare la dezlegări la pește, la produse de sinteză din produse naturale, la înlocuitori de carne sau produse lactate, toate acestea tind să complice un fapt care la origine trebuie să fie simplu.

”Postul îți creează o simplitate a minții, a gândirii, a comportamentului, care se poate traduce în virtuți, în bunătate iertare, iubire. Postul nu ar trebui extras din contextul unei vieți de creștini, ci văzut ca un lucru complementar”, a mai spus Mihai Himcinschi.

Postul, o cumpătare care duce spre o viață în Hristos

Postul, în linii mari, trebuie să fie o stare de bine, în care psihicul, spiritualul trebuie să se combine cu fizicul și realul din viața de zi cu zi și care trebuie să ducă la o cumpătare.

O cumpătare pe care părintele Mihai Himcinschi o explică simplu:

”Cumpătarea care ne conduce spre o viață în Hristos și o dragoste față de semeni, un mod de a fi. Întodeauna postul, alături de rugăciune, de faptele bune, este un mod de viață.

Dacă ajungem acolo, își atinge scopul postul pe care îl ținem. Dacă nu, vom rămâne mereu ancorați în cotidianul agitat și tulburat al unei vieți complicate, compuse cum vă spuneam înainte”, a încheiat discuția, cu reporterul alba24.ro, decanul Facultății de Teologie din Alba Iulia, Mihai Himcinschi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Lista informațiilor pe care restaurantele sunt obligate să le ofere clienților, din 20 decembrie. Ce trebuie să conțină meniurile

Publicat

Protecția Consumatorilor în România face un pas important în informarea transparentă și detaliată a cetățenului consumator cu privire la produsele alimentare pe care le comandă online sau la restaurant, transmit reprezentanții Info Cons.

Și șeful ANPC, Horia Constantienscu, a spus că produsele pe care le cumpărăm de la restaurant ar trebui să fie asemenea celor din magazin, astfel încât românii să știe ce conține mâncarea pe care o mănâncă.

Au fost stabilite noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparetele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă dar  și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu.

Această informație a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022.

Din 20 decembrie 2022, devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică.

Ce se menționează prin Ordinul 201/2022?

Prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de alimentație.

Concret, toate unitățile de alimentație publică vor trebui să afișeze, în dreptul fiecărui preparat sau produs servit, informații privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în componența acestuia, care sunt eventualii aditivi folosiți și care sunt valorile nutriționale.

Prin implementarea acestui ordin, România încearcă să iasă din topul statisticilor europene cu privire la calitatea vieții mediocre și, totodată, are șansa de a avea produse și servicii care să ne aducă imunitate, sănătate și o calitate a vieții mai bună.

Declarație nutrițională

Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte preverderile europene.

Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, restaurantele trebuie să ofere informații precum:

  • Valoarea energetică;
  • Cantitățile de grăsimi
  • Acizi grași saturați;
  • Zaharuri;
  • Sare;

Aditivi

Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei, urmat de codul numeric UE (adică E-urile și indicativul lor) sau denumirea specifică (ex.: acid citric) exact ca în cazul produselor ambalate.

Exemplu ANPC:  „Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aromă: E621 sau potențator de aromă: glutamate de sodiu (Lista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari)”.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, șterse sau greu de citit.

Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

Șeful ANPC: Nu credeți că trebuie să aflăm ce mâncăm?

„Şi până acum trebuiau să o facă. Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime.

Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă de toate, că poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această aromă.

Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?”, a spus preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai mult de jumătate din maşinile aduse din străinătate în România au fost avariate. Una din cinci au kilometrajul modificat

Publicat

Una din cinci maşini rulate în România au kilometrajul modificat, reiese dintr-o analiză întocmită de o platformă care furnizează rapoarte despre istoricul auto. De asemenea, mai bine de jumătate dintre acestea au fost avariate. 

Astfel, conform raportului „Indexul de Transparenţă a pieţei auto”, realizat de carVertical, România ocupă locul 20 din cele 23 de ţări în topul ţărilor cu cele mai puţin transparente pieţe de maşini rulate din Europa. „Una din cinci maşini rulate are kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie ştearsă de pe odometru este de aproximativ 50.000 de kilometri (48.090 km). Aceasta înseamnă că un cumpărător nu doar că poate plăti în exces pentru un vehicul, dar pe baza înregistrărilor false poate avea probleme şi cu planificarea reviziilor”, se menţionează în document.

De asemenea, mai mult de două treimi din parcul auto de maşini rulate sunt din import (67,19%), iar peste jumătate dintre autovehicule sunt avariate (57,03%). Majoritatea ţărilor care oferă mai puţină transparenţă au o medie scăzută a valorii daunelor şi România nu face excepţie, ocupând locul 4 în clasament cu 2.938 de euro.

Pe de altă parte, România se prezintă ceva mai bine la vârsta parcului auto second-hand, cu o vechime de 9,19 ani, şi se clasează pe locul 9 din 23 în clasamentul pieţelor auto europene analizate.

Potrivit sursei citate, cea mai puţin transparentă piaţă a maşinilor second-hand se află în Letonia, cu un scor al indicelui de transparenţă de minus 142,7 puncte şi unde aproximativ un sfert (23,6% %) dintre autovehicule au kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie este de aproape 47.500 km. Clasamentul continuă cu Ucraina (-141,9 puncte), Lituania (-108,4 puncte) şi România (-100,8 puncte).

„Cumpărarea unei maşini second-hand din Letonia, Lituania, Ucraina sau România este riscantă, având în vedere că sunt pieţe cu cele mai mari importuri auto. Aici se află cele mai multe autovehicule fraudate prin derularea odometrului sau ascunderea daunelor. O pondere considerabil mai mare a importurilor de maşini second-hand este unul dintre motivele-cheie pentru care ţările din Est sunt mult mai afectate de fraudă. Importurile cresc în mod direct procentajul de maşini cu kilometrajul dat înapoi, iar urmărirea unor astfel de infracţiuni necesită mult efort, în special atunci când vine vorba despre tranzacţii internaţionale”, susţine Matas Buzelis, şef de Comunicare la carVertical.

Datele carVertical relevă faptul că piaţa maşinilor second-hand din Vestul Europei se bucură de mai multă transparenţă decât cea din Europa de Est.

În acest context, pe primul loc se află Marea Britanie, cu cel mai mare indice al transparenţei, de 126 de puncte, urmată de Germania – cu un scor de 96,8, Italia (90,8) şi Franţa (79,9).

Pe zona Europei Centrale, Croaţia, Cehia, Ungaria şi Slovacia sunt clasate la mijlocul Indexului de Transparenţă a pieţei auto şi, deşi nu au un scor ridicat în ceea ce priveşte derularea odometrului, au un volum mai mare al importurilor de maşini second-hand şi un procent la fel de mare al maşinilor avariate.

„Dacă în Croaţia procentul de vehicule cu kilometrajul dat înapoi este unul dintre cele mai scăzute (10,3%), această ţară are un procent semnificativ de maşini importate (69,3%), iar 56,4% dintre vehicule sunt avariate. Urmează Slovacia, cu 58,5% maşini importate şi Ungaria (52,6%). În Cehia, jumătate dintre maşinile la mâna a doua sunt importate din străinătate. 51,6% dintre acestea sunt avariate, iar 11,4% au kilometrajul dat înapoi”, conform raportului de specialitate.

Indexul de Transparenţă a pieţei auto a fost realizat pe un eşantion de 23 de ţări din Europa şi SUA, pe o perioadă de 12 luni.

Cercetarea se bazează pe date din rapoartele reale ale maşinilor cumpărate de către clienţii carVertical şi a avut la bază şase mari criterii: procentajul maşinilor cu kilometrajul dat înapoi; valoarea medie a kilometrilor şterşi de pe odometru; procentajul maşinilor avariate; media valorii daunelor; procentajul de maşini second-hand importate; vârsta medie a maşinilor verificate.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum vor circula autobuzele în Alba Iulia, în minivacanța de 1 Decembrie. PROGRAM 30 noiembrie – 2 decembrie 2022

Publicat

Mai sunt câteva zile până la minivacanța de 1 Decembrie 2022. Mare parte a instituțiilor publice nu vor avea program cu publicul încă de miercuri 30 noiembrie, fiind o mare sărbătoare religioasă: Sfântul Apostol Andrei. 

De asemenea, societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport pentru  intervalul 30.11.2022-02.12.2022 după cum urmează:

-în data de 30 noiembrie 2022  (Ziua Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României) – program de duminică;

-în data de 1 Decembrie 2022 ( Ziua Națională a României) – program de duminică;

-în data de 2 decembrie 2022 – programul de transport al unei zile lucrătoare din perioada vacanței școlare. Programul de circulație al autobuzelor care transportă angajații societăților comerciale va fi adaptat în funcție de programul de lucru comunicat de acestea.

CITEȘTE ȘI: PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Informațiile referitoare la  programul de circulație în zona tarifară 1 (Alba Iulia, Micești, Bărăbanț, Oarda, Pâclișa) se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826.

Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7 (Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru, Ciugud,  Șard, Hăpria, Totoi, Șeușa, Oiejdea, Ighiu, Galtiu, Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra,  Mesentea, Coșlariu,  Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus,  Mihalț, Obreja, Poiana Galdei, Cetea,  Întregalde) călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967 sau 0258/810588.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Se reiau căutările minorului din Alba Iulia căzut în apele Mureșului, de pe pontonul de la Partoș. Cum s-ar fi petrecut dispariția

Publicat

O amplă misiune de căutare a minorului de 15 ani care a căzut în apele râului Mureș, duminică seara, a avut loc până la miezul nopții. Peste 25 de ofițeri ai ISU Alba l-au căutat pe băiat dar fără succes, până în jurul orei 00.00, apoi misiunea a fost întreruptă. 

Luni dimineața, în jurul orei 10.00, pompierii vor relua căutările în zona în care s-a produs dispariția. 

Potrivit surselor alba24.ro, minorul era alături de alți doi prieteni, pe malul Mureșului de mai multe ore, în plimbare. Cei trei copiii din cartier Cetate, se plimbau, iar la un moment dat, în jurul orei 17.40, minorul în cauză a vrut să își spele încălțările care erau murdare de noroi.

Atunci a mers pe ponton, și când ar fi pus piciorul pe o treapă a căzut în apele Mureșului. În câteva clipe ar fi dispărut în ape.

CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO-VIDEO: Un băiat de 15 ani din Alba Iulia a căzut în râul Mureș, în zona pontonului din Partoș. Este căutat de pompieri

Alarma a fost dată imediat după un apel la 112. În scurt timp peste 25 de ofițeri ISU Alba au împânzit zona și au început căutările. La fața locului au fost deplasate 6 autospeciale de intervenție și două bărci pneumatice, iar cercetări s-au făcut atât pe uscat cât și pe apă, pentru căutarea băiatul.

La fața locului s-au deplasat și primarul Gabriel Pleșa, prefectul de Alba, Nicolae Albu și șeful ISU, Ovidiu Costea.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax