Actualitate
VIDEO | „Pe loc, pe loc și înapoi ca racul”: Proiectul educațional „A doua șansă”, inițiat de Rodica Andronescu, pus la sertar și înlocuit cu… nimic
Proiectul „A doua șansă”, inițiat în urmă cu un an de Rodica Andronescu, fosta șefă a ANOFM, a fost abandonat „într-un sertar” după preluarea Puterii de către USL. Potrivit inițiatoarei, proiectul prevedea o formă de școlarizare eficientă a persoanelor șomere fără patru clase, în scopul calificării și integrării acestora pe piața muncii. Astfel, această decizie luată pe considerente politice i-a afectat negativ pe beneficiari, mai ales că, în locul acestui proiect, nu a fost formulat un altul, care să îi deservească pe acești oameni.
Contextul în care în 12 din cele 27 de state europene rata șomajului la tineri cu vârste între 16 și 25 de ani a depășit 25% a determinat-o pe președinta Organizației de Femei a PDL și fosta șefă a ANOFM să readucă în atenție proiectul „A doua șansă”, pe care l-a inițiat în februarie 2012, și care prevedea un parteneriat între Ministerul Educației și ANOFM care în mai mulți pași, își propunea să intervină exact în sensul creării de locuri de muncă și al asigurării unei piețe a muncii în rândul tinerilor.
În programul „A doua șansă”, peste 50.000 de șomeri înregistrați, mai precis 15% din totalul șomerilor înregistrați în România nu au educația de bază, dar numărul acestora este în realitate mult mai mare. „S-au făcut pași importanți atunci, s-au creat parteneriate între Inspectoratele Școlare Județene și AJOFM-uri în sensul cuprinderii acestor șomeri în cifra de școlarizare a unităților de învățământ care derulau acest program. La sfârșitul anului trecut nu trebuia decât să se redeschisă această cifră de școlarizare, să se continue și să se includă și alți șomeri în această opțiune”.
Prin programul „A doua șansă”, persoanele adulte care nu au terminat educația de bază pot să parcurgă doi ani într-unul singur. În trei luni, un șomer putea să obțină nivelul de calificare 1, care presupune 360 de ore de formare și am obține deja un număr important de persoane calificate și am putea găsi un loc de muncă mult mai sigur și pe durată lungă.
Locurile de muncă vacante afișate pe site-urile Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt destinate în cea mai mare măsură muncitorilor necalificați. De asemenea, dintre cursurile de formare, niciunul nu se adresează acestei categorii. Toate cursurile de formare care se desfășoară în luna februarie în țară, 141 de cursuri, se referă la inspectori resurse umane, directori de vânzări, specialiști în tehnici de comunicare, competențe de comunicare în limba engleză.
„Am uitat în sertar proiecte care ar fi putut produce deja efecte. Dacă s-ar fi continuat acest program A doua șansă, cel puțin o treime din cei care erau cuprinși în această schemă anul școlar trecut, anul acesta ar fi putut avea deja o calificare. E păcat să rămână în sertar proiecte care au demarat foarte bine și care au avut un feedback extrem de pozitiv. Vă pot spune că și la Sibiu și la Mureș și în Bihor, de unde am avut ecouri imediate, pentru că lucrez cu această categorie de beneficiari pe proiecte de incluziune socială, se reclamă nevoia continuării acestui program”, a spus Andronescu.
Citiți AICI mai multe despre proiectul educațional „A doua șansă”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ciocan
sâmbătă, 16.02.2013 at 15:06
Cucoana! Daca ai portocol nu inseamna ca ai si rezultate. Probabil ca ai folosit asta pentru imagine. Doar imagine. In rest ai facut praf lucruri pe la ANOF si ai cautat sa iti bagi consilierele in proeiecte ca sa ea si ele bani si tu ! Spune ca nu este asa!