Connect with us
Advertisement

Eveniment

„A doua şansă”, program iniţiat de ANOFM pentru educarea şomerilor fără patru clase

Publicat

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a iniţiat un program de şcolarizare a şomerilor care nu au terminat ciclul primar sau ciclul secundar inferior. Aceştia vor fi cuprinşi în programe de tipul „A doua şansă”, iar, după absolvirea ciclului primar, îşi vor putea continua instruirea în Centre de formare regionale, pe module de formare. Este un proiect care funcţionează în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi inspectoratele şcolare judeţene şi se adresează şomerilor înregistraţi la AJOFM de care aparţin.

Programul „A doua şansă” oferă pachetul minimal de educaţie, care să ajute şomerii fără studii elementare să obţină o calificare profesională, cel puţin pe nivelul I.

Preşedinta ANOFM, Rodica Andronescu, prezentă, vineri, în conferinţă de presă la Alba Iulia, a explicat modul de funcţionare a acestui program. Programul „A doua şansă” propune module de învăţare de 360 de ore, la capătul cărora un muncitor, până atunci necalificat poate să obţină un certificat de calificare nivel I. „Dincolo de creşterea încrederii în sine, angajatorul va lua în considerare faptul că angajează un muncitor calificat de nivelul I şi nu unul necalificat”, a precizat Rodica Andronescu.

ANOFM îşi propune, pentru primul an de funcţionare a acestui program, să includă în şcolile care îl promovează 1% din şomerii înregistraţi la AJOFM, declaraţi fără educaţie de bază. „Somerul fără patru clase va vedea că începe să înveţe să citească, să socotească, să comunice, să citească presa, să îşi poată completa o cerere, va deveni conştient că este mult mai aproape de găsirea unui loc de muncă decât dacă nu participă la acest program. Şi atunci  încrederea şomerilor înregistraţi la noi, care nu au această educaţie, în program va creşte şi noi vom reuşi să creştem numărul de persoane cuprinse în acesta. Estimăm finalizarea programului cu cel puţin 1% (din cei 6000 de şomeri înregistraţi la nivel naţional care nu au parcurs modulul educaţiei de bază)”, a adăugat Rodica Andronescu.

De luni, 27 februarie 2012, se vor începe demersurile către inspectoratele şcolare judeţene, pentru cuprinderea în unităţile şcolare care au aprobat programul „A doua şansă” şi care nu au numărul maxim de elevi în clasă, a şomerilor care sunt în această situaţie, până la completarea numărului maxim de elevi. În funcţie de o evaluare a cunoştinţelor acestor şomeri, ei vor fi distribuiţi în clasa I, a II-a etc.

Programul cursurilor este flexibil, negociabil cu beneficiarul programului. Acesta nu va trebui să meargă zi de zi la şcoală, ci, în funcţie de opţiunea sa, va fi prezent la sfârşit de săptămână sau în vacanţă. Important este să parcurgă numărul de ore prevăzut în planul cadru pentru o anumită disciplină, într-un semestru sau într-un nivel. Disciplinele vor fi selectate în ciclul primar, referitoare la scris, citit, socotit, iar, din clasa a III-a, vor apărea ca obligatorii o limbă străină, ştiinţe sau alte discipline care să dezvolte aria cunoaşterii pe nivelul de competenţă specific ciclului primar.

În judeţul Alba sunt aproximativ 10 şcoli care promovează programul „A doua sansă”. În Alba Iulia, astfel de unităţi sunt Colegiul „Alexandru Domşa” şi Liceul de Muzică şi Arte Plastice.

De facilităţile oferite de acest program pot beneficia şomerii înregistraţi la AJOFM.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: VIDEO | „Pe loc, pe loc și înapoi ca racul”: Proiectul educațional „A doua șansă”, inițiat de Rodica Andronescu, pus la sertar și înlocuit cu… nimic | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement