Contacteaza-ne si pe
Publicitate

CÎMPENI

VIDEO: Podul de 100 de ani de la Câmpeni. Spoială peste rugina timpului, în cinstea vizitei familiei regale în Apuseni

Publicat


Podul de fier care traversează Arieșul în Câmpeni și face legătura cu partea industrială a orașului s-a degradat și este un real pericol pentru cei care îl trec zilnic cu camioane de mare tonaj, dar și cu autoturisme.

Grinzile de metal au ruginit și s-au șubrezit. Potrivit primarului din Câmpeni, Călin Andreș, administraţia locală a primit în 2008 o notificare din partea constructorului că perioada de garanție a acestuia a expirat. Podul a fost construit în 1919.

Cu ocazia unei vizite a familiei regale prin Apuseni, care va avea loc în perioada 27-28 mai, autoritățile locale s-au apucat de cosmetizat podul, pentru a arăta cât de cât primitor în ochii moștenitorilor casei regale. 

Mai mult, din cauza pericolului pe care îl reprezintă, de săptămâna viitoare autoritățile locale vor istala o restricție de greutate de 2,5 tone, alături de o limitare a vitezei la 10 kilometri la oră, iar cei care nu vor respecta restricția vor traversa podul pe propria lor răspundere, a declarat Andreș.

Podul “Regele Ferdinand” a fost inaugurat în mai, anul 1919, de către Casa regală și ultima intervenție de reparație asupra acestuia a fost făcută cu aproximativ 70 de ani în urmă.

podul-din-Cimpeni-inaugurat-de- regele Ferdinand-si-regina-Maria

Deși, podul a fost inaugurat de Casa regală cu mare fast în urmă cu 100 de ani, autoritățile locale de după anii `90 nu au făcut vreun demers pentru valorificarea istorică a acestuia sau introducerea sa în circuitul monumentelor istorice.

Potrivit unui grup de inițiativă care a făcut și o scrisoare deschisă către ministrul Culturii, Daniel Breaz, pentru salvarea podului, ”autoritățile locale nu au pus în valoare potențialul istoric si implicit turistic al acestui pod de epocă care a fost lăsat într-o nemeritată uitare. Nu există nici măcar o inscripţie la faţa locului care să ateste adevărul istoric al Podului Ferdinand.”

”În mod paradoxal, pe acest pod istoric, dar neînscripţionat ca atare, se face accesul la Centrul de informare turistică, situat in imediata apropiere. Un veac de istorie, un veac de singurătate pentru Podul Regele Ferdinand din Cîmpeni” mai completau cei care au semnat și trimis scrioarea către Daniel Breaz, în urmă cu aproximativ două luni.

pod campeni 2

Contactat de Alba 24, pentru mai multe informații referitoare la situația actuală, primarul din Câmpeni era chiar la fața locului și se ocupa de vopsirea podului, pentru a arăta acceptabil cu ocazia vizitei familiei regale, de săptămâna viitoare.

Mai exact, autoritățile locale au acoperit găurile din pod, vor turna un nou strat de asfalt și vor vopsi structura metalică. Mai mult, autoritățile vor îmbrăca podul cu cetină, pentru a arăta cât de cât acceptabil când familia regală îl va vizita.

Dar problema cu starea podului, cu grinzile ruginite de sub pod este de actualitate și trebuie găsită o soluție alternativă pentru accesul în zona industrială a camioanelor de mare tonaj. Mai mult, în zona respectivă există și o unitate de învățământ în care învață zilnic aproximativ 1.000 de elevi.

Pentru rezolvarea problemei, primarul din Câmpeni a declarat că are pregătit un proiect, un alt pod care ar putea fi construit la o distanță mică de cel actual și care ar seamăna cu ”Podul Ferdinand”, dar pentru asta trebuie făcut un demers la Ministerul Dezvoltării, instituție care i-ar fi promis primarului Andreș ajutor în acest sens.

În acest fel, noul pod ar deveni principala cale de acces pentru autovehicule și vechiul pod, o atracție turistică și doar pentru acces pietonal.

pod campeni 2

Referitor la introducerea podului ca monument istoric, în patrimoniul național, primarul din Câmpeni spune că trebuie urmată o procedură:

”Eu am vorbit cu domnul ministru (Daniel Breaz, PSD – ministrul Culturii și Identității Naționale – n.r.) și ideea este în felul următor: ei trebuie să solicite Primăriei orașului Câmpeni transferul lui printr-o hotărâre de Consiliu Local, la Ministerul Culturii. A zis că săptămâna viitoare se va ocupa personal de documentul respectiv. Atunci îl transferăm la ei, care au bani și atunci îl putem reabilita”, a declarat primarul din Câmpeni.

Până la o rezolvare a problemei cu podul din Câmpeni și odată cu restricționarea accesului în zona industrială, șoferii de autovehicule grele pot traversa râul Arieș pe un alt pod, situat la aproximativ 2 kilometri de cel actual.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

DNA a deschis dosar penal in REM pentru posibilă fraudă cu fonduri europene, în cazul dezvăluirilor despre Dan Barna

Publicat

Procurorii DNA ar fi deschis dosar penal in rem, în cazul dezvăluirilor Rise Project despre Dan Barna. Anchetatorii vizează o posibilă fraudare a fondurilor europene, potrivit G4Media.ro. Surse apropiate anchetei au explicat că dosarul clasat de DNA structura teritorială Alba ar fi cuprins doar o mică parte din cele dezvăluite de Rise Project. La rândul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ORIONIDELE: Fenomen spectaculos pe cerul României. 25 de stele căzătoare pe oră, în medie, în această noapte

Publicat

În noaptea de luni spre marți este maximul curentului de meteori Orionide. Vor putea fi observate circa 20 de stele căzătoare, într-o oră. Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Intervenție a pompierilor cu autoscara, în centrul orașului Alba Iulia, după apel la 112

Publicat

Pompierii din Alba Iulia au fost chemați să intervină, luni seara, în centrul orașului, la Blocul 280. Din primele date, o persoană în vârstă nu răspundea la telefon, astfel că salvatorii au intervenit cu o autoscară. La fața locului s-au deplasat și echipaje de ambulanță și descarcerare. Potrivit IPJ Alba, sesizarea a venit în cazul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Mamele vor putea câștiga bani în concediul de creștere a copilului, ca bone

Publicat

Femeile care se află în concediu de creștere a copilului vor putea câștiga bani din meseria de bonă. Dacă aleg să îngrijească și alt copil, pe lângă al lor, vor putea să-și majoreze veniturile. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat. Potrivit proiectului, mamele “care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate