Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Proprietarii pensiunilor de la Șureanu reclamă că drumul este distrus de utilajele de exploatare a lemnului

Publicat

Mai mulți proprietari ai pensiunilor din zona Luncile Prigoanei – Poarta Raiului din Munții Șureanu se plâng de starea foarte proastă a drumului, care descurajează turiștii să meargă în zonă. 

Oamenii sunt nemulțumiți de utilajele de exploatare a lemnelor care distrug drumul, reabilitat anual pe cheltuiala lor.

”Afacerile locale distruse de Romsilva. După ce că au pus bețe în roate la trecerea drumului catre UAT Șugag și nu au contribuit deloc în ultimii 2 ani la refacerea acestuia, mai și distrug munca celor din zonă.

Precizam că anul trecut drumul a fost refăcut de două ori prin contribuția localnicilor”, a transmis un cititor Alba24, care deține o pensiune în zonă.

Drumul de la Șureanu: starea de fapt

Drumul de la Șureanu este principalul obstacol pentru ca turiștii să descopere una dintre cele mai frumoase zone din România.

Procesul de preluare a drumului de la Romsilva a fost demarat: patru tronsoane de drumuri forestiere, în lungime totală de 15,4 km, aflate între barajul Oașa și Poarta Raiului, urmează să fie trecute din administrarea Romsilva în domeniul public al comunei Șugag pentru a fi modernizate și reabilitate.

Ministerul Mediului a publicat în dezbatere, pe 27 aprilie, un proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea descrierii tehnice și a valorii de inventar a unui drum forestier precum și trecerea, cu titlu gratuit, a unui tronson din acesta și a terenului aferent, din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al comunei Șugag, judeţul Alba.

Potrivit proiectului de HG, pentru drumul forestier „Drumuri forestiere”, în lungime totală de 114,30 km, valoarea de inventar este în prezent de 239.564 de lei. Se propune actualizarea valorii de inventar la 20.072.842 de lei.

Din lungimea totală a drumului, Primăria comunei Șugag solicită patru tronsoane, respectiv, în lungime totală de 15,426 km.

Terenul aferent acestui drum forestier are o suprafață totală de 12,4637 ha, este în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, intabulat în cartea funciară nr. 72544 Şugag (parţial) şi înregistrat în Amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Blaj, Direcţia Silvică Alba, ediţia 2018.

Modernizarea drumului, vitală pentru dezvoltarea zonei

Căile de acces reprezintă elementul vital al dezvoltării zonei respective. Pentru aceasta, comuna Şugag, este dispusă să investească în modernizarea acestor drumuri pentru o mai bună exploatare a resurselor turistice, culturale, agricole şi silvice.

În satul de vacanţă „Luncile Prigoanei”, care a fost înfiinţat de către Consiliul Local al comunei Şugag încă din anul 1998, există o bază sportivă şi de cantonament aflată în proprietatea municipiului Sebeş care are o capacitate de 100 de locuri de cazare, iar totalul locurilor de cazare, din pensiunile de aici depăşeşte cinci sute.

Iezerul Șureanu, vara. Foto: Alba24

Proprietăţile sunt racordate la sistemul de energie electrică şi la sistemul de apă potabilă, sistemul de canalizare fiind în stadiu de întocmire a documentaţiei tehnice.

De asemenea în zonă au fost instalate relee de telefonie mobilă de către toţi marii operatori din domeniul telecomunicaţiilor.

În satul de vacanță „Poarta Raiului” înfiinţat în anul 2004 există mai multe hoteluri şi pensiuni turistice care asigură peste 500 de locuri de cazare.

În zonă prezintă interez turistic rezervaţia arheologică „Castrul Roman” de pe Vârful lui Pătru, rezervaţia naturală „Iezerul Şureunu”, centrul de vizitare „Poarta Raiului” construit de către Consiliul Judeţean Alba unde sunt prezentate informaţii despre situl Natura -2000 „Frumoasa”.

sureanu

Domeniul schiabil „Şureanu” aflat pe teritoriul administrativ al oraşului Cugir reprezintă principala atracţie turistică a zonei.

În prezent pârtiile sunt dotate cu două teleschiuri şi un telescaun, iar lungimea celor zece pârtii totalizează 11.473 metri. Hotelul de la baza pârtiilor dispune de o capacitate dc 50 de camere, spa, restaurant, bar şi magazine.

La iniţiativa uat-urilor judeţului Alba, municipiul Sebeş, oraşul Cugir, comuna Şugag, comuna Săsciori, comuna Săliştea şi comuna Pianu a fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Interconiuntară „Munţii Şureanu” care are ca scop crearea cadrului de cooperare între unităţile administrativ-teritoriale din zona munţilor Șureanu în vederea coordonări activităţilor de dezvoltare durabila în următoarele domenii: infrastructură de transport, turistică şi de agrement, turism, agricultură şi creşterea animalelor, protecţia mediului şi biodiversitate, prezervarea culturii, artei si meşteşugurilor tradiţionale, promovarea zonei ca destinaţie turistică şi de investiţii, sănătate şi securitate prin facilitarea cooperării şi schimbului de informaţii între furnizorii de astfel de servicii publice.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 1580/2022 pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes local, comuna Șugag a fost atestată ca stațiune turistică de interes local.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Raluca Marinescu

    joi, 25.05.2023 at 13:39

    Utilajele forestiere și camioanele de transport bușteni distrug TOATE drumurile României,inclusiv drumurile naționale,fără ca cineva să ia vreo măsură.Când România va deveni UN DEȘERT,ne vom întreba oare cum a fost posibil?!Rușine guvernanților care permit așa ceva!În toată țara e aceeași situație!!!

  2. Cornel

    joi, 25.05.2023 at 15:16

    In ultimele 4 sau 5 ierni nu am mai fost la ski la Sureanu strict din cauza drumului, portiunea de la prigoana la statiune e ft ingusta si tot timpul este cineva ce blocheaza drumul.
    Si daca ar fi luat de primarie si asfaltat/modernizat ar dura maxim 2 ani pana va fi distrus de camioanele ce aduc lemn si pun greutate dubla

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax