Actualitate
VIDEO RePatriot: Alba Iulia a fost timp de patru zile orașul românilor din toată lumea care conduc afaceri de miliarde de euro
Proprietarii și administratorii unor afaceri ce totalizează milliarde euro s-au aflat zilele acestea la Alba Iulia, la cel de-al treilea summit RePatriot.
Pornită în urmă cu trei ani și plasată simbolic sub semnul unității, al lui 1 Decembrie și al orașului Alba Iulia, mișcarea RePatriot are drept scop repatrierea prin antreprenoriat a românilor care au plecat din țară și au afaceri în Occident, realizarea de legături între aceștia și antreprenori din țară cu afaceri ce pot pătrunde pe piețe externe și prezentarea României ca destinație de investiții.
Summitul de anul acesta a reunit între 4-7 octombrie la Alba Iulia peste 200 de antreprenori din Diaspora și Țară animați de deviza „Noi facem România mai bună!”. Vezi video de la eveniment:
Au fost discutate oportunitățile de afaceri din România – IT-ul, agricultura, real estate, turism și dezvoltarea de noi tehnologii fiind identificate ca domenii cu excelent potențial de dezvoltare -, au fost prezentate cadrul investițional și potențialele surse de finanțare care pot fi atrase pentru românii din Diaspora, au fost explorate parteneriate strategice de business între oamenii de afaceri din țară și din afara ei și a fost facilitat transferul de know-how și de experiențe înspre și dinspre România.
„România nu mai e doar o promisiune, e o certitudine”, a declarat Dragoș Roșca, președintele Romanian Business Leaders. „Începe să se schimbe fața țării, este un context mult mai favorabil decât în trecut pentru a face business în România.”
Cinstind trecutul – prin vizitarea Catedralei Încoronării din Alba Iulia și a Catedralei „Sfânta Treime” din Blaj, construind prezentul – prin stabilirea de parteneriate pentru afaceri, antreprenorii prezenți la summitul RePatriot au discutat și viitorul în aceste zile. Sesiunea special dedicată, „Gânduri pentru următorii 100 de ani”, a fost marcată de prezența aparte a lui Indrei Rațiu, fondator al Centrului Rațiu pentru Democrație și urmaș al familiei ardelene care de mai bine de două secole s-a pus în slujba românilor transilvăneni.
„Aleg să locuiesc aici, nu am altă casă”, a spus Indrei Rațiu cu accentul, optimismul și calmul care au amintit de tatăl său, revenit în 1990 din exil. „În centenarul care începe aștept mari surprize de inventivitate din partea românilor. Oricui din străinătate îi spun: dacă doriți creativitate, apelați la români”.
Tot pe creativitate, ca principală resursă pentru viitoare businessuri legate de România, a pus accentul și George Haber. Antreprenor în Silicon Valley, născut la Oradea, format în Israel, fondator al Cresta Fund și al unor afaceri vândute cu sute de milioane de dolari, George Haber a arătat că prin așezarea între popoare atât de diferite cultural „am dobândit calități pe care alte popoare latine nu le au. La 100 ani de la reunificare, să facem un nou plan”, a spus George Haber, antreprenorul din Silicon Valley. „În zece ani să devenim centrul de tehnologie cel mai eficient din lume. Machine learning e cea mai mare schimbare pe care Pământul a văzut-o, care în zeci de ani va schimba absolut totul. E un context de high tech în care România are un avantaj extraordinar, căci are ceea ce lipsește altora, avem acest multiculturalism + creativitate.”
Discuțiile au trecut în revistă și acele acțiuni ale oficialilor care pot descuraja repatrierea prin antreprenoriat, fiind amintită în acest sens reacția autorităților la Mitingul Diasporei, din 10 august.
„Vă invit să fiți exigenți cu noi, reprezentanții statului” , a spus Sandra Pralong, consilier de stat la Administreația Prezindețială care a transmis mesajul Președintelui Klaus Iohnnis (gazdă, de altfel, al primului summit RePatriot, din 2015). „Să fiți cât mai exigenți cu instituțiile statului și să fie cât mai vocală așteptarea pe care o aveți de la stat. Doar în acest fel România va deveni mai bună și vă va primi așa cum meritați.”
„Am generat 14 proiecte la care vom lucra pentru o Românie mai bună împreună, întreprinzători din țară și din afară, oameni care fac în fiecare zi lucruri minunate, care aduc bunăstare și plus valoare acolo unde se află”, a declarat Marius Bostan, antreprenor, fondator al RePatriot și fost ministru al Comunicațiilor. „S-au pus la cale afaceri și, pe de altă parte, ne-am reamintit la Blaj și Alba Iulia de înaintași precum Inochentie Micu, Samuil Micu, Gheorghe Șincai din secolul 18, ori, mai spre 1848, de Aron Pumnul, Simeon Bărnuțiu și nepotul său, Iuliu Maniu, episcopii ortodox Andrei Șaguna și cel greco-catolic Lemeni care s-au înfățișat acolo, pe Câmpia Libertății, împreună la 1848, și, mai spre 1918, de episcopii Iuliu Hossu și Miron Cristea, de Gheorghe Pop de Băsești. Mulți dintre ei au fost adevărați antreprenori ai vremii lor. Gândiți-vă numai la Gheorghe Șincai, fiul de iobag din Șinca Veche care a studiat apoi la Blaj, Viena, la De Propaganda Fide din Roma și, revenit în țară, în 1780-1790, a înființat peste 300 de școli.”
În colaborare cu revista Newsweek, anul acesta a fost realizat în premieră „Top 100 de Români de pretutindeni”, un top realizat pe baza voturilor antreprenorilor RePatriot. În cadrul unei Gale de premiere, prezentate la Alba Iulia de Simona Pirtea – Managing Partner Enache Pirtea&Asociații și Felix Pătrășcanu – Managing Partner FAN Courier, antreprenorii prezenți i-au aplaudat pe românii care au performat în zece domenii de business aflați în acest top, surse de inspirație pentru comunitățile din Țară sau din Diaspora din care fac parte.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News