Connect with us
Advertisement

Economie

VIDEO ”România, te iubesc”: Cum a crescut economia Transilvaniei datorită investițiilor în infrastructură. Exemplul de la Sebeș

Publicat

Dezvoltarea infrastructurii din ultimii 20 de ani a avut drept efect și creșterea economică. În Transilvania, afacerile au crescut mai mult decât în alte zone din țară, după ce s-a extins rețeaua de autostradă.

Un exemplu este cel de la Sebeș. Aici, companii precum Star Transmission și Star Assembly, parte din linia de producție pentru Mercedes Benz sau compania de transport Oprean au decis să-și extindă afacerile pentru că infrastructura s-a modernizat.

Însă s-ar fi putut face și mai mult, dacă nu ar fi fost întârzieri în accesarea fondurilor europene și derularea contractelor și lucrărilor pentru infrastructură.

Situația este descrisă într-un reportaj realizat de echipa ”România, Te iubesc!”

Investiții la Sebeș

La Sebeș, situat la intersecția unor autostrăzi ce-l leagă de Sibiu, Cluj și granița de vest, compania germană a investit, în ultimii 20 de ani, peste 1 miliard de euro. Conducerea fabricilor Mercedes Benz de la Sebeș recunoaște că rețeaua de autostradă a oferit oportunitatea pentru planificare, predictibilitate și costuri mai mici de transport. În plus, angajații pot face naveta într-un timp mai scurt.

Dacă în 2013, distanța Alba Iulia – Sebeș (17 km) era parcursă în 50 minute-o oră, astăzi, aceeași distanță se poate parcurge în 20 minute, potrivit sursei citate.

Fabrica a început cu 120 de angajați și a ajuns la peste 2.400, iar pentru investiția de la Sebeș au contat mult și autostrăzile realizate din fonduri europene.

La rândul său, Ioan Oprean, cel care a început și dezvoltat compania de transport internațional Oprean, recunoaște că situația s-a schimbat în bine, față de acum 10 ani, și datorită dezvoltării infrastructurii. Pe lângă creșterea flotei de TIR-uri, în 2020 a deschis un depozit lângă fabrica de cutii de viteze, pe care le transportă în Europa.

Oprean: ”S-a schimbat foarte mult. Au apărut cereri, depozite de logistică, șomajul este zero, salariile sunt peste alte zone ale țării, să nu spun chiar dublu. Datorită autostrăzilor, a scăzut consumul, costurile cu reparații”.

Cei 370 km de la Sibiu la Nădlac pot fi parcurși pe autostradă cu o singură excepție. Cei 10 km dintre Margina-Holdea (granița județelor Hunedoara – Timiș). Trebuie finalizați în 2026.

Vezi mai jos video reportajul de la ”România te iubesc”

YouTube video

Costuri mai mari

Echipa ”România, Te iubesc” prezintă, cu exemple, ce a însemnat dezvoltarea rețelei de autostrăzi, cale ferată, aeroporturi și investițiile la portul Constanța. Amintește și de investiția în terminalul intermodal de lângă Aiud, un punct important în distribuția mărfurilor.

Ritmul de construire a crescut în acest an, dar costurile au crescut exponențial după pandemie și războiul din Ucraina. Astfel că întârzierile și oportunitățile ratate vor costa, iar pentru finalizarea șantierelor este posibil să fie nevoie de bani de la buget.

Mai mult, România a intrat într-o cursă contracronometru pentru accesarea fondurilor europene destinate infrastructurii de transport. Este probabil ultimul buget în care Uniunea Europeană mai finanțează drumuri, căi ferate, aeroporturi sau porturi, potrivit sursei citate.

Uniunea Europeană a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro, fonduri în perioada 2007-2027, pentru drumuri, căi ferate, porturi, aeroporturi.

În 2007, erau 247 km de autostradă. În 2023, erau 1099 de kilometri și 720 km de autostradă și drumuri expres în lucru.

foto: captură video Youtube/ România, te iubesc

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. George

    joi, 06.06.2024 at 10:15

    Oare nu cumva au fost mai multe fonduri pentru Transilvania decât pentru celelalte regiuni ale țării? Dec ce o autostradă a Moldovei de abia acum,și nu a fost mai devreme? Este dispreț față de această regiune ținută intenționat în sărăcie, începând de la Unirea Principatelor?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement