Eveniment
VIDEO: Sacrificarea mieilor de Paște: Cum, unde și în ce condiții se poate face. Precizările DSVSA Alba
Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba (DSVSA), Dragoș Suciu, a explicat pentru cititorii Alba24 care sunt principalele reguli privind sacrificarea mieilor de Paște.
Acesta a spus că la nivelul județului Alba există 5 abatoare autorizate sanitar-veterinar. Acestea sunt: TransEuro SRL Ighiu, ACA Cugir, Luca Prod Carn SRL – Mirăslău, Montana Popa SRL – Blaj și Ovin Prest Carn SRL – Mesentea din Galda de Jos.
Mieii pot fi sacrificați și acasă, dar, precizează reprezentanții instituției, doar pentru consumul propriu.
”O întrebare care stă pe buzele tuturor este care este prețul cărnii de miel. Prețul cărnii de miel nu este stabilit de DSVSA Alba ci este reglat de piață în funcție de cerere și ofertă” a spus Suciu.
Acesta a spus că pe lângă abatoare, se organizează în situații excepționale și centre temporare de sacrificare a mieilor.
”Până în prezent a fost depusă o singură solicitare de înființare a unui asemenea centru temporar de sacrificare a mieilor, vorbim de Primăria Abrud. Aceste centre se organizează doar în urma unor solicitări care vin din partea UAT-urilor” a adăugat Suciu.
Condiții de organizare a unor centre temporare de sacrificare
Decizia privind organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza unei analize detaliate în ceea ce privește capacitatea de sacrificare a abatoarelor din județ (care prestează aceste servicii) și oportunitatea amenajării acestor locuri speciale, numai în cazul în care este absolut necesar și situația o impune, ținând cont de următoarele aspecte:
- distanțele mari față de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare
- numărul mare de miei destinați sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate
- asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante-mortem și post-mortem al animalelor și care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislației în vigoare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News