Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO ŞTIREA TA pe Alba24: Intersecţie „capcană” pentru şoferi, la Alba Iulia. Cum rişti să rămâi fără permis


Publicat

collageintModificări recente în organizarea circulaţiei rutiere la Alba Iulia, prin introducerea unor noi sensuri unice şi măsuri luate ulterior intră din nou în atenţia comunităţii, mai ales având în vedere că unele zone au devenit adevărate „capcane” pentru şoferi.

Chiar dacă ştiu că intrarea pe sens interzis poate avea ca urmare suspendarea permisului, unii şoferi nu observă la timp indicatoarele uneori montate neinspirat în noile zone. În plus, mai rămân detalii ce par a nu fi fost rezolvate de autorităţi, pentru fluidizarea traficului.

Un exemplu a fost dat de un cititor Alba24, care a transmis redacţiei o sesizare ce a fost formulată în atenţia Primăriei, Poliţiei Locale, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba şi Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba.

sens unic acces interzisDescrie că a fost oprit în trafic de Poliţia Locală, la jumătatea străzii Avram Iancu, pe care acum accesul este interzis, dinspre strada Morii. Măsura a fost instituită la începutul lunii septembrie, pentru fluidizarea traficului în apropierea Şcolii Gimnaziale nr. 1 Vasile Goldiş din Alba Iulia, „la pachet” cu alte sensuri unice, în alte zone.

Vezi Atenţie, şoferi! Noi străzi cu SENS UNIC la Alba Iulia. Măsuri pentru fluidizarea traficului rutier, în apropierea unor şcoli

Dacă măsura este binevenită, pentru decongestionarea traficului rutier pe această stradă, cei care nu au aflat din timp de modificarea de circulaţie şi se trezesc cu semnul „Accesul interzis” în faţă, sunt nevoiţi să vireze stânga, spre strada George Coşbuc. În intersecţie, însă, surpriză, este linie continuă.

Ca să respecte marcajul întrerupt, ar trebui să intre câţiva metri, pe interzis.

Situaţia a fost semnalată de cititorul Alba24, care susţine că amplasarea indicatorului nu este oportună şi că şoferii sunt puşi într-o situaţie de „capcană regizată”.

22195626Redăm integral sesizarea cetățeanului.

„În data de 03.10.2017, în jurul orei 13.00, mă deplasam cu autoturismul proprietate personală din direcția străzii Morii înspre strada Călărașilor. Menționez că, la jumătatea străzii Avram Iancu, am fost oprit de un echipaj al Poliției Locale Alba Iulia pentru faptul că am circulat pe sens interzis și că am claxonat. Doresc să vă aduc la cunoștință faptul că semnul cu „Accesul interzis” nu este amplasat la capătul străzii Avram Iancu, conform legislației în vigoare, ci este amplasat pe un stâlp pe strada Morii, drept pentru care au fost oprite toate mașinile care circulau pe acest sens, lucru care a dus la blocarea circulației până au întocmit agenții procesele verbale de contravenție.

La replica mea că nu eu am claxonat, agentul care m-a oprit m-a abordat cu un aer superior, m-a tratat neregulamentar, încercând mereu să mă provoace.

Menționez că din cei 6 sau 7 participanți la trafic opriți, i-am întrebat dacă au văzut semnul de acces interzis și toți au răspuns negativ.

Mi s-a întocmit Procesul verbal de către agent cu mențiunea mea că semnul „Accesul interzis” nu a fost amplasat la loc vizibil, menționând că semnez procesul verbal după ce mă mai documentez o dată la fața locului, împreună cu ceilalți conducători auto opriți, lucru care s-a și întâmplat.

La fața locului am constatat cu toții că:

  • semnul „Accesul interzis” este amplasat pe strada Morii
  • ca să virezi de pe strada Morii pe strada George Coșbuc ești obligat să treci de semnul „Accesul interzis” ceea ce reprezintă contravenție sau să treci linia continuă, ceea ce poate duce la suspendarea permisului de conducere, conform legislației în vigoare, astfel, ne-am văzut prinși într-o capcană regizată. Noi credem că probabil alt echipaj aștepta pe strada George Coșbuc pentru ridicarea permiselor pentru suspendare
  • am constatat, de asemenea, că nu există deloc semnul de „circulație în ambele sensuri” la terminarea sensului unic, nu este semnalizat sau marcat cine are prioritate, de unde, din ce sens, ceea ce reprezintă un pericol pentru participanții la trafic
  • pe stâlpul de pe strada Morii, deasupra semnului „Accesul interzis” se află semnul „Trecere pentru pietoni”, care nu își are sensul, fiind interzisă circulația pe strada Avram  Iancu
  • când m-am întors la agentul de circulație pentru a completa obiecțiunile mele, acesta a refuzat să le menționeze în Procesul verbal, pe motiv că a expirat timpul, fiindu-mi încălcat dreptul la exprimare

Am solicitat verbal celorlalți conducători auto să depunem o reclamație cu privire la cele constatate, enumerate mai sus, iar agentul de circulație să urc în mașina mea că altfel cheamă forțele de ordine, lucru pe care nu l-am înțeles și astfel m-am simțit amenințat și provocat. 

Menționez, de asemenea, că după circa o jumătate de oră de așteptare, am avut o discuție telefonică, eram cu spatele către mașina poliției și la o distanță relativ mare, iar același agent a ascultat convorbirea mea, fără să-l privească, și a ieșit din mașină spunându-mi că o să mai primesc încă un Proces verbal acasă, pentru ce eu nu am înțeles”.

Şi, pentru cei care încă nu ştiu cu certitudine dacă Poliţia Locală poate opri şoferi în trafic, în asemenea situaţii, reprezentanţii Primăriei spun că aceştia pot constata fapta, iar Poliţia Rutieră poate suspenda permisul.

Reamintim că recent, o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prevede că poliţiştii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere informații din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile. Totodată, la Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care vizează tocmai acest lucru: acordarea de competențe în zona faptelor contravenționale comise de șoferi și celor de la poliția locală. La ora actuală, în baza Legii poliției locale nr. 155/2010, cei de la locală ar avea competențe în acest domeniu, dar ele nu se regăsesc și în Codul rutier.

Vezi mai multe detalii:

ÎCCJ a decis: Polițiștii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nici nu pot să ceară anumite documente și informațiiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Sisteme de sonorizare pentru căminele culturale reabilitate din Cărpiniș și Reciu, în comuna Gârbova. Valoarea investiției

Publicat

Primăria comunei Gârbova a cumpărat recent două sisteme de sonorizare, cu microfoane, sisteme de sunet cu stații, mixere de sunet și lumini, pentru dotarea căminelor culturale din satele Cărpiniș și Reciu. Investiția este de aproape 74.000 de lei, fără TVA. 

Primăria comunei Gârbova a cumpărat în 12 august, prin achiziție directă pe platforma SEAP, dotări în cadrul proiectului „Reabilitare și dotare cămine culturale Cărpiniș și Reciu, comuna Gârbova, județul Alba”.

Ofertantul este Hermes & White SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 73.941,22 de lei, fără TVA (15.293,86 de euro).

Contractul prevede dotarea căminelor culturale Cărpiniș și Reciu din comuna Gârbova cu următoarele:

– microfon dinamic cu fir – 8 bucăți

– stative microfon – 8 bucăți

– cablu microfon 6 m – 8 bucăți

– multicore scenă 8 ch 15 m – 2 bucăți

– mixer sunet 16 ch – 2 bucăți

– cutie protecție și depozitare mixer – 2 bucăți

– sistem sunet 4.600 W, 2 statii, procesor sunet, cabluri – 2 bucăți

– conectică pc clapă – 2 bucăți

– stabilizator tensiune 3 kw – 2 bucăți

– rolă derulator cablu 4 prize 3 x 2,5 – 2 bucăți

– microfon wireless prezentator/vocal – 2 bucăți

– mixer de lumini – 2 bucăți

– set conectică (cabluri de conexiuni) – 8 bucăți

– light spliter (distribuitor de semnal) – 2 bucăți

– rolă derulator cablu 4 prize 3 x 2,5 – 2 bucăți

– stabilizator tensiune – 2 bucăți

Reamintim faptul că lucrările de reabilitare și modernizare a căminelor culturale din satele Cărpiniș și Reciu au fost finalizate și recepționate la sfârșitul lunii iulie. Investiția s-a ridicat la aproape 500.000 de euro, bani proveniți din fonduri europene nerambursabile.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Pensiile vor crește cu 14% de la 1 septembrie. Punctul de pensie ajunge la 1442 de lei, iar indemnizația minimă crește cu 96 lei

Publicat

foto: captura video/ Digi24
Pensiile vor crește cu 14% de la 1 septembrie, reiese din proiectul rectificării bugetare întocmit de Guvern. Inițial, potrivit legislației muncii, pensia trebuia să crească cu 40% la 1 septembrie 2020.

Acest procent a fost însă abandonat din momentul în care România a fost pusă sub ordonanțele militare de distanțare socială, iar situația bugetului s-a deteriorat rapid pe urma întreruperii mai multor tipuri de activități economice.

Citește și Vechimea în muncă va putea fi cumpărată. Persoanele care nu au cotizat suficient pentru pensie vor putea plăti pentru 6 ani

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a ieșit din conferința de presă în care a prezentat liniile mari ale rectificării bugetare, fără a mai răspunde la întrebările jurnaliștilor. Au fost invocate defecțiuni tehnice. Pe cursul prezentării evitase să spună cifra de majorare a pensiilor de la 1 septembrie.

Cu cât se măresc pensiile la 1 septembrie

Potrivit proiectului de buget întomit de Guvern ​”Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei.
 
Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei”, se arată în nota de fundamentare.

Citește și Noi prevederi pentru pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, în proiectul Legii Salarizării. Ce alegere pot face

De asemenea, se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ să se aplice de la 1 septembrie 2021.

Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanțare pentru majorarea pensiilor și salariilor personalului didactic, atât în anul 2020 (de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei) cât și în anul 2021 (de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei) precizează surse din guvern citate de economica.net.
 
”Pensiile vor creşte în 2020 cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii vreodată şi care se pune în plus la punctul de pensie”, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă privind rectificarea bugetară.

”Punctul de pensie, valoarea punctului va avea cea mai mare creştere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie, pe care am avut-o vreodată.

PSD, niciodată, nu a mărit pensiile cu această sumă, deşi a avut perioade de creştere economică una după alta, trei ani de zile, nu datorită lor ci datorită contextului economic internaţional şi tot nu au mărit pensiile cu această sumă”, a precizat Cîțu.
 

surse: economica.net, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări ce vor fi aduse programului IMM Invest: De la anul se spune „adio” subvenționării dobânzilor

Publicat

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să modifice programul IMM Invest. Deși a fost deja anunțată majorarea plafonului la 20 miliarde lei, se pare că actul normativ conține și alte modificări. Una dintre cele mai importante este legată de subvenționarea dobânzii.

Conform proiectului publicat în dezbatere de MFP, dacă Comisia Națională de Strategie și Prognoză prevede o creștere economică mai mare în 2021 decât în 2020 (ceea ce e mai mult decât posibil, având în vedere că 2020 este cel mai afectat din cauza restricțiilor din prima parte a anului), atunci nu se mai acordă granturile pentru plata dobânzilor. Deci, cu acest act normativ s-ar spune „adio” subvenționare.

„Perioada de acordare a grantului pentru plata dobânzii este de 8 luni de la data acordării creditului. Acordarea grantului pentru anul 2020 se realizează conform schemei de ajutor de stat prevăzută la art.II, iar pentru anii următori se aprobă anual printr-un act normativ cu putere de lege doar în condiţiile în care creşterea economică estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză se situează sub nivelul creşterii economice din anul 2020. Acordarea grantului se realizează în condiţiile respectării prevederilor legislaţiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare”, se precizează în proiectul de OUG.

Modificări aduse:

– implementarea unei perioade standard de subvenționare a dobânzii de 8 luni de la data acordării creditului, pentru crearea unor condiții egale pentru toți beneficiarii ce accesează programul;

– crearea posibilității microîntreprinderilor și întreprinderilor mici pentru accesarea creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru de valori mai mari, de până la 5 milioane lei;

– eliminarea cerinței prin care beneficiarii programului se obligau să nu disponibilizeze personalul existent până la data de 31 decembrie 2020;

– creșterea perioadei până la data de 31 octombrie 2021 până la care pot fi efectuate plățile reprezentând grantul în cadrul schemei de ajutor de stat concomitent cu creșterea bugetului și plafonului de garantare al schemei;

– creșterea plafonului total al garanțiilor ce pot fi acordate în cadrul Programului la suma totală de 20 miliarde lei pentru acomodarea solicitărilor de credite existente;

– suplimentarea bugetului schemei de ajutor de stat aferent granturilor până la suma de 1,106 milioane lei, aproximativ 228,42 milioane euro, în condițiile creșterii plafonului total al garanțiilor care pot fi acordate în anul 2020 la suma de 20.000.000.000 lei

sursa: hotnews.ro, mfinanțe.gov.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Lovitură pentru samsarii de locuri de muncă: Muncitorii români din Germania vor semna contracte de muncă direct cu angajatorii

Publicat

Lucrătorii români care muncesc în industria cărnii în Germania vor semna, de la 1 ianuarie 2021, contracte de muncă direct cu angajatorii germani, şi nu cu companii care intermediază forţa de muncă, a transmis, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii  a scris pe contul ei de facebook că modificarea condiţiilor de muncă pentru aceşti lucrători români din Germania se datorează implicării omologului său german, Hubertus Heil, în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor români.

„Imediat după discuţiile purtate cu ocazia deplasării mele în Germania în luna mai, ministrul Heil s-a implicat în pregătirea (între timp şi adoptarea) unor schimbări ambiţioase în legislaţia germană a muncii, în primul rând, prin întărirea responsabilităţii angajatorilor faţă de angajaţi. În industria cărnii se lucra prin intermediari, folosindu-se contracte de antrepriză. Se vor schimba lucrurile; de la 1 ianuarie – cetăţenii străini inclusiv românii vor avea contract de muncă individual direct cu angajatorul, proprietarul firmei astfel acesta fiind direct responsabil de condiţiile de muncă ale tuturor angajaţilor”, a scris Violeta Alexandru.

Autorităţile germane vor obliga angajatorii germani să înregistreze cu acurateţe orele lucrate de lucrătorii români.

„Mulţi dintre românii care lucrează în străinătate îmi scriu despre faptul că nu le este respectat programul de muncă din contractele de muncă. În Germania se va introduce un control strict al programului de muncă. Evidenţa orelor de muncă se va ţine electronic. S-a început în industria cărnii. Este bine şi pentru angajator pentru că are o evidenţă strictă a prezenţei la serviciu, dar mai ales pentru angajaţi pentru că vor putea evalua la finalul lunii sau la finalul contractului, după caz care este toată activitatea depusă şi care sunt drepturile salariale cuvenite mai ales în situaţia în care efectuează ore suplimentare”, a notat Violeta Alexandru.

Ministrul român al Muncii a explicat că i-a propus omologului german introducerea în toate contractele de muncă pentru lucrătorii români a unor standarde minime care să aibă ca efect eliminarea completă a posibilităţii ca muncitorii români să nu înţeleagă anumite condiţii din document, după cum se plâng în prezent mulţi angajaţi români din Germania că se întâmplă.

„Va creşte numărul de controale cu o atenţie aparte cu privire la condiţiile de cazare şi la cele de muncă. Ştiu din România – în prea multe situaţii, legislaţia e bună, punerea ei în practică este marea provocare.

Discutăm împreună despre stabilirea unor standarde minime în privinţa condiţiilor de cazare, aspecte ce urmează a fi verificate de instituţiile de control.

Rămân la părerea că este responsabilitatea primordială a părţilor semnatare ale unui contract (angajat şi angajator) să agreeze asupra condiţiile contractuale.

Ministrul Muncii apel pentru românii care lucrează în străinătate

Aici adresez, din nou, un apel, către toţi românii care pleacă în străinătate, să citească contractul înainte de plecarea spre locul de muncă, să se asigure că sunt clare condiţiile de: plată salariu, acoperire a costurilor de cazare şi masa, plată transport repatriere inclusiv, dacă doresc să specific acest lucru, pentru condiţiile în care, din cauze neimputabile lor, doresc să rezilieze acel contract.

Pentru a preîntâmpina orice problemă, am ridicat în discuţie posibilitatea discutării unui contract cu standarde minimale care să determine cele două părţi să nu mai omită să clarifice, de la începutul colaborării, aceste aspecte importante, invocate des în ultima vreme”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul român al Muncii a făcut aceste precizări la scurt timp după videoconferinţa la care a participat împreună cu omologul său german, Hubertus Heil, după ce ministrul german şi-a anulat, miercuri seară, vizita programată în România, din cauza evoluţiei cazurilor de covid-19 din Bucureşti.

Mai jos declarația completă a ministrului muncii Violeta Alexandru:

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate