Actualitate
VIDEO ŞTIREA TA pe Alba24: Intersecţie „capcană” pentru şoferi, la Alba Iulia. Cum rişti să rămâi fără permis
Modificări recente în organizarea circulaţiei rutiere la Alba Iulia, prin introducerea unor noi sensuri unice şi măsuri luate ulterior intră din nou în atenţia comunităţii, mai ales având în vedere că unele zone au devenit adevărate „capcane” pentru şoferi.
Chiar dacă ştiu că intrarea pe sens interzis poate avea ca urmare suspendarea permisului, unii şoferi nu observă la timp indicatoarele uneori montate neinspirat în noile zone. În plus, mai rămân detalii ce par a nu fi fost rezolvate de autorităţi, pentru fluidizarea traficului.
Un exemplu a fost dat de un cititor Alba24, care a transmis redacţiei o sesizare ce a fost formulată în atenţia Primăriei, Poliţiei Locale, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba şi Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba.
Descrie că a fost oprit în trafic de Poliţia Locală, la jumătatea străzii Avram Iancu, pe care acum accesul este interzis, dinspre strada Morii. Măsura a fost instituită la începutul lunii septembrie, pentru fluidizarea traficului în apropierea Şcolii Gimnaziale nr. 1 Vasile Goldiş din Alba Iulia, „la pachet” cu alte sensuri unice, în alte zone.
Vezi Atenţie, şoferi! Noi străzi cu SENS UNIC la Alba Iulia. Măsuri pentru fluidizarea traficului rutier, în apropierea unor şcoli
Dacă măsura este binevenită, pentru decongestionarea traficului rutier pe această stradă, cei care nu au aflat din timp de modificarea de circulaţie şi se trezesc cu semnul „Accesul interzis” în faţă, sunt nevoiţi să vireze stânga, spre strada George Coşbuc. În intersecţie, însă, surpriză, este linie continuă.
Ca să respecte marcajul întrerupt, ar trebui să intre câţiva metri, pe interzis.
Situaţia a fost semnalată de cititorul Alba24, care susţine că amplasarea indicatorului nu este oportună şi că şoferii sunt puşi într-o situaţie de „capcană regizată”.
Redăm integral sesizarea cetățeanului.
„În data de 03.10.2017, în jurul orei 13.00, mă deplasam cu autoturismul proprietate personală din direcția străzii Morii înspre strada Călărașilor. Menționez că, la jumătatea străzii Avram Iancu, am fost oprit de un echipaj al Poliției Locale Alba Iulia pentru faptul că am circulat pe sens interzis și că am claxonat. Doresc să vă aduc la cunoștință faptul că semnul cu „Accesul interzis” nu este amplasat la capătul străzii Avram Iancu, conform legislației în vigoare, ci este amplasat pe un stâlp pe strada Morii, drept pentru care au fost oprite toate mașinile care circulau pe acest sens, lucru care a dus la blocarea circulației până au întocmit agenții procesele verbale de contravenție.
La replica mea că nu eu am claxonat, agentul care m-a oprit m-a abordat cu un aer superior, m-a tratat neregulamentar, încercând mereu să mă provoace.
Menționez că din cei 6 sau 7 participanți la trafic opriți, i-am întrebat dacă au văzut semnul de acces interzis și toți au răspuns negativ.
Mi s-a întocmit Procesul verbal de către agent cu mențiunea mea că semnul „Accesul interzis” nu a fost amplasat la loc vizibil, menționând că semnez procesul verbal după ce mă mai documentez o dată la fața locului, împreună cu ceilalți conducători auto opriți, lucru care s-a și întâmplat.
La fața locului am constatat cu toții că:
- semnul „Accesul interzis” este amplasat pe strada Morii
- ca să virezi de pe strada Morii pe strada George Coșbuc ești obligat să treci de semnul „Accesul interzis” ceea ce reprezintă contravenție sau să treci linia continuă, ceea ce poate duce la suspendarea permisului de conducere, conform legislației în vigoare, astfel, ne-am văzut prinși într-o capcană regizată. Noi credem că probabil alt echipaj aștepta pe strada George Coșbuc pentru ridicarea permiselor pentru suspendare
- am constatat, de asemenea, că nu există deloc semnul de „circulație în ambele sensuri” la terminarea sensului unic, nu este semnalizat sau marcat cine are prioritate, de unde, din ce sens, ceea ce reprezintă un pericol pentru participanții la trafic
- pe stâlpul de pe strada Morii, deasupra semnului „Accesul interzis” se află semnul „Trecere pentru pietoni”, care nu își are sensul, fiind interzisă circulația pe strada Avram Iancu
- când m-am întors la agentul de circulație pentru a completa obiecțiunile mele, acesta a refuzat să le menționeze în Procesul verbal, pe motiv că a expirat timpul, fiindu-mi încălcat dreptul la exprimare
Am solicitat verbal celorlalți conducători auto să depunem o reclamație cu privire la cele constatate, enumerate mai sus, iar agentul de circulație să urc în mașina mea că altfel cheamă forțele de ordine, lucru pe care nu l-am înțeles și astfel m-am simțit amenințat și provocat.
Menționez, de asemenea, că după circa o jumătate de oră de așteptare, am avut o discuție telefonică, eram cu spatele către mașina poliției și la o distanță relativ mare, iar același agent a ascultat convorbirea mea, fără să-l privească, și a ieșit din mașină spunându-mi că o să mai primesc încă un Proces verbal acasă, pentru ce eu nu am înțeles”.
Şi, pentru cei care încă nu ştiu cu certitudine dacă Poliţia Locală poate opri şoferi în trafic, în asemenea situaţii, reprezentanţii Primăriei spun că aceştia pot constata fapta, iar Poliţia Rutieră poate suspenda permisul.
Reamintim că recent, o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prevede că poliţiştii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere informații din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile. Totodată, la Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care vizează tocmai acest lucru: acordarea de competențe în zona faptelor contravenționale comise de șoferi și celor de la poliția locală. La ora actuală, în baza Legii poliției locale nr. 155/2010, cei de la locală ar avea competențe în acest domeniu, dar ele nu se regăsesc și în Codul rutier.
Vezi mai multe detalii:
ÎCCJ a decis: Polițiștii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nici nu pot să ceară anumite documente și informații
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News