Actualitate
VIDEO: Taxă pentru produsele cu conținut mare de zahăr, cerută de Colegiul Pacienților. Dulciurile și băuturile carbogazoase, printre alimentele vizate
ONG-ul Colegiul Pacientilor cere Ministerului Sănătății să introducă o taxă pentru băuturile și alimentele cu adaus de zahăr. Sunt vizate în principal dulciurile și băuturile carbogazoase, băuturi necarbonatate, băuturile pentru sportivi și băuturile energizante.
„Sistemul de sănătate publică din România este cronic subfinanțat, medicii ne pleacă pe capete, iar patologia generată de aceste alimente Ne-esențiale și NE-sănatoase crește alarmant. Avem nevoie urgentă de acțiune altfel vom avea de gestionat un dezastru de proporții și costuri foarte mari pe măsură ce obezitatea crește spre cotele din țările dezvoltate”, a transmis Cristian Sas, președintele asociației Colegiul Pacienților.
Bani rezultați ar putea finanța cresterea salariilor medicilor și asistenților precum și creșterea valorii punctului cu care sunt plătiți medicii de familie și specialiștii din ambulatoriu, care deși în politicile de sănătate publică este desemnat prioritar, în realitate este cenușareasa sistemului. Un medic specialist este plătit de CAS în ambulatoriu cu aproximativ 20 lei pe cosultație.
Un iaurt cu fructe conţine aproxiamtiv 26 de grame de zahăr, adică 6,5 linguriţe, şi este de fapt aceeaşi cantitate folosită în prepararea a două gogoşi cu ciocolată.
Cei mai mulţi consumatori ignoră aceste date și nu se informează în legătură cu alimentele care le fac rău. În acest moment în România sunt peste 1,8 milioane de oameni care suferă de diabet, iar 3 copii din 10 sunt obezi.
Taxa este o chestiune de dezbatere publică în multe țări și Colegiul Pacienților ca și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) promovează taxa ca un exemplu de impozitare Pigovian, cu scopul de a descuraja dietele nesănătoase și a compensa costurile economice tot mai mari generate de obezitate și afecțiunile asociate aceasteia.
Potrivit Colegiului Pacienților, Organizația Mondială a Sănătătii conduce această inițiativă la nivel internațional.
sursa: colegiulpacientilor.org, tvr.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News