Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Trei deținuți și-au deschis sufletele în fața tinerilor, de Ziua Porților Deschise, la Curtea de Apel Alba Iulia

YouTube video

Publicat

Dincolo de condamnări, dincolo de gratiile de fier ale închisorii se află gratiile nevăzute, pe care un condamnat la închisoare cu executare le simte zi de zi, în sufletul său. Suferința familiei, pierderea prietenilor și preconcepțiile societății sunt cele mai grele ”cătușe” pe care un deținut le simte chiar și după eliberare.

Trei persoane private de libertate, doi dintre ei pentru trafic de droguri și unul pentru evaziune fiscală, le-au vorbit tinerilor prezenți în sala de judecată a Curții de Alba Iulia, cu ocazia evenimentului Ziua Porților Deschise. Povestea lor de viață, greșelile pe care le-au făcut și cum au ajuns la închisoare, toate acestea au fost ascultate cu atenție de cei peste 100 de elevi ai liceelor din Alba Iulia și studenţi ai Universității ”1 Decembrie 1918”.

ziua portilor deschise la Curtea de Apel alba Iulia

Ziua Porților deschise la Curtea de Apel Alba Iulia a fost și ziua în care trei condamnați la închisoare cu executare, încarcerați la Penitenciarul Bârcea Mare de la Deva, și-au deschis sufletele în fața tinerilor aflați în sala de judecată.

Conducerea Curții de Apel Alba Iulia a dorit să aducă un suflu nou în ceea ce privește evenimentul anual în care instanța își prezintă sălile și structura prin care zi de zi este hotărâtă din punct de vedere juridic viața persoanelor condamnate penal.

Trei deținuți de la Bârcea Mare au acceptat să își prezinte viața și să le povestească tinerilor ce înseamnă o condamnare penală și cât de mic este pasul de la libertate la detenție.

De la joaca cu ”visele” la traficul internațional de droguri

ziua portilor deschise la Curtea de Apel alba Iulia

Dumitru, în vârstă de 32 de ani, condamnat la 3 ani și 4 luni pentru trafic internațional de droguri, are un copil care îl așteaptă acasă.

Magazinele de vise au fost pentru acesta începutul în lumea drogurilor. ”Totul a început ca o joacă” și din joacă s-a transformat în dependență, o dependență care l-a aruncat în prăpastie.

De la „legale” a ajuns să consume și alte droguri și din cauza dependenței și-a pierdut și locul de muncă.

Atunci a fost momentul când s-a apucat de trafic de droguri. O perioadă viața a fost bună – mașini și petreceri, dar totul s-a terminat într-o secundă, când a fost arestat și apoi condamnat la închisoare.

”Nu sunt în măsură să dau sfaturi, am venit să dau un exemplu negativ și să vă spun să nu faceți ceea ce am făcut eu”, le-a transmis Dumitru celor prezenți în sala de judecată.

Viața în închisoare este grea, mai ales când stau 20 de persoane într-o cameră de detenție, dar gândul la familie îl face să meargă mai departe. Tânărul regretă mult faptele pe care le-a comis și este conștient că nu mai poate repara nimic din ce a făcut, dar speră ca, prin prezența în fața tinerilor, ei să conștientizeze ceea ce el a greșit și nu meargă pe același drum.

”Totul s-a dus pe apa sâmbetei, într-un moment

ziua portilor deschise la Curtea de Apel alba Iulia

 

Lucian s-a născut și a crescut în Alba Iulia. Provine dintr-o familie bună, mama – profesoară și tatăl – inginer. A absolvit Colegiul HCC și s-a apucat de Facultatea de Marketing din cadrul Universității ”1 Decembrie 1918″.

A fost condamnat la închisoare cu executare pentru trafic, producere și consum de droguri. Imediat după ce a luat Bac-ul, și-a găsit un loc bun de muncă (agent de vânzări) și viaţa sa părea că merge pe drumul cel bun.

”Totul s-a dus pe apa sâmbetei într-un moment. Îmi plăcea mult să petrec și îmi plăcea mult alcoolul”, mărturiseşte Lucian.

După o noapte de petrecere, Lucian a avut un accident rutier, a intrat cu mașina în sediul liceul teologic. Și-a pierdut carnetul de conducere și automat locul de muncă, moment în care viața acestuia a luat o altă întorsătură.

Acesta le-a spus celor prezenți în sală că facea parte dintr-un anturaj nepotrivit, toți cei din jurul său făceau trafic de droguri.

Pierderea locului de muncă l-a afectat mult pe Lucian. Nu mai consumase droguri până în acel moment. Apoi, aproape trei luni de zile, nu a mai trecut pe acasă, părinții nu mai știau nimic de el, totul fiind o petrecere continuă.

Dar la un moment dat, banii câștigați ca agent de vânzări s-au terminat.

Cea mai neagră perioadă din viața sa, după cum chiar tânărul declară, a fost atunci când a luat decizia de a comercializa droguri.

În doar câteva luni de zile, a pus bazele unei rețele de distribuție în mai multe orașe. Timp de aproape un an, totul părea ușor, totul era simplu, banii veneau.

Vizibil emoționat, Lucian le-a vorbit tinerilor din sală despre familia sa. Mama și tatăl care i-au oferit o educație bună, l-au sprijinit și tot timpul au fost de partea sa, încercând să îl convingă să se lase de activitatea ilegală pe care o desfășura.

În 2012, inevitabilul s-a produs, tânărul a fost arestat. În acel moment, și-a dat seamna de ceea ce a făcut și cât de mult a greșit în viață.

”Nu este ușor să fii inculpat într-un dosar penal”, spune Lucian.

Timp de 6 ani, s-a judecat la Tribunalul Alba și la Curtea de Apel, timp în care el nu a mai fost la fel.

A fost plecat în Marea Britanie unde și-a deschis o mică afacere, dar totul s-a încheiat când a primit condamnare cu executare.

Durerea ce mai mare pentru Lucian este atunci când vede răsăritul soarelui și asfințitul, prin gratiile din penitenciar.

Tânărul le-a transmis elevilor de liceu și studenților să fie atenți la ce alegeri fac în viață, să cântărească bine fiecare acțiune și să aibă încredere în sfaturile familiei.

Scenariul unui film care s-a terminat tragic: „Vanitatea și banii nu fac casă bună”

ziua portilor deschise la Curtea de Apel alba Iulia

Cosmin are 43 de ani și a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală.

Povestea lui Cosmin începe în anul 1994, când, provenind dintr-o familie săracă, a ajuns la București unde a început să studieze la Academia de Studii Economice. Pe toată perioada facultății a fost nevoit să muncească pentru a se întreține.

După terminarea studiilor și absolvirea stagiului militar, Cosmin s-a angajat la o societate din Hunedoara, unde în scurt timp a ajuns să ocupe o funcție de conducere.

”Ceea ce s-a întâmplat, după ce am ajuns în funcția de conducere, poate fi scenariul unui film care pentru mine s-a terminat tragic”, le-a declarat Cosmin tinerilor din sală.

Ambiția și dorința de a urca cât mai sus l-au împins pe Cosmin să își deschidă o afacere, iar în 2004 acesta și-a văzut visul realizat.

După o primă afacere care nu a avut mult succes, acesta a dat lovitura cu o firmă de reciclare a fierului și dărâmarea clădirilor înalte.

În doar câțiva ani, de la o simpă mașină, Cosmin a ajuns să transporte cu garnituri de tren deșeurile pe care le producea în afacerea sa.

„Vanitatea și banii nu fac casă bună”, este părerea lui Cosmin. Fără să își dea seama, mânat de dorința de a produce cât mai mulți bani, a început să facă afaceri mai puțin legale.

Deoarece piața în care el lucra era în creștere, la scurt timp a început să apară și concurența, iar pentru a se menține în top a apelat la mai multe tertipuri financiare.

Mișcarea sa a fost observată de oamenii legii și în primă fază Cosmin a fost condmnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Dar cercul vicios în care intrase și ambiția sa puternică l-au forțat pe bărbat să continue afacerile ilegale.

Viața personală a lui Cosmin era în cădere și în 2012 a divorțat de soție, dar nici atunci nu a putut lăsa ambiția, care era din ce în ce mai puternică. Atât de puternică încât nu a observat că legea era din nou pe urmele sale.

A doua oară el nu a mai fost iertat și a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare.

Atunci și-a dat seamna cine a rămas lângă el: familia, care tot timpul l-a sfătuit și i-a fost alături chiar și când discernământul îi lipsea.

Ajuns în detenție, Cosmin și-a dat seama cât de importantă este libertatea și cât de mult a greșit în viață, când nu a ascultat de cei apropiați lui.

ziua portilor deschise la Curtea de Apel alba Iulia

Mesajele celor trei deținuți i-au impresionat cei prezenți. Elevii și studenții au avut ocazia să le pună întrebări celor trei și să primească răspunsuri despre viața lor din închisoare, dar și despre planurile de viitor.

Mai presus de toate, cei trei bărbați le-au transmis, celor tineri și la început de drum, să cântărească bine fiecare acțiune pe care o fac și să fie conștienți că fiecare abatere de la lege se poate sfârși într-o celulă dintr-un penitenciar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement