Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Trei deținuți și-au deschis sufletele în fața tinerilor, de Ziua Porților Deschise, la Curtea de Apel Alba Iulia


Publicat

Dincolo de condamnări, dincolo de gratiile de fier ale închisorii se află gratiile nevăzute, pe care un condamnat la închisoare cu executare le simte zi de zi, în sufletul său. Suferința familiei, pierderea prietenilor și preconcepțiile societății sunt cele mai grele ”cătușe” pe care un deținut le simte chiar și după eliberare.

Trei persoane private de libertate, doi dintre ei pentru trafic de droguri și unul pentru evaziune fiscală, le-au vorbit tinerilor prezenți în sala de judecată a Curții de Alba Iulia, cu ocazia evenimentului Ziua Porților Deschise. Povestea lor de viață, greșelile pe care le-au făcut și cum au ajuns la închisoare, toate acestea au fost ascultate cu atenție de cei peste 100 de elevi ai liceelor din Alba Iulia și studenţi ai Universității ”1 Decembrie 1918”.

ziua portilor deschise la Curtea de Apel alba Iulia

Ziua Porților deschise la Curtea de Apel Alba Iulia a fost și ziua în care trei condamnați la închisoare cu executare, încarcerați la Penitenciarul Bârcea Mare de la Deva, și-au deschis sufletele în fața tinerilor aflați în sala de judecată.

Conducerea Curții de Apel Alba Iulia a dorit să aducă un suflu nou în ceea ce privește evenimentul anual în care instanța își prezintă sălile și structura prin care zi de zi este hotărâtă din punct de vedere juridic viața persoanelor condamnate penal.

Trei deținuți de la Bârcea Mare au acceptat să își prezinte viața și să le povestească tinerilor ce înseamnă o condamnare penală și cât de mic este pasul de la libertate la detenție.

De la joaca cu ”visele” la traficul internațional de droguri

ziua portilor deschise la Curtea de Apel alba Iulia

Dumitru, în vârstă de 32 de ani, condamnat la 3 ani și 4 luni pentru trafic internațional de droguri, are un copil care îl așteaptă acasă.

Magazinele de vise au fost pentru acesta începutul în lumea drogurilor. ”Totul a început ca o joacă” și din joacă s-a transformat în dependență, o dependență care l-a aruncat în prăpastie.

De la „legale” a ajuns să consume și alte droguri și din cauza dependenței și-a pierdut și locul de muncă.

Atunci a fost momentul când s-a apucat de trafic de droguri. O perioadă viața a fost bună – mașini și petreceri, dar totul s-a terminat într-o secundă, când a fost arestat și apoi condamnat la închisoare.

”Nu sunt în măsură să dau sfaturi, am venit să dau un exemplu negativ și să vă spun să nu faceți ceea ce am făcut eu”, le-a transmis Dumitru celor prezenți în sala de judecată.

Viața în închisoare este grea, mai ales când stau 20 de persoane într-o cameră de detenție, dar gândul la familie îl face să meargă mai departe. Tânărul regretă mult faptele pe care le-a comis și este conștient că nu mai poate repara nimic din ce a făcut, dar speră ca, prin prezența în fața tinerilor, ei să conștientizeze ceea ce el a greșit și nu meargă pe același drum.

”Totul s-a dus pe apa sâmbetei, într-un moment

ziua portilor deschise la Curtea de Apel alba Iulia

 

Lucian s-a născut și a crescut în Alba Iulia. Provine dintr-o familie bună, mama – profesoară și tatăl – inginer. A absolvit Colegiul HCC și s-a apucat de Facultatea de Marketing din cadrul Universității ”1 Decembrie 1918″.

A fost condamnat la închisoare cu executare pentru trafic, producere și consum de droguri. Imediat după ce a luat Bac-ul, și-a găsit un loc bun de muncă (agent de vânzări) și viaţa sa părea că merge pe drumul cel bun.

”Totul s-a dus pe apa sâmbetei într-un moment. Îmi plăcea mult să petrec și îmi plăcea mult alcoolul”, mărturiseşte Lucian.

După o noapte de petrecere, Lucian a avut un accident rutier, a intrat cu mașina în sediul liceul teologic. Și-a pierdut carnetul de conducere și automat locul de muncă, moment în care viața acestuia a luat o altă întorsătură.

Acesta le-a spus celor prezenți în sală că facea parte dintr-un anturaj nepotrivit, toți cei din jurul său făceau trafic de droguri.

Pierderea locului de muncă l-a afectat mult pe Lucian. Nu mai consumase droguri până în acel moment. Apoi, aproape trei luni de zile, nu a mai trecut pe acasă, părinții nu mai știau nimic de el, totul fiind o petrecere continuă.

Dar la un moment dat, banii câștigați ca agent de vânzări s-au terminat.

Cea mai neagră perioadă din viața sa, după cum chiar tânărul declară, a fost atunci când a luat decizia de a comercializa droguri.

În doar câteva luni de zile, a pus bazele unei rețele de distribuție în mai multe orașe. Timp de aproape un an, totul părea ușor, totul era simplu, banii veneau.

Vizibil emoționat, Lucian le-a vorbit tinerilor din sală despre familia sa. Mama și tatăl care i-au oferit o educație bună, l-au sprijinit și tot timpul au fost de partea sa, încercând să îl convingă să se lase de activitatea ilegală pe care o desfășura.

În 2012, inevitabilul s-a produs, tânărul a fost arestat. În acel moment, și-a dat seamna de ceea ce a făcut și cât de mult a greșit în viață.

”Nu este ușor să fii inculpat într-un dosar penal”, spune Lucian.

Timp de 6 ani, s-a judecat la Tribunalul Alba și la Curtea de Apel, timp în care el nu a mai fost la fel.

A fost plecat în Marea Britanie unde și-a deschis o mică afacere, dar totul s-a încheiat când a primit condamnare cu executare.

Durerea ce mai mare pentru Lucian este atunci când vede răsăritul soarelui și asfințitul, prin gratiile din penitenciar.

Tânărul le-a transmis elevilor de liceu și studenților să fie atenți la ce alegeri fac în viață, să cântărească bine fiecare acțiune și să aibă încredere în sfaturile familiei.

Scenariul unui film care s-a terminat tragic: „Vanitatea și banii nu fac casă bună”

ziua portilor deschise la Curtea de Apel alba Iulia

Cosmin are 43 de ani și a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală.

Povestea lui Cosmin începe în anul 1994, când, provenind dintr-o familie săracă, a ajuns la București unde a început să studieze la Academia de Studii Economice. Pe toată perioada facultății a fost nevoit să muncească pentru a se întreține.

După terminarea studiilor și absolvirea stagiului militar, Cosmin s-a angajat la o societate din Hunedoara, unde în scurt timp a ajuns să ocupe o funcție de conducere.

”Ceea ce s-a întâmplat, după ce am ajuns în funcția de conducere, poate fi scenariul unui film care pentru mine s-a terminat tragic”, le-a declarat Cosmin tinerilor din sală.

Ambiția și dorința de a urca cât mai sus l-au împins pe Cosmin să își deschidă o afacere, iar în 2004 acesta și-a văzut visul realizat.

După o primă afacere care nu a avut mult succes, acesta a dat lovitura cu o firmă de reciclare a fierului și dărâmarea clădirilor înalte.

În doar câțiva ani, de la o simpă mașină, Cosmin a ajuns să transporte cu garnituri de tren deșeurile pe care le producea în afacerea sa.

„Vanitatea și banii nu fac casă bună”, este părerea lui Cosmin. Fără să își dea seama, mânat de dorința de a produce cât mai mulți bani, a început să facă afaceri mai puțin legale.

Deoarece piața în care el lucra era în creștere, la scurt timp a început să apară și concurența, iar pentru a se menține în top a apelat la mai multe tertipuri financiare.

Mișcarea sa a fost observată de oamenii legii și în primă fază Cosmin a fost condmnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Dar cercul vicios în care intrase și ambiția sa puternică l-au forțat pe bărbat să continue afacerile ilegale.

Viața personală a lui Cosmin era în cădere și în 2012 a divorțat de soție, dar nici atunci nu a putut lăsa ambiția, care era din ce în ce mai puternică. Atât de puternică încât nu a observat că legea era din nou pe urmele sale.

A doua oară el nu a mai fost iertat și a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare.

Atunci și-a dat seamna cine a rămas lângă el: familia, care tot timpul l-a sfătuit și i-a fost alături chiar și când discernământul îi lipsea.

Ajuns în detenție, Cosmin și-a dat seama cât de importantă este libertatea și cât de mult a greșit în viață, când nu a ascultat de cei apropiați lui.

ziua portilor deschise la Curtea de Apel alba Iulia

Mesajele celor trei deținuți i-au impresionat cei prezenți. Elevii și studenții au avut ocazia să le pună întrebări celor trei și să primească răspunsuri despre viața lor din închisoare, dar și despre planurile de viitor.

Mai presus de toate, cei trei bărbați le-au transmis, celor tineri și la început de drum, să cântărească bine fiecare acțiune pe care o fac și să fie conștienți că fiecare abatere de la lege se poate sfârși într-o celulă dintr-un penitenciar.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

RECORD: 1.767 cazuri COVID-19 confirmate în România, în ultimele 24 de ore, după 24.745 testări. 47 decese, 498 pacienți la ATI

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în România a ajuns la 116.415, potrivit datelor transmise miercuri, 23 septembrie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 1.767 de infectări noi, depistate în ultimele 24 de ore după 24.745 testări, un nou record absolut, după cel din 16 septembrie, când au fost înregistrate 1.713 cazuri noi la 26.520 testări.

Vezi și ALBA: 45 cazuri de COVID-19 confirmate în județ în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Până miercuri, 93.558 de pacienți au fost declarați vindecați. Au fost raportate 47 decese noi, iar 498 pacienți sunt internați la ATI.

De asemenea, 681 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până marți, erau raportate 114.648 cazuri (1.059 noi), 4.503 decese (45 decese noi), 2.253.380 teste în total; 21.978 efectuate în ultimele 24 de ore, 13.773 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.205 la cerere.

Situația cazurilor noi vs. numărul de testări din ultimele zile:

23 septembrie – 1.767 cazuri noi la 24.745 testări – record absolut (2.278.125 de teste în total; 24.544 efectuate în ultimele 24 de ore, 15.165 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.379 la cerere; raportate și rezultatele a 201 teste prelucrate anterior)

22 septembrie – 1.059 cazuri noi după 21.978 teste (2.253.380 teste în total; 21.978 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.773 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.205 la cerere)

19 septembrie – 1.333 cazuri noi, după 24.148 teste (2.210.071 de teste în total; 23.030 efectuate în ultimele 24 de ore, 14.305 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.725 la cerere; raportate și rezultatele a 1.118 teste prelucrate anterior)

18 septembrie – 1.527 cazuri noi, după 25.254 testări (2.185.923 de teste în total; 25.254 efectuate în ultimele 24 de ore, 16.065 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.189 la cerere)

17 septembrie – 1.679 cazuri noi, după 24.125 testări (2.160.669 de teste în total; 24.025 efectuate în ultimele 24 de ore, 15.292 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.733 la cerere; raportate și rezultatele a 100 teste prelucrate anterior)

16 septembrie – 1.713 cazuri noi după 26.520 teste (2.136.544 de teste în total; 25.991 în ultimele 24 de ore, 16.542 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.449 la cerere; raportate și rezultatele a 529 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore) – record

15 septembrie – 1.111 cazuri noi după 21.049 teste (2.110.024 în total; 21.049 în ultimele 24 de ore, 12.767 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.327 la cerere)

11 septembrie – 1.391 cazuri noi, după 26.149 testări (2.041.921 de teste în total; 26.149 în ultimele 24 de ore, 14.415 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 11.734 la cerere)

27 august – 1.504 cazuri după 25.052 testări (1.730.420 teste în total; 25.052 în ultimele 24 de ore, din care 14.151 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 10.901 la cerere)

Situația îmbolnăvirilor pe județe – 23 septembrie – sursă INSP:

Județ / Număr de cazuri confirmate (total) / Număr de cazuri noi:

Mun. București – 15605 – 301

Suceava – 6285 – 40

Brașov – 5660 – 97

Prahova – 5419 – 41

Argeș – 5418 – 24

Iași – 4421 – 93

Bacău – 3966 – 55

Galați – 3920 – 40

Dâmbovița – 3775 – 32

Timiș – 3584 – 75

Bihor – 3349 – 53

Ilfov – 2998 – 55

Cluj – 2984 – 83

Neamț – 2947 – 52

Buzău – 2683 – 18

Vaslui – 2645 – 77

Vrancea – 2631 – 10

Dolj – 2557 – 50

Arad – 2474 – 43

Constanța – 2417 – 65

Brăila – 2242 – 22

Hunedoara – 2138 – 42

Sibiu – 2010 – 29

Vâlcea – 1956 – 37

Gorj – 1870 – 24

Maramureș – 1851 – 45

Olt – 1736 – 9

Mureș – 1694 – 22

Alba – 1588 – 43 (1.593 cazuri în total, 45 cazuri noi, potrivit DSP Alba)

Botoșani – 1552 – 8

Bistrița – Năsăud – 1416 – 13

Mehedinți – 1354 – 8

Caraș – Severin – 1196 – 22

Ialomița – 1183 – 1

Covasna – 1106 – 22

Teleorman – 1033 – 35

Giurgiu – 1011 – 21

Harghita – 901 – 7

Tulcea – 773 – 12

Călărași – 768 – 12

Sălaj – 614 – 14

Satu Mare – 563 – 14

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 23 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 116.415 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 93.558 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.767 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 681 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Trei focare de COVID-19 în județul Alba. Jandarmi și fotbaliști infectați cu noul coronavirus

Publicat

Trei focare de coronavirus sunt momentan active în județul Alba, în condițiile în care în ultimele 24 de ore au fost confirmate pozitiv 45 de cazuri noi. 

Un focar este înregistrat în rândul jandarmilor din Aiud, unde patru jandarmi au fost confirmați pozitiv cu COVID-19. Situația este una critică în această perioadă când mai sunt 4 zile până la alegerile locale, când toți jandarmii sunt angrenați în misiuni.

UPDATE Precizări din partea Inspectoratului de Jandarmi Alba

Patru jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba au fost confirmați pozitiv cu Covid 19, acestea fiind singurele cazuri active la momentul de față. Trei dintre aceștia urmează să fie internați în spital iar cel de-al patrulea se află acasă, în izolare. Toți cei 4 jandarmi au o stare de sănătate generală bună.

Jandarmeria Alba a luat toate măsurile necesare limitării răspândirii virusului SARS Cov2, iar situația celor 4 jandarmi nu afectează situația operativă de la nivelul instituției.

CITEȘTE ȘI: TREI DECESE ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, în județul Alba. Doi bărbați și o femeie, cu comorbidități asociate

Un alt focar de 12 persoane este înregistrat la Clubul de Fotbal ”Unirea” din Alba Iulia. Președintele clubului, Mihai Dăscălescu, a declarat pentru alba24.ro, că 10 jucători și 2 antrenori ai clubului au fost depisați pozitiv cu COVID-19.

De asemenea, cel de al treilea focar activ la echipa de fotbal de la Galda de Jos. Momentan, nimeni din primăria Galda de Jos nu a putut fi contactat pentru mai multe detalii. Potrivit DSP Alba, este vorba despre patru persoane confirmate cu COVID-19.

CITEȘTE ȘI: TREI DECESE ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, în județul Alba. Doi bărbați și o femeie, cu comorbidități asociate

Persoanele pozitive au fost izolate, contacții carantinați, majoritatea persoanelor pozitive fiind asimptomatice. În total, circa 100 de persoane au fost testate până acum în contextul celor 3 focare. Au fost luate toate măsurile care se impun pentru limitarea răspândirii virusului și stingerea focarelor”, au declarat reprezentanții DSP Alba.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

TREI DECESE ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, în județul Alba. Doi bărbați și o femeie, cu comorbidități asociate

Publicat

Trei noi decese ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, s-au înregistrat în județul Alba, în ultimele 24 de ore. Este cel mai mare număr de bolnavi care au murit într-o singură zi. 

Numărul total al persoanelor decedate de la începutul epidemiei a ajuns la 60, în județ.

Bărbat, 71 de ani, din Alba Iulia, confirmat în 15.09.2020, internat în SJU în 15.09, decedat în 22.09. Comorbiditati – HTA, cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, anevrisme, AVC sechelar, insuficiență renală cronică

Bărbat, 65 de ani, Alba Iulia, confirmat în 19.09, internat în 19.09, decedat în 23.09 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud. Comorbiditati – cardiopatie ischemică, fibrilatie, insuficiență renală, obezitate morbidă

Femeie, 73 de ani, Zlatna, confirmată în 20.09 și internată la SJU, decedată în 22.09. Comorbidități – insuficiență cardiacă cronică, HTA grad II, insuficiență renală, obezitate morbidă, ulcere varicoase, boală venoasă cronică

În județul Alba, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 45 de infectări noi, cele mai multe de la începutul epidemiei.

Citește și: RECORD: 1.767 cazuri COVID-19 confirmate în România, în ultimele 24 de ore. Creștere semnificativă a infectărilor

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 45 cazuri de COVID-19 confirmate în județ în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Publicat

45 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în județul Alba în ultimele 24 de ore.

Marti, în Alba au fost prelucrate 847 probe (550 la DSP si 297 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 73425.

CITEȘTE ȘI: Trei focare de COVID-19 în județul Alba. Jandarmi și fotbaliști infectați cu noul coronavirus

Informațiile au fost transmise de Direcția de Sănătate Publică Alba, miercuri, 23 septembrie. În total, de la începutul pandemiei în județul Alba au fost înregistrate 1574 cazuri de coronavirus.

CITEȘTE ȘI: TREI DECESE ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, în județul Alba. Doi bărbați și o femeie, cu comorbidități asociate

Localitățile din care provin cazurile noi (23 septembrie):

Abrud – 2,

Aiud – 7,

Alba Iulia – 12,

Blaj – 1,

Câmpeni – 2,

Ciugud – 3,

Cricău – 1,

Cugir – 2,

Daia Română – 1,

Galda de Jos – 1,

Ocna Mureș – 1,

Săsciori – 1,

Sebeș – 2,

Șona – 1,

Șpring – 1,

Stremț – 1,

Zlatna – 2,

Albac – 1,

Lopadea Nouă – 1

Încă două persoane care deși nu sunt din Alba, s-au infectat pe teritoriul județului:

O persoană din Cluj

O persoană din județul Vâlcea

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate