Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Zece noi pompieri militari ai ISU Alba au depus jurământul de onoare, pe 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România

Publicat

Zece noi pompieri militari ai ISU Alba au depus jurământul de onoare, vineri 13 septembrie. Ceremonialul a avut loc în Cetatea Alba Carolina, în ziua în care se împlinesc 176 de ani, de la Bătălia din Dealul Spirii. Ziua de 13 septembrie este desemnată Ziua Pompierilor Români, fiind celebrată anual. 

Este vorba despre evenimentul istoric care a suprins sacrificiul pompierilor din București pentru apărarea revoluției pașoptiste în fața forțelor otomane. 

În cadrul evenimentului 10 cadre ale ISU Alba au depus jurământul de onoare:

  • Berbec Alexandru Ionuț (Sublocotenent);
  • Sîmboan Andrei-Bogdan (Sergent major);
  • Rus Ioan Gabriel (Sergent major);
  • Poanta Darius Nicolae (Sergent major);
  • Mara Matias (Sergent major);
  • Bărbuleț Andrei-Marius (Sergent major);
  • Vesa Darius-Daniel (Sergent major);
  • David Darius-Adrian (Sergent major);
  • Giurgiu Iulian-Mircea (Sergent major);
  • Todea Ioan (Sergent Major)

Pompierii din Alba au salvat aproximativ 6000 de persoane în primele opt luni ale anului

În primele opt luni ale anului 2024, au avut loc 7900 de intervenții la nivelul ISU Alba. Au fost salvate bunuri de peste 44 de milioane de de lei. Au fost desfășurate peste 6000 de intervenții SMURD la care au salvat aproximativ 6000 de persoane, a declarat în timpul ceremoniei, inspectorul șef al ISU Alba, Ovidiu Costea.

Bătălia din Dealul Spirii

Semnificația istorică a zilei pompierilor este legată de Bătălia de la Dealul Spirii, care avut loc la datat de 13 septembrie 1848.

Evenimentele petrecute în timpul Revoluției din 1848, în Țara Românească, precum adoptarea Declarația de la Islaz, abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu și instaurarea guvernului revoluționar la București, au condus la o replică din partea Imperiului Otoman.

Bătalia din Dealul Spirii a avut loc între unitățile de pompieri, comandate de căpitanul Pavel Zăgănescu și forțele otomane, conduse Kerim Pașa.

Pavel Zăgănescu, împreună cu cinci ofițeri, 150 de soldați, șase sergenți, doi gorniști și doi toboșari, a ținut piept avangardei coloanei lui Kerim Pașa, ce cobora pe ulița Mihai Vodă, această luptă însemnând cea dintâi confruntare armată, purtată de oastea modernă română, după reînființarea ei, în 1830, scrie Historia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate