Connect with us
Advertisement

Eveniment

VINERI: Protest cu zeci de camioane pe DN 1, între Alba Iulia și Aiud. Vor circula cu viteză redusă. Care sunt revendicările

Publicat

Transportatorii de marfă din Alba vor organiza vineri, 18 iunie, un protest pe DN 1, între Alba Iulia – Nord și Aiud. Circa 50 de camioane vor circula cu viteză redusă pe drumul național, începând cu ora 14:00. 

Începând de vineri, 18 iunie, între 14:00 și 17:00 transportatorii de marfă din mai multe centre economice ale României vor circula cu viteză redusă pe cele mai importante artere de trafic din țară. Mai multe asociații patronale ale transportatorilor – APTE 2002, Apulum Alba Iulia, ATM Bucovina, FORT, UNTRR, COTAR si ARTRI – au anunțat că susțin mișcarea de protest, care are în centrul revendicărilor amnistia fiscală în cazul controalelor fiscale făcute de ANAF pe reîncadrarea diurnei șoferilor ca venit de natură salarială.

Sunt vizate controalele deja finalizate, cele în curs, precum și orice control viitor pe tema reîncadrării diurnelor ca venit de natură salarială care vizează perioada 2015-2021. Acțiunea patronatelor din transporturi este susținută și de Sindicatul Șoferilor “Solidaritatea Drumuri Bune” din Sibiu.

O altă revendicare importantă o reprezintă menținerea actualului prag de neimpozitare a diurnei externe la 2,5 ori nivelul indemnizațiilor acordate funcționarilor de stat, pe care Ministerul Finanțelor intenționează să îl reducă la 1,2 – 1,5 ori din valoarea acordată astăzi funcționarilor de stat. O astfel de modificare a Codului fiscal ar reduce diurna acordată șoferilor de la un maximum de 87,5 EUR pe zi la 45 – 47 EUR/zi, ceea ce înseamnă o reducere a veniturilor nete ale șoferilor, dar și o creștere a costurilor transportatorilor cu cel puțin 3,5 eurocenți pe kilometru, cu efecte evidente în creșterea prețurilor produselor la raft pentru toată populația. Reducerea diurnei pentru șoferi este echivalentă cu împingerea forței de muncă din sector către firmele din vestul Europei, care îi așteaptă pe șoferii români cu brațele deschise. O impozitare a unei părți a diurnei ar crește costurile firmelor de transport într-atât încât nu ar mai fi competitive pe piața internațională, ca urmare a nivelului ridicat al taxelor și impozitelor aplicate pe muncă în România.

De asemenea, transportatorii solicită eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu de care beneficiază angajații la stat față de privați – este vorba de prevederile HG 714/2018, care oferă bugetarilor posibilitatea de a deconta, fără documente justificative, 230 de lei pe noapte pentru cheltuieli de cazare. Transportatorii de marfă sunt preocupați și de intenția actualului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de a introduce vinieta pe tkm, după principiul “poluatorul plătește”, promovată intens de Comisia Europeană de ani de zile, dar neintrodusă în practică de nicio țară europeană, ca urmare a taxelor de drum care ar crește exponențial pentru transportatorii de mărfuri. Creșteri, care, evident, în final s-ar reflecta în prețurile produselor la raft.

În timp ce alte state est-europene caută soluții să mențină competitivitatea propriilor companii de transport pe piața comunitară, competitivitate redusă prin reglementările protecționiste impuse de vest-europeni prin Pachetul Mobilitate, care va intra în vigoare complet în februarie 2022, Guvernul României se gândește să penalizeze suplimentar firmele românești prin supraimpozitare și suprataxare. Firmele de transport internațional contribuie masiv la reducerea deficitului balanței comerciale a României, care în 2020 a ajuns la peste 16 miliarde de euro. Astfel, pare de neînțeles hotărârea cu care instituțiile statului român acționează în direcția punerii pe butuci a unui segment economic care angajează aproape 400.000 de oameni direct și indirect.

Transportatorii români solicită Guvernului, așadar, să fie consultați înainte de introducerea de noi reglementări care le vizează activitatea, așa cum se cuvine unui sector economic care contribuie cu peste 7% la PIB-ul României, potrivit revistei Tranzit.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement