Connect with us
Advertisement

Actualitate

„Ziua porţilor deschise” la ISU Alba. Ateliere interactive, expoziţie cu tehnică de intervenţie şi ceremonial militar cu ocazia Zilei Protecţiei Civile

Publicat

Ziua de 28 februarie este declarată Ziua Protecţiei Civile din România. Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba va organiza “Ziua Porţilor Deschise”  în toate subunităţile, activitate în cadrul căreia cei interesaţi pot asista la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice.

Manifestările organizate cu prilejul acestei sărbători se vor desfăşura după următorul program:

– ora 10.00 – 11.00 – Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia– Simpozion cu tema “Protecţia Civilă – Protecţia Cetăţeanului”;

– ora 10.00 – 14.00 – Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – Ateliere interactive;

– ora 10.00 – 14.00 – Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – Expoziţie cu tehnică specifică protecţiei civile;

– ora 12.00 – 12.30 – Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – Ceremonial Militar şi prezentarea ordinelor şi mesajelor primite cu ocazia “Zilei Protecţiei Civile” din România.

De-a lungul celor 81 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, protecţia civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele nationale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu, transmit reprezentanţii ISU Alba.

Semnificative sunt cutezanţa, profesionalismul şi devotamentul manifestat de personalul acestei instituţii în timpul celui de-al doilea război mondial, cât şi în timpul numeroaselor dezastre: inundaţiile din anii 1970, 1975, 1999, 2000, 2005, cutremurul devastator din anul 1977, accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995, numeroasele accidente tehnologice, mai precizează sursele citate.

În prezent, conform legislaţiei adoptate în anul 2004, protecţia civilă împreună cu pompierii militari formează Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, instituţii formate pentru a îmbunătăţii reacţia în situaţii de urgenţă. La nivel judeţean s-a constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sub directa preşedinţie a Prefectului, iar la nivel local au fost înfiinţate Comitete Locale pentru Situaţii de Urgenţă, conduse de edilii unităţilor administrativ-teritoriale respective. Cu ajutorul acestor structuri, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă gestionează, coordonează şi acţionează efectiv, cu mijloacele şi forţele din dotare, pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente sau dezastre şi limitarea efectelor negative ale acestora.

Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente în diferite zone, identificarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare, organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă, alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului, înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate. Măsurile de protecţie civilă trebuie să se realizeze din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite de lege.

Cu prilejul Zilei Protectiei Civile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba doreşte să mulţumească tuturor instituţiilor şi operatorilor economici cu care a colaborat şi a desfăşurat activităţi practice de pregătire dar şi de intervenţie, pentru ajutorul acordat şi colaborarea eficientă.

În cadrul activităţilor desfăşurate cu ocazia sărbătoririi Zilei Protecţiei Civile în România, vor fi prezentate şi autospecialele intrate în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba, prin Proiectul „ECHIPAMENTE PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA INTERVENŢIILOR ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ” de care beneficiază Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei”, ai cărei membri sunt judeţele Regiunii 7 Centru: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

Finanțarea s-a realizat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 iar valoarea proiectului a fost de 20.356.621,20 lei, din care valoarea grantului este de 15.814.763,45 lei.

Valoarea totală pentru judeţul Alba este de 3.266.806,87 lei, din care valoarea grantului este de 2.579.381,24, iar contribuţia Consiliului Judeţean Alba este de 55.740,43 lei.

Obiectivul general al proiectului care s-a implementat pentru o perioadă de 27 de luni, este creşterea gradului de siguranţă a populaţiei, indiferent de localizarea aşezămintelor umane, prin creşterea calităţii serviciilor pentru siguranţă publică şi de asistenţă medicală în situaţii de urgenţă, în vederea sprijinirii unei dezvoltări economice şi sociale durabile şi echilibrate teritorial la nivelul Regiunii 7 Centru.

Dotarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Alba, Braşov. Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu şi ale structurilor SMURD din cadrul acestor inspectorate cu: 12 ambulanţe de prim ajutor cu tracţiune 4×4: 3 ambulanţe la ISU Mureş, 2 la ISU Alba, 3 la ISU Braşov, 1 la ISU Covasna şi 3 la ISU Harghita; 2 ambulanţe de terapie intensivă, câte una la ISU Mureş şi Braşov; 4 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mărită, câte una la ISU Braşov, Covasna, Harghita şi Sibiu; 4 ambulanţe de prim ajutor, cu tracţiune 4×2: 2 ambulanţe la ISU Sibiu, 1 la ISU Alba şi 1 la ISU Covasna; 3 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică pe şasiu camionetă: 2 autospeciale la ISU Alba şi 1 la ISU Covasna; 19 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică de teren: 2 autospeciale la ISU Alba, 1 la ISU Braşov, 3 la ISU Covasna, 3 la ISU Harghita, 5 la ISU Mureş şi 5 la ISU Sibiu.

Au fost instruite 516 de persoane care vor utiliza aceste echipamente specifice. 144 de persoane pentru exploatarea ambulanţelor de prim ajutor (4×4) (24 la ISU Alba); 28 de persoane, pentru exploatarea ambulanţelor de terapie intensivă; 84 de persoane, pentru exploatarea autospecialelor pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mărită; 48 de persoane pentru exploatarea ambulanţelor de prim ajutor (4×2) (8 la ISU Alba); 28 de persoane pentru exploatarea autospecialelor pentru lucrul cu apă spumă de capacitate mică pe şasiu camionetă (16 la ISU Alba); 184 de persoane pentru exploatarea autospecialelor pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică de teren (16 la ISU Alba).

Scăderea timpul mediu de răspuns la locul intervenţiei de la 23’18’’ la 21’32’’ la obiectivele din zonele rurale şi de la 10’07’’ la 8’42’’ în zonele urbane.

Echipamentele specifice ce vor fi achiziţionate în cadrul proiectului vor putea fi utilizate în îmbunătăţirea acoperirii riscurilor naturale, tehnologice, biologice, sociale şi de incendii chiar şi incendii la fondul forestier respectiv incendii izbucnite în zone cu acces limitat, precum şi tuturor riscurilor care presupun asistenţă medicală de urgenţă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement