Actualitate
Vizite de afaceri cu parteneri germani la firme din Alba şi alte judeţe. Oportunităţi de colaborare în turism, gastronomie şi formare profesională

Schimbul de bune practici și diseminarea unor rezultate de succes în domeniul dezvoltării centrelor de afaceri, dar și al activității IMM au reprezentat temele principale ale Misiunii economice desfășurate în județul Alba, de reprezentanții mediului de afaceri din județul Prignitz – Landul german Brandenburg. Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru şi Consiliul Judeţean Alba, în colaborare cu Reprezentanța Landului Brandenburg în Regiunea Centru și Consiliul de Dezvoltare Economică Brandenburg, partener Enterprise Europe Network, au fost organizatorii acestei misiuni economice.
Peste 40 de persoane, reprezentanți ai administrației publice locale și ai mediului de afaceri din Regiunea Centru, alături de membrii misiunii economice, au participat la o Conferință internațională, în prima zi a manifestărilor, ulterior având loc întâlniri bilaterale pe diverse domenii de interes reciproc. În cadrul inițial s-a discutat despre sprijinul administrației pentru dezvoltarea afacerilor, despre posibilitățile de colaborare între firmele germane și române, dar și despre sprijinul și transferul de bune practici, pentru ca firmele românești să atragă mai eficient fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor.
O atenție deosebită a fost acordată vizitelor de documentare ale germanilor la companii din Transilvania ce activează în domeniul prelucrărilor metalice, în gastronomie sau vinificație, precum și în industria de prelucrare a cărnii.
Experții ADR Centru au gestionat 12 vizite la diferite obiective social-economice din Regiunea Centru, dar și din Regiunea Nord-Vest. În cadrul acestor vizite, din zilele de 13, 14 și 15 octombrie 2014, au avut loc 144 discuții bilaterale între cei 10 membri ai delegației germane și reprezentanții a 40 de firme și organizații românești. Cele mai solicitate domenii de lucru au fost formarea profesională, precum și domeniul turismului și al gastronomiei.
Din acest punct de vedere, un real interes a fost reprezentat de modelul german preluat la Școală Profesională Germană din Alba Iulia, unde s-a discutat despre oportunitatea de pregătire a unor proiecte prin programul Erasmus+.
”Noi încercăm permanent, prin organizarea acestui gen de misiuni economice, în special cu partenerii noștri germani, să acordăm un sprijin eficient firmelor românești, mai ales celor care sunt membre ale rețelei Enterprise Europe Network. În Regiunea Centru sunt foarte mulți investitori germani, județul Alba fiind unul dintre cele ce atrage fonduri private importante, în special în domeniul automotive. Acum se pune problema dezvoltării acestei colaborări, prin diversificarea domeniilor în care investesc germanii. Vrem să aducem resurse financiare în industria alimentară, în turism, în vinificație, în domenii care se dezvoltă la noi în zone rurale sau mai puțin industrializate. Dar noi avem totuși o mare problemă cu resursele umane, deoarece investitorii sunt exigenți și au nevoie de specialiști. Aceștia pot fi pregătiți în centre de formare realizate după model dual german și, până la urmă, dacă acești oameni vor alege să lucreze în Germania sau în România este un câștig pentru societate. Aici intervin celelalte aspecte socio-economice, susținute de noi prin alte programe, inclusiv de investiții din fonduri europene, ca să rămână cât mai mulți în România și să contribuie la dezvoltarea țării noastre”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Misiunile economice cu partenerii germani sunt organizate de ADR Centru sub egida Enterprise Europe Network, cea mai mare rețea de sprijin pentru afaceri și inovare din Europa și au scopul de a facilita realizarea de contacte și stabilirea de parteneriate de afaceri între companiile străine și companiile din Transilvania, dar şi realizarea de schimburi de experienţă cu organizaţii din domenii similare. Partenerii germani au fost impresionați de dezvoltarea firmelor românești și de sprijinul acordat de Enterprise Europe Network, care le ajută să-și îmbunătăţească gama de servicii pe care le oferă. EEN aduce o nouă perspectivă asupra evenimentelor de tip misiune economică, generată atât de creşterea vizibilităţii acestora şi a posibilităţilor de dezvoltare de cooperări cu alte companii din străinătate, dar şi de varietatea serviciilor care pot fi oferite prin colaborarea cu alte organizaţii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News