Connect with us
Advertisement

Actualitate

„Voluntar, Implicat şi Pregătit”: Ziua Educaţiei Nonformale, sărbătorită la Alba Iulia cu o dezbatere la cafenea

Publicat

În 11-12 octombrie, în toată România se sărbătorește Ziua Educației Nonformale, pentru a treia oară, în stradă, în școli sau în locuri publice. La Alba Iulia s-a sărbătorit printr-o cafenea publică, din cadrul proiectului „Voluntar, Implicat şi Pregătit”, la care au luat parte volunatri şi reprezentanţii ONG-urilor din Alba. Au fost schimbate idei despre activităţile de voluntariat la care tinerii pot participa, dar şi ce presupune această modalitate nonformală de dezvoltarea a abilităţilor.

Tot cu ocazia Zilei Educației Nonformale, în perioada 11-13 octombrie se desfășoară la Roica un atelier de autocunoaștere și dezvoltare personală, inclus în cadrul altui proiect al „Alumni” şi finanţat de Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Alba, „Știu cine sunt, știu ce vreau!”. Are ca scop „Stimularea tinerilor din Alba Iulia spre a-și alege corect un pachet educațional adaptat la piața muncii și la propria personalitate. Unul dintre obiective este creșterea nivelului de autocunoaștere și dezvoltare personală a 50 de tineri, în scopul orientării acestora spre un pachet educațional potrivit propriei personalități”, au transmis membrii proiectului.

Organizații neguvernamentale, instituții școlare și nu numai sărbătoresc, vineri, prin metode de educație nonformală mai mult sau mai puțin cunoscute în scopul promovării acestui tip de educație nonformală, respectiv cafenele publice, biblioteci vii, flashmob-uri sau dezbateri.

Activitatea de vineri de la Alba Iulia este integrată în proiectul V.I.P, finanțat de Comisia Europeană prin programul „Tineret în Acțiune” şi are ca scop creșterea nivelului de orientare pe piața voluntariatului a 120 de tineri cu și fără oportunități reduse cu vârsta cuprinsă între 15-25 ani din județul Alba, pâna la finalul proiectului.

Organizațiile care au inițiat activități nonformale sunt Centrul Județean de Voluntariat și Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

„Din discuțiile purtate de tineri s-au stabilit mai multe aspecte și anume că voluntariatul se face pentru socializarea între tineri sau persoane de mai multe vârste, pentru a se ajuta mai multe persoane, pentru ca voluntarii să se facă remarcați, pentru a petrece timpul într-un mod constructiv, pentru a se cunaoște mai bine, pentru integrarea mai bine în societate, pentru certificare și recunoaștere, pentru a depăși granițele impuse de sistemele comuniste, pentru a încerca să schimbe mentalități, pentru a umple niște goluri și pentru a stimula simțul civic”, au spus organizatorii.

Tinerii vor avea parte de metode de educație nonformală pe temele: comunicare (exerciții de comunicare, barierele în comunicare, importanța feedback-ului etc.), inteligența emoțională (exerciții și discuții care se vor axa pe capitolul autocunoaștere – vor fi abordate unele tehnici de psihologie a individului precum semnificația unor forme geometrice, exerciții de imaginație și explicarea acestora etc.), încredere (importanța încrederii în sine și de asumare a deciziilor, exerciții de încredere – „cercul încrederii”, „saltul încrederii”), managementul conflictelor (metode de aplanare a conflictelor, dreptul la liberă exprimare, exerciții ce pun în evidență includerea tinerilor cu oportunități reduse), lucru în echipă (coeziunea echipei, jocuri de echipă etc.), evaluare atelier.

Tinerii vor avea parte de jocuri individuale de stimulare a inteligenției și creativității, dar și exerciții de grup cu rol de dezvoltare a abilităților de lucru în echipă.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement