Connect with us
Advertisement

Eveniment

Vot de la 16 ani la alegerile locale și europarlamentare. Proiectul a fost depus la Parlament

sectie vot

Publicat

Un proiect prin care se propune dreptul de vot de la 16 ani la alegerile locale și europarlamentare a fost depus marți la Camera Deputaților. Este semnat de 29 de parlamentari.

„Reducerea vârstei necesare pentru votul la alegerile locale reprezintă o măsură care va contribui la implicarea tinerilor în comunitatea lor, având în vedere că vor avea putere să își aleagă reprezentanții de la o vârstă mai mică.

La acest moment, se constată că tinerii până în 18 ani sunt dezinteresați de subiectele politice și, mai ales, pasivi în ceea ce privește implicarea civică. O astfel de inițiativă ar responsabiliza tinerii de la o vârstă mai mică, contribuind, astfel, la sporirea spiritului democratic”, potrivit reprezentanților tinerilor.

Inițiatorii propun reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale și europarlamentare, de la 18 la 16 ani.

La 1 ianuarie 2021, 411.368 de tineri cu vârsta între 16 și 17 ani aveau rezidența în România.

”Au dreptul de a alege cetățenii români care au împlinit 16 ani inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor” – este, în esență, propunerea de modificare legislativă.

Cum justifică inițiatorii propunerea

În expunerea de motive se arată că unele state din Europa au luat deja măsuri pentru reducerea vârstei de vot pentru tineri, cum ar fi Scoția, Austria, Norvegia, Estonia, Germania și Malta.

În 2011, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluția 1826 prin care a recomandat statelor membre să analizeze reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru toate alegerile. O rezoluție similară a fost emisă în 2015 de Parlamentul European, pentru ”a crește egalitatea electorală în rândul cetățenilor UE”, potrivit sursei citate.

Inițiatorii mai amintesc că, pentru tinerii între 14 și 18 ani, legea recunoaște anumite capacități și responsabilități. De semenea, consideră că tinerii între 16 și 18 ani sunt suficienți de maturi pentru a se implica politic în societate și ar trebui reprezentați politic.

Exemplifică prin Codul Muncii, ce dă drept de muncă persoanelor fizice de la 16 ani, Codul Penal – prin care responsabilitatea penală în fața legii este de la aceeași vârstă, Codu Civil – capacitate deplină de exercițiu, dreptul de a se căsători sau Codul Rutier – dreptul de a obține permis (AM, A1 și B1).

Tinerii ”nu sunt scutiți de plata impozitelor sau contribuțiilor sociale, ceea ce înseamnă că contribuie la bugetele locale și de stat, fără ca opinia lor să poată fi exprimată pe calea votului”, mai explică inițiatorii.

De ce vot la 16 ani doar pentru alegeri locale și europarlamentare

Aceștia spun că au prezentat proiectul doar cu referire la alegerile locale și europarlamentare, pentru că doar în cadrul alegerilor parlamentare și prezidențiale sau la referendum cetățenii români își exercită dreptul de vot suveran.

”Până la acordarea unui drept de vot cu caracter suveran tinerilor, apreciem că se impune pilotarea acestui exercițiu democratic pentru alegerile locale și europarlamentare, iar ulterior să se evalueze impactul prezentei propuneri în vederea extinderii dreptului de vot”, se explică în expunerea de motive.

Deocamdată, propunerea pentru drept de vot de la 16 ani este pentru alegerile locale și europarlamentare din 2024.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dany

    miercuri, 13.04.2022 at 23:08

    A scăzut numărul votanților. În goana după ciolan o sa bage de la 14 ani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement