Eveniment
Vot în Senat: Închisoare la domiciliu pentru condamnări până la 7 ani. Infractorii vor sta în detenție ca populația în izolare
Senatul a aprobat recent un proiect de lege prin care deținuții cu pedepse de până la șapte ani și-ar putea ispăși pedeapsa acasă, fiind supravegheați în permanenţă prin intermediul unei brăţări electronice. De această măsură nu vor putea benficia criminalii, violatorii, traficanții de persoane și de droguri, precum nici cei condamnați pentru corupție.
De asemenea, actul normativ prevede și posibilitatea executării pedesei cu închisoare în regim mixt: în timpul săptămânii acasă, iar în weekend în penitenciar. Pentru a fi aplicat, proiectul trebuie să treacă și de Camera Deputaților, care este camera decizională.
Proiectul, inițiat de senatoarea PNL Alina Gorghiu, aduce câteva modificări asupra Legii 286/2009 privind Codul Penal, precum și asupra Legii 135/2010 privind Codul de Procedură Penală. Potrivit proiectului, instanţa poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
- pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;
- infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
- infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
- în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Nu se va putea dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă:
- iniţial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată;
- infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor;
- faptele reprezintă infracţiuni contra vieţii, contra integrităţii corporale sau sănătăţii, infracţiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, precum şi infracţiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată.
De asemenea, nu se va putea dispune executarea la domiciliu a pedepsei dacă persoana a fost condamnată anterior pentru săvârşirea fie a infracţiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire a evadării ori pentru tentativă la aceasta.
sursa: g4media.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News