Connect with us
Publicitate

Actualitate

Vouchere de vacanță: 2.080 de lei pe card, pentru bugetari, în extrasezon. Pedepse cu închisoarea dacă sunt folosite ilegal

zile libere

Publicat

Proiectul ordonanță de urgență prin care vor fi acordate vouchere de vacanță și în extrasezon pentru bugetari, doar pe suport electronic, a fost pus în consultare publică de către Ministerul Turismului. Actul normativ include și sancțiuni pentru utilizarea necorespunzătoare a acestora.

Potrivit documentului, instituţiile publice vor acorda, anual, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2025, vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat sau vouchere de vacanță valabile pentru utilizarea în extrasezon, în cuantum de 2.080 de lei, pentru un salariat, în funcție de opțiunea fiecărui salariat.

Voucherele de vacanță vor fi emise doar pe suport electronic. Din 1 ianuarie 2020 nu vor mai fi acordate autorizații unităților emitente pentru emiterea de vouchere de vacanță pe suport de hârtie. Autorizațiile existente vor fi prelungite automat până la decontarea completă a operațiunilor aferente voucherelor  de vacanță pe suport de hârtie aflate în circulație, se mai arată în proiect.

De asemenea, bugetarii vor putea primi în cursul unui an calendaristic o singură categorie de vouchere de vacanță: vouchere de vacantă cu utilizare pentru un an de zile sau vouchere de vacanță pentru utilizare în extrasezon, în funcție de opțiunea beneficiarului exprimată până la data de 1 noiembrie a fiecărui an pentru anul următor. Această opțiune nu poate fi schimbată în decursul anului.

Voucherul de vacantă pentru extrasezon are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii si poate fi folosit  exclusiv pentru achiziționarea pachetelor de servicii turistice prestate în lunile aprilie – mai și octombrie – noiembrie.

”Având în vedere că s-a constatat în practică o aglomerare a unităților de cazare în sezon (în special în lunile iunie-august), pe de o parte, și un număr scăzut de turiști în extrasezon, pe de altă parte, s-a decis încurajarea beneficiarilor să opteze pentru o vacanță în extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanță ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie”, precizează ministerul.

În ceea ce privește digitalizarea voucherelor de vacanță, autoritățile motivează cu diminuarea semnificativă a costurilor logistice, o securitate crescută a sistemului și eliminarea cheltuielilor de transport efectuate pentru trimiterea și rambursarea voucherelor, dar și creșterea numărului de comercianți care acceptă instalarea unui terminal de plată POS, contribuind astfel la creșterea acceptării plății cu carduri.

Fiecare voucher de vacanţă este valabil numai dacă are înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod în acesta, cel puțin următoarele mențiuni:

a) emitentul şi datele sale de identificare;

b) angajatorul şi datele sale de identificare;

c) numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanţă;

d) perioada de valabilitate a suportului electronic;

e) interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în alte locuri decât în unităţile affiliate și interdicția de a utiliza voucherul de vacanță extrasezon în altă perioadă

f) cuvintele «VOUCHER DE VACANŢĂ ELECTRONIC», cu litere majuscule pe faţa suportului electronic, iar în cazul voucherului de vacanță pentru extrasezon va fi scris vizibil și cuvântul “EXTRASEZON”;

g) elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României.

Voucherele de vacanţă emise pe suport electronic pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanţă acordate de către angajator şi pot fi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice în unităţile afiliate.

Voucherele de vacanţă emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.

Voucherele de vacanţă sunt bonuri de valoare destinate exclusiv achiziţionării pachetelor de servicii turistice, potrivit ministerului turismului. Prin noul act normativ sunt precizate și situațiile ce pot fi considerate infracțiuni și pedepsele valabile în contextul utilizării voucherelor de vacanță.

Astfel, se pedepsesc cu închisoare de la 1 lună la 3 luni sau cu amendă următoarele fapte, dacă au fost de natură să conducă la realizarea unui profit material sau financiar:

a) utilizarea de către beneficiari a voucherelor de vacanță pentru achiziţionarea de servicii care nu fac obiectul turismului intern

b) acceptarea de către unităţile afiliate de vouchere de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu fac obiectul turismului intern”

În alte situații, sunt prevăzute amenzi:

– se sancţionează cu 7 puncte-amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă

– se sancţionează cu 14 puncte-amendă şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de vouchere de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii

– se sancţionează cu 14 puncte-amendă următoarele: fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanţă; comercializarea voucherelor de vacanţă de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice; diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanţă utilizate de angajaţi; emiterea de vouchere de vacanţă de către alte entităţi decât cele prevăzute; retragerea licenţei de turism agenţiei de turism, în calitate de unitate afiliată, fapta agenţiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achiziţionare cu vouchere de vacanţă la un preţ mai mare faţă de preţul pachetului similar de servicii achiziţionat prin alte mijloace de plată

– se sancţionează cu 25 puncte – amendă şi interzicerea pentru doi ani a dreptului de a accepta  vouchere de vacanță ca modalitate de plată,  fapta unității afiliate de a accepta vouchere de vacanță pentru utilizare în extrasezon pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice prestate în altă perioadă decât aprilie – mai și octombrie – noiembrie.

Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii, iar constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul cu atribuţii de control din cadrul Ministerului Turismului.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate