EVENIMENT
Vouchere de vacanță: până la ce dată vor fi acordate și categoriile de beneficiari. Modificări în dezbatere la Senat
Un proiect aflat în dezbatere la Senat aduce modificări ordonanței prin care sunt acordate voucherele de vacanță. Noile condiții ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2024.
Tichetele de vacanță vor fi acordate atât angajaților bugetari, cât și, opțional, în funcție de decizia angajatorului, salariaților din privat. Valoarea voucherelor rămâne de 1.450 lei anual.
În cazul persoanelor care lucrează la mai multe firme, acestea trebuie să aleagă un singur angajator de la care să primească voucherele de vacanță.
„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare (…), inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, prevede proiectul legislativ.
Alte reguli propuse
Actul normativ mai prevede că, în cursul anului fiscal, angajații pot beneficia de vouchere de vacanță, de prima de vacanță și de bilete de odihnă, acordate potrivit Legii 263/2010 privind sistemului unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.
Angajatorii, alții decât instituțiile publice, depun anual, până la data de 31 ianuarie, lista salariaților, la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social. În caz contrar este prevăzută sancțiune cu 5 puncte-amendă (pentru nedepunere sau depunere cu întârziere).
Un angajat poate alege un singur angajator de la care să primească voucherele de vacanță.
Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat.
Impactul bugetar va fi semnificativ, de 6 miliarde de lei pe an, însă reprezentanții industriei HoReCa spun că acești bani se vor întoarce în economie. Angajații din sectorul privat pot primi și acum vouchere, însă din bugetul firmelor.
Vezi AICI integral proiectul.
Cum se acordă voucherele de vacanță. Legislația actuală
În prezent, voucherele de vacanță se emit pe suport hârtie și/sau electronic.
Valoarea totală este de 1450 de lei/an; filele au valori de 50 sau de 100 de lei
Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele.
Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.
Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.
Este interzis ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash – se retrage licența agenției care face acest lucru.
Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.
Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.
Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.
surse: senat.ro, turism.gov.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.