Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Voucherele de vacanţă pentru angajaţi ar putea fi folosite şi de copiii acestora, în taberele şcolare. Proiect adoptat la Senat

Publicat

copii O modificare a legi voucherelor de vacanţă pentru angajaţi a fost adoptată, miercuri, de Senat. Aceasta prevede posibilitatea ca voucherele să poată fi folosite şi în taberele şcolare, de către copiii angajaţilor care le primesc.

Proiectul legislativ va intra în atenţia Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Legea prevede că pentru salariați tichetele de vacanță sunt scutite de la plata impozitului pe venit și a asigurărilor sociale aferente, iar sumele corespunzătoare voucherelor vor fi deductibile pentru angajatori la calculul impozitului pe profit în limita a șase salarii minime pe economie pentru fiecare angajat pe an calendaristic.

Aceste vouchere vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agențiile de turism autorizate de Autoritatea Națională pentru Turism și utilitate doar pentru achiziționarea de servicii turistice pe teritoriul României.

(P)  Haine, pantofi și accesorii sport pe FashionSport.ro.  Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii. Branduri mari: Nike, Adidas, Puma, Dunlop, Slazenger, Lee Cooper, Karrimor, Everlast etc. Reduceri mari în fiecare zi.

Prevederi din legea privind acordarea tichetelor de vacanţă

“Salariaţii din cadrul societăţilor comerciale, companiilor naţionale, societăţilor naţionale, regiilor autonome şi din sectorul bugetar, precum şi din cadrul unităţilor cooperatiste şi al celorlalte persoane juridice sau fizice care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, denumite în continuare angajator, pot primi titluri nominative – tichete de vacanţă.

Tichetele de vacanţă se pot acorda în limita prevederilor bugetului de stat sau, după caz, ale bugetelor locale, pentru unităţile din sectorul bugetar, şi în limita bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.

Tichetele de vacanţă reprezintă un titlu de valoare finanţat solidar de către angajator şi salariat.

Tichetele de vacanţă se emit de către unităţile cu activitate specializată în domeniul care face obiectul prezentei legi, numai în baza autorizaţiei de funcţionare, acordată de Ministerul Finanţelor Publice.

Autorizaţia de funcţionare se acordă potrivit criteriilor stabilite de către Ministerul Finanţelor Publice, astfel încât să se asigure dezvoltarea concurenţială a serviciilor prevăzute de prezenta lege.

Fiecare tichet de vacanţă este valabil numai în condiţiile în care cuprinde, cel puţin, următoarele menţiuni:

– numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă;

– numele şi prenumele salariatului care are drept de utilizare de tichete de vacanţă;

– numele şi adresa emitentului;

– denumirea şi codul fiscal al angajatorului;

– valoarea nominală a tichetului de vacanţă;

– date referitoare la perioada de valabilitate;

– interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de alte bunuri sau servicii decât cele care fac obiectul prezentei legi;

– spaţiu destinat înscrierii datei şi aplicării ştampilei unităţii la care tichetul de vacanţă fost utilizat.

Salariatul poate utiliza tichetele de vacanţă până la data de 31 decembrie a anului următor celui în care au fost emise tichetele de vacanţă.

Tichetele de vacanţă pot fi folosite numai pentru achitarea contravalorii serviciilor achiziţionate şi prestate pe teritoriul României, prin intermendiul agenţiilor de turism licenţiate cu care unităţile emitente au contractat de prestarea serviciilor respective. Serviciile vor fi prestate în structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, alimentaţie publică, tratament balnear, agrement, de transport, pentru activităţi sportive şi culturale cu care unităţile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.

Agenţiile de turism agreate pot să acorde beneficiarilor de tichete de vacanţă reduceri de tarife şi bonificaţii, variabile în funcţie de perioada anului pentru care sunt emise tichetele de vacanţă.

În cazul în care suma ce reprezintă contravaloarea serviciilor achiziţionate este mai mică decât valoarea nominală a tichetelor de vacanţă, utilizarea acestora este considerată integrală.

Unităţile emitente au obligaţia de a transmite lista agenţiilor de turism corespunzătoare reţelei de utilizare, la care salariaţii pot folosi tichete de vacanţă.

Unitatea emitentă va deschide un cont bancar special, destinat în mod exclusiv viramentelor bancare către Fondul comun pentru tichete de vacanţă. În acest cont bancar, angajatorul va vira lunar contribuţiile sale şi ale salariaţilor, după cum au fost stabilite de aceştia, de comun acord. Decontarea tichetelor de vacanţă între agenţiile de turism şi unităţile emitente ale tichetelor de vacanţă se face numai prin intermediul unităţilor bancare. Acelaşi regim de decontare se va aplica şi în cazul relaţiei dintre angajator şi unitatea emitentă.

Sumele derulate prin operaţiunile cu tichete de vacanţă de către unităţile emitente ale acestora nu pot fi utilizate pentru reinvestirea în alte scopuri.

Salariatul are dreptul să primească tichete de vacanţă numai dacă consimte ca în cursul unui an calendaristic, pe o perioadă de minim 4 luni şi maxim 11 luni, să plătească o contribuţie lunară echivalentă cu minim 25% şi maxim 100% din salariul minim pe economie.

Angajatorul stabileşte nivelul contribuţiei sale lunare la Fondul comun pentru tichete de vacanţă, în funcţie de priorităţile sale financiare.

Contribuţia angajatorului nu poate fi mai mică decât contribuţia lunară a salariatului, reprezentând minim 25% din salariul minim pe economie.

La data împlinirii perioadei de contribuţie, unitatea emitentă, la cererea angajatorului, va emite tichete de vacanţă nominale. Valoarea nominală a tichetelor va fi egală cu suma vărsată până atunci de către salariat şi angajator la Fondul comun pentru tichete de vacanţă, la care se adaugă o sumă egală cu dobânda calculată de banca unde este deschis contul special pentru vărsămintele efectuate de salariat şi angajator.

Plata serviciilor oferite de unitatea emitentă sunt în sarcina angajatorului şi nu sunt incluse în contravaloarea nominală a tichetelor de vacanţă.

Pe parcursul perioadei de contribuţie, salariatul poate întrerupe vărsarea contribuţiei sale lunare, caz în care angajatorul nu mai poate fi obligat să verse contribuţia sa la Fondul comun pentru tichete de vacanţă. În cazul în care întreruperea are loc la cererea salariatului, înainte de împlinirea termenului minim de cotizare de 4 luni, salariatului şi angajatorului li se vor returna, în numerar, sumele vărsate, urmând ca dobânda aferentă să fie încasată numai de angajator. Dacă întreruperea are loc după împlinirea termenului minim de cotizare de 4 luni, salariatului îi vor fi eliberate tichete de vacanţă, în condiţiile prezentei legi.

După împlinirea termenului minim de cotizare, salariaţii pot cere oricând, prin intermediul angajatorului, eliberarea tichetelor de vacanţă.

Vânzarea de către salariaţi şi comercializarea de către agenţiile de turism a tichetelor de vacanţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 RON.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax