Eveniment
VREMEA în România, 5-11 septembrie: ploi abundente, aproape toată săptămâna. Zonele vizate
Săptămâna începe cu temperaturi mai scăzute față de normalul perioadei. Apoi, în a doua parte, cresc treptat, până la maxime în jur de 30 de grade.
Va ploua aproape în fiecare zi. În weekend, vor fi precipitații abundente în vest, centrul și nord.
Potrivit prognozemeteo.ro, septembrie a început cu ploi mult așteptate de agricultori în toate regiunile țării, Iar săptămâna aceasta va avea un scenariu asemănător.
Aerul rece polar marin care a determinat răcirea consistentă pe care o resimțim deja la nivelul temperaturilor minime și maxime de la noi persistă în regiunile estice, sudice și sud-estice până la mijlocul săptămânii, când, pe o circulație atlantică spre țara noastră este trimis aer cald, care va face ca abaterile termice pozitive să ajungă și la +4, +6 grade peste normalul perioadei.
Lucrurile se vor schimba din nou odată cu ziua de duminică, când o nouă coborâre polară și o circulație NV – SE va aduce o nouă răcire consistentă la nivelul țării noastre.
Prognoza meteo 5-11 septembrie: Temperaturi minime
- Luni: temperaturi minime care se vor situa, la nivelul întregii țări, între 12 – 14 grade, ușor mai coborâte în depresiunile Transilvaniei, spre 10 – 11 grade, în timp ce la munte nu urcă mai sus de 8 – 9 grade, cu 4 – 5 grade pe creste.
- Marți-joi: încălzire, la început prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Banat și Crișana (se vor atinge 16 – 17 grade și doar prin Moldova, depresiunile Transilvaniei rămânem cu temperaturi de 12 – 14 grade.
- De vineri, în Banat vor fi iar nopți tropicale (20 – 22 de grade).
- Sâmbătă și duminică vor fi valori ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea. În nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana minimele rămân la valori de 13 – 15 grade, cu 7 – 9 grade la munte.
Prognoza meteo 5-11 septembrie: Temperaturi maxime
- Luni-miercuri: regimul diurn de temperatură nu va suferi modificări importante în primele trei zile ale săptămânii; de luni – miercuri vom avea maxime de la 23 – 25, 26 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, respectiv 19 – 21 de grade în restul zonelor, cu 13 – 15 grade la munte.
- De joi se încălzește și mai mult, maximele ajung în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și la 27 – 28 de grade, cu 24 – 26 de grade în restul zonelor.
- Vineri-sâmbătă: temperaturi și de 30, 31 de grade prin sudul Olteniei, Munteniei.
- Duminică: răcire consistentă în Banat, Crișana, mare parte din Oltenia, nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, unde ne oprim la 17 – 19 grade, cu 13 – 14 grade la munte (8 – 9 grade pe creste).
Prognoza meteo – vremea 5-11 septembrie: precipitații
- Luni, ploile sunt prezente prin zonele montane, prin Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin nordul Munteniei și al Olteniei. Nu se vor acumula mai mult de 3 – 5, 7 l/mp, doar pe crestele Meridionalilor fiind posibile cantități spre 10 – 15 l/mp.
- Marți, ploile preferă tot zonele montane (15 – 20 de l/mp prin Meridionali, Apuseni), dar ploi slabe pot să cadă și prin nordul Munteniei, al Olteniei, Transilvania.
- Miercuri, ploile, consistente de data aceasta (15 – 20, izolat 25 de l/mp) vor fi prezente în Transilvania, Crișana, Meridionali și Apuseni, dar, izolat, și prin Moldova și estul Munteniei.
- Joi, ploile aleg Dobrogea, zonele montane și Transilvania (sub 5 l/mp).
- Weekend: o nouă repriză de ploi consistente, abundente. Acestea încep vineri prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și NE extrem al Munteniei (20 – 30, izolat 40 de l/mp), sâmbătă vor fi ploi mai ales prin zonele montane (5 – 10 l/mp), și izolat și prin estul Munteniei, Transilvania (1 – 3 l/mp) pentru ca duminică să plouă abundent în toată țara. Vorbim de cantități care vor ajunge și la 30 – 40 l/mp prin Banat, Maramureș, Meridionali, respectiv 15 – 20 de l în restul țării.
O săptămână bogată în precipitații, mai ales în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Olteniei, al Moldovei, unde se pot acumula 40 – 50, izolat chiar 70 – 80 de l.
În restul regiunilor (Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia) se pot acumula între 10-15 l/mp. Sudul extrem al Olteniei și al Munteniei vor fi cele mai văduvite de precipitații, aici șansele să nu cadă niciun strop fiind destul de mari.
sursă: Prognoze Meteo – Vremea în România
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News