Connect with us
Advertisement

Economie

Zece inculpați condamnați pentru credite cu documente false la BRD Alba Iulia. Prejudicii de peste 230.000 de lei

instanta decizie magistrat justitie

Publicat

Zece persoane din județul Alba au fost condamnate la închisoare cu executare sau suspendare pentru înșelăciune, după doi ani de judecată. 9 dintre cei 10 condamnați în perioada 2013-2014 au solicitat și obținut credite de nevoi personale, cu documente false, de la o sucursală din Alba Iulia a BRD, iar o a zecea persoană facilita sau chiar întocmea documentele respective. Prejudiciul cauzat de aceștia a fost de 232.500 lei.

Unul dintre bărbații condamnați în dosarul înșelătoriei și care mai avea condamnări din trecut a primit o nouă sentință, de 14 ani și o lună de închisoare.

De asemenea, magistrații au decis că inculpaţii trebuie să plătească despăgubiri față de BRD, cu titul de daune materiale, în valoare de peste 240.000 lei.

În 20 decembrie, în ședință publică, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o primă condamnare în cazul celor 10 persoane judecate.

CITEȘTE ȘI: Dosar la Judecătoria Alba Iulia, cu zece inculpaţi, pentru înşelăciune. Prejudiciu de peste 200.000 de lei la bancă din oraş

Potrivit minutei pe scurt judecătorii i-au condamnat pe:

Baieșu Horea – ”(…) pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune, (…) 6 luni închisoare pentru săvârțirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. contopeşte pedepsele aplicate (…) în pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită şi anume 2 luni luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 11 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.”

Pâclișan Alin – ”(…) 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune. (…). Condamnă pe inculpatul Pâclișan Alin, (…) la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. (…), contopeşte pedepsele aplicate pentru faptele ce fac obiectul prezentului dosar, în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită şi anume 2 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 1 an şi 2 luni închisoare. 

Bărbușiu Mihai Ilie, ”(…) la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune. (…) 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. (…). Contopeşte pedepsele aplicate pentru faptele ce fac obiectul prezentului dosar, în pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită şi anume 2 luni luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 11 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.”

Faghiura Cătălin Alexandru, ”(…) la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune.  (…) 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. (…) Contopeşte pedepsele aplicate pentru faptele ce fac obiectul prezentului dosar, în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită şi anume 2 luni luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 1 an şi 2 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.”

Făcăleț Robert Cristian, ”(…) la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârâirea infracțiunii de înşelăciune. (…)6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Constată că faptele deduse judecăţii sunt concurente cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare, aplicată prin s.p. nr. 26/2015 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 9417/176/2014 , definitivă prin neapelare la data de 16.02.2015. Anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an şi 4 luni închisoare aplicată prin s.p. nr. 26/2015 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 9417/176/2014 , definitivă prin neapelare la data de 16.02.2015 şi descontopeşte pedeapsa rezultantă în elementele ei componente pe care le repune în individualitatea lor, după cum urmează: -1 (un) an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat (…) (un) an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat (…) -4 luni închisoare spor, pe care care îl înlătură. (…) contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta hotărâre de 6 luni şi de 9 luni închisoare cu pedepsele de mai sus – 2 pedepse de câte 1 an închisoare, în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse şi anume 9 luni închisoare , urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa rezultantă de 1 an şi 9 luni închisoare. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 1 an şi 9 luni închisoare mai sus menţionată, pe durata termenului de supraveghere de 4 ani care va începe să curgă de la data de 16.02.2015.”

Gruian Toma Dan, ”(…) pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune.(…) 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. (…). Contopeşte pedepsele aplicate pentru faptele ce fac obiectul prezentului dosar, în pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită şi anume 2 luni luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 11 luni închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.

Vârvăroi Marius, ”(…) la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune. (…) 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. (…) Contopeşte pedepsele aplicate pentru faptele ce fac obiectul prezentului dosar, în pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită şi anume 2 luni luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 11 luni închisoare.(…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.

Monescu Claudiu Florin, ”(…) la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune. (…) la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Constată că faptele deduse judecăţii sunt concurente cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare, aplicată prin s.p. nr. 400/2018 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 288/176/2018 , definitivă prin neapelare la data de 15.10.2018. (…). Anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an şi 3 luni închisoare aplicată prin s.p. nr. 400/2018 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 288/176/2018 , definitivă prin neapelare la data de 15.10.2018 şi descontopeşte pedeapsa rezultantă în elementele ei componente pe care le repune în individualitatea lor, după cum urmează: – 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice,(…) – 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere (…) – Spor de 3 luni închisoare ,pe care care îl înlătură. (…) contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta hotărâre de 6 luni şi de 1 an închisoare cu pedepsele de mai sus – de 1 an închisoare şi de 9 luni închisoare, în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse şi anume 9 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa rezultantă de 1 an şi 9 luni închisoare.(…) Deduce perioada reţinerii de 24 ore începând cu data de 07.12.2015 ora 17.18 până în 08.12.2015, ora 17.18. (…). Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 1 an şi 9 luni închisoare mai sus menţionată, pe durata termenului de supraveghere de 3 ani care va începe să curgă de la data de 14.10.2018.”

Blindariu Albert Petru, ”(…) 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune. (…) 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Constată că infracțiunea dedusă judecăţii este concurentă cu cea pentru care faţă de inculpat s-a stabilit pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare prin S.p. nr. 350/2014 pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în dosarul penal nr. 8757/176/2014 rămasă definitivă prin neapelare la data de 06.01.2015.  În consecință: (…) anulează amânarea aplicării pedepsei de 1 an şi 2 luni închisoare (…) pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere (…) pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în dosarul penal nr. 8757/176/2014 rămasă definitivă prin neapelare la data de 06.01.2015. (…) contopeşte pedepsele aplicate inculpatului prin prezenta hotărâre de 9 luni închisoare şi respectiv de 6 luni închisoare cu pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare aplicată inculpatului prin S. p. nr. 350/2014 pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în dosarul penal nr. 8757/176/2014 rămasă definitivă prin neapelare la data de 06.01.2015 în pedeapsa cea mai grea, de 1 an şi 2 luni închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate, respectiv 5 luni, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 1 ani şi 7 luni închisoare. (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani.

Bakai Gabriel Antoniu, (…)  9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la înşelăciune. (…) pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Constată că infracțiunea dedusă judecăţii este concurentă cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 7 ani închisoare şi pedeapsa complementară de 2 ani (…) pronunțată de Tribunalul Alba în dosarul penal nr. 1377/107/2011 rămasă definitivă aşa cum a fost modificată prin d.p. nr. 161/A/2017 a Curţii de Apel Alba Iulia, la data de 23.02.2017, și în consecință, descontopeşte pedeapsa rezultantă în elementele sale componente pe care le repune în individualitatea lor, după cum urmează: – 1 (un ) an închisoare(…) 5 ani închisoare şi pedeapsa complementară 2 ani constând în interzicerea drepturilor (…) – 7 ani închisoare şi pedeapsa complementară de 2 ani (…) 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară de 1 an constând în interzicerea drepturilor (…)- 5 ani închisoare (…) Contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta sentinţă de 9 luni şi 6 luni închisoare cu pedepsele susmenţionate, în pedeapsa cea mai grea de 7 ani închisoare, la care se adaugă un spor fix şi obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv de 7 ani şi 1 lună, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 14 ani şi 1 lună închisoare.  (…) Deduce din pedeapsă durata reţinerii şi a arestării preventive începând cu data de 19.10.2010 şi până la 06.10.2011 (măsuri luate în dosar nr. 1377/107/2011 al Tribunalului Alba ), precum şi perioada arestării preventive în vederea executării mandatului european de arestare nr. 12/ME/13.03.2017 emis de Tribunalul Alba şi perioada executată începând cu data de 21.07.2018 la zi. Dispune anularea mandatului de executare a pedepsei închisorii emis în baza s.p. nr. 192/2015 pronunțată de Tribunalul Alba în dosarul penal nr. 1377/107/2011 şi dispune emiterea unui nou mandat conform prezentei, la data rămânerii definitive.”

Admite acţiunea civilă formulată de persoana vătămată SC Brd Gsg Sabrd Gsg SA constituită parte civilă şi obligă inculpaţii la despăgubiri, cu titul de daune materiale, după cum urmează: – Inculpatul Băieşu Horea în solidar cu inculpatul Bakai Gabriel Antoniu, la plata sumei de 39100 lei, din care, pentru suma de 12.000 lei aferentă creditului nr. 3863117/02.06.2014 în solidar şi cu inculpatul Pâclişan Alin . – Inculpatul Bărbuşiu Mihai Ilie în solidar cu inculpatul Bakai Gabriel Antoniu, la plata sumei de 40700 lei – Inculpatul Faghiura Cătălin Alexandru în solidar cu inculpatul Băieşu Horea , la plata sumei de 36000 lei – Inculpatul Făcăleţ Robert Cristian în solidar cu inculpatul Bakai Gabriel Antoniu, la plata sumei de 9400 lei – Inculpatul Gruian Toma Dan în solidar cu inculpatul Bakai Gabriel Antoniu, la plata sumei de 20071,49 lei – Inculpatul Vârvăroi Marius , la plata sumei de 36700 lei – Inculpatul Monescu Claudiu Florin în solidar cu inculpatul Băieşu Horea , la plata sumei de 35000 lei – Inculpatul Blidariu Albert Petru , la plata sumei de 15300 lei sume la care se adaugă dobânzi şi comisioane.”

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 – 2014, 9 persoane din judeţul Alba au solicitat şi obţinut un număr de 10 credite de nevoi personale de la sucursala din Alba Iulia a unei bănci, prezentând adeverinţe de salariu, contracte individuale de muncă şi acte adiţionale la contractele individuale de muncă, care atestau faptul că realizau venituri şi erau angajate la o societate comercială din Alba Iulia, în condiţiile în care aceste persoane nu figurau în evidenţele Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba şi nu figurau ca fiind angajaţii vreunui agent economic.

Documentele (adeverinţe de venit, contracte individuale de muncă şi acte adiţionale la contractele individuale de muncă) ar fi fost emise de către administratorul unei societăţi comerciale din Alba Iulia care le-a pus la dispoziţia persoanelor ce au obţinut creditele şi care le-a instigat să le folosească în obţinerea de credite.

Totodată, s-a stabilit faptul că un alt bărbat ar fi facilitat obţinerea acestor documente false de către persoanele care intenţionau să obţină un credit de nevoi persoane de la sucursala bancară în cauză, cunoscând faptul că aceste documente sunt false, pe unele dintre acestea întocmindu-le personal.

Documentele întocmite în fals au fost ulterior folosite, pentru obţinerea de credite de nevoi personale, cu valori cuprinse între 8.100 şi 40.700 lei, banca fiind prejudiciată, în total, cu suma de 232.500 lei.

În sarcina administratorului societăţii ce a emis documentele false şi a persoanei care a intermediat obţinerea documentelor, au fost reţinute infracţiunile de instigare la înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la înşelăciune şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată respectiv instigare la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia în termen de 10 zile.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement