Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Zece inculpați condamnați pentru credite cu documente false la BRD Alba Iulia. Prejudicii de peste 230.000 de lei


Publicat

instanta decizie magistrat justitie

Zece persoane din județul Alba au fost condamnate la închisoare cu executare sau suspendare pentru înșelăciune, după doi ani de judecată. 9 dintre cei 10 condamnați în perioada 2013-2014 au solicitat și obținut credite de nevoi personale, cu documente false, de la o sucursală din Alba Iulia a BRD, iar o a zecea persoană facilita sau chiar întocmea documentele respective. Prejudiciul cauzat de aceștia a fost de 232.500 lei.

Unul dintre bărbații condamnați în dosarul înșelătoriei și care mai avea condamnări din trecut a primit o nouă sentință, de 14 ani și o lună de închisoare.

De asemenea, magistrații au decis că inculpaţii trebuie să plătească despăgubiri față de BRD, cu titul de daune materiale, în valoare de peste 240.000 lei.

În 20 decembrie, în ședință publică, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o primă condamnare în cazul celor 10 persoane judecate.

CITEȘTE ȘI: Dosar la Judecătoria Alba Iulia, cu zece inculpaţi, pentru înşelăciune. Prejudiciu de peste 200.000 de lei la bancă din oraş

Potrivit minutei pe scurt judecătorii i-au condamnat pe:

Baieșu Horea – ”(…) pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune, (…) 6 luni închisoare pentru săvârțirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. contopeşte pedepsele aplicate (…) în pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită şi anume 2 luni luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 11 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.”

Pâclișan Alin – ”(…) 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune. (…). Condamnă pe inculpatul Pâclișan Alin, (…) la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. (…), contopeşte pedepsele aplicate pentru faptele ce fac obiectul prezentului dosar, în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită şi anume 2 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 1 an şi 2 luni închisoare. 

Bărbușiu Mihai Ilie, ”(…) la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune. (…) 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. (…). Contopeşte pedepsele aplicate pentru faptele ce fac obiectul prezentului dosar, în pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită şi anume 2 luni luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 11 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.”

Faghiura Cătălin Alexandru, ”(…) la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune.  (…) 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. (…) Contopeşte pedepsele aplicate pentru faptele ce fac obiectul prezentului dosar, în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită şi anume 2 luni luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 1 an şi 2 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.”

Făcăleț Robert Cristian, ”(…) la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârâirea infracțiunii de înşelăciune. (…)6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Constată că faptele deduse judecăţii sunt concurente cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare, aplicată prin s.p. nr. 26/2015 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 9417/176/2014 , definitivă prin neapelare la data de 16.02.2015. Anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an şi 4 luni închisoare aplicată prin s.p. nr. 26/2015 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 9417/176/2014 , definitivă prin neapelare la data de 16.02.2015 şi descontopeşte pedeapsa rezultantă în elementele ei componente pe care le repune în individualitatea lor, după cum urmează: -1 (un) an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat (…) (un) an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat (…) -4 luni închisoare spor, pe care care îl înlătură. (…) contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta hotărâre de 6 luni şi de 9 luni închisoare cu pedepsele de mai sus – 2 pedepse de câte 1 an închisoare, în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse şi anume 9 luni închisoare , urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa rezultantă de 1 an şi 9 luni închisoare. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 1 an şi 9 luni închisoare mai sus menţionată, pe durata termenului de supraveghere de 4 ani care va începe să curgă de la data de 16.02.2015.”

Gruian Toma Dan, ”(…) pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune.(…) 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. (…). Contopeşte pedepsele aplicate pentru faptele ce fac obiectul prezentului dosar, în pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită şi anume 2 luni luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 11 luni închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.

Vârvăroi Marius, ”(…) la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune. (…) 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. (…) Contopeşte pedepsele aplicate pentru faptele ce fac obiectul prezentului dosar, în pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită şi anume 2 luni luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 11 luni închisoare.(…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.

Monescu Claudiu Florin, ”(…) la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune. (…) la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Constată că faptele deduse judecăţii sunt concurente cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare, aplicată prin s.p. nr. 400/2018 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 288/176/2018 , definitivă prin neapelare la data de 15.10.2018. (…). Anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an şi 3 luni închisoare aplicată prin s.p. nr. 400/2018 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 288/176/2018 , definitivă prin neapelare la data de 15.10.2018 şi descontopeşte pedeapsa rezultantă în elementele ei componente pe care le repune în individualitatea lor, după cum urmează: – 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice,(…) – 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere (…) – Spor de 3 luni închisoare ,pe care care îl înlătură. (…) contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta hotărâre de 6 luni şi de 1 an închisoare cu pedepsele de mai sus – de 1 an închisoare şi de 9 luni închisoare, în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse şi anume 9 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa rezultantă de 1 an şi 9 luni închisoare.(…) Deduce perioada reţinerii de 24 ore începând cu data de 07.12.2015 ora 17.18 până în 08.12.2015, ora 17.18. (…). Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 1 an şi 9 luni închisoare mai sus menţionată, pe durata termenului de supraveghere de 3 ani care va începe să curgă de la data de 14.10.2018.”

Blindariu Albert Petru, ”(…) 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înşelăciune. (…) 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Constată că infracțiunea dedusă judecăţii este concurentă cu cea pentru care faţă de inculpat s-a stabilit pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare prin S.p. nr. 350/2014 pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în dosarul penal nr. 8757/176/2014 rămasă definitivă prin neapelare la data de 06.01.2015.  În consecință: (…) anulează amânarea aplicării pedepsei de 1 an şi 2 luni închisoare (…) pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere (…) pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în dosarul penal nr. 8757/176/2014 rămasă definitivă prin neapelare la data de 06.01.2015. (…) contopeşte pedepsele aplicate inculpatului prin prezenta hotărâre de 9 luni închisoare şi respectiv de 6 luni închisoare cu pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare aplicată inculpatului prin S. p. nr. 350/2014 pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în dosarul penal nr. 8757/176/2014 rămasă definitivă prin neapelare la data de 06.01.2015 în pedeapsa cea mai grea, de 1 an şi 2 luni închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate, respectiv 5 luni, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 1 ani şi 7 luni închisoare. (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani.

Bakai Gabriel Antoniu, (…)  9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la înşelăciune. (…) pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Constată că infracțiunea dedusă judecăţii este concurentă cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 7 ani închisoare şi pedeapsa complementară de 2 ani (…) pronunțată de Tribunalul Alba în dosarul penal nr. 1377/107/2011 rămasă definitivă aşa cum a fost modificată prin d.p. nr. 161/A/2017 a Curţii de Apel Alba Iulia, la data de 23.02.2017, și în consecință, descontopeşte pedeapsa rezultantă în elementele sale componente pe care le repune în individualitatea lor, după cum urmează: – 1 (un ) an închisoare(…) 5 ani închisoare şi pedeapsa complementară 2 ani constând în interzicerea drepturilor (…) – 7 ani închisoare şi pedeapsa complementară de 2 ani (…) 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară de 1 an constând în interzicerea drepturilor (…)- 5 ani închisoare (…) Contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta sentinţă de 9 luni şi 6 luni închisoare cu pedepsele susmenţionate, în pedeapsa cea mai grea de 7 ani închisoare, la care se adaugă un spor fix şi obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv de 7 ani şi 1 lună, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 14 ani şi 1 lună închisoare.  (…) Deduce din pedeapsă durata reţinerii şi a arestării preventive începând cu data de 19.10.2010 şi până la 06.10.2011 (măsuri luate în dosar nr. 1377/107/2011 al Tribunalului Alba ), precum şi perioada arestării preventive în vederea executării mandatului european de arestare nr. 12/ME/13.03.2017 emis de Tribunalul Alba şi perioada executată începând cu data de 21.07.2018 la zi. Dispune anularea mandatului de executare a pedepsei închisorii emis în baza s.p. nr. 192/2015 pronunțată de Tribunalul Alba în dosarul penal nr. 1377/107/2011 şi dispune emiterea unui nou mandat conform prezentei, la data rămânerii definitive.”

Admite acţiunea civilă formulată de persoana vătămată SC Brd Gsg Sabrd Gsg SA constituită parte civilă şi obligă inculpaţii la despăgubiri, cu titul de daune materiale, după cum urmează: – Inculpatul Băieşu Horea în solidar cu inculpatul Bakai Gabriel Antoniu, la plata sumei de 39100 lei, din care, pentru suma de 12.000 lei aferentă creditului nr. 3863117/02.06.2014 în solidar şi cu inculpatul Pâclişan Alin . – Inculpatul Bărbuşiu Mihai Ilie în solidar cu inculpatul Bakai Gabriel Antoniu, la plata sumei de 40700 lei – Inculpatul Faghiura Cătălin Alexandru în solidar cu inculpatul Băieşu Horea , la plata sumei de 36000 lei – Inculpatul Făcăleţ Robert Cristian în solidar cu inculpatul Bakai Gabriel Antoniu, la plata sumei de 9400 lei – Inculpatul Gruian Toma Dan în solidar cu inculpatul Bakai Gabriel Antoniu, la plata sumei de 20071,49 lei – Inculpatul Vârvăroi Marius , la plata sumei de 36700 lei – Inculpatul Monescu Claudiu Florin în solidar cu inculpatul Băieşu Horea , la plata sumei de 35000 lei – Inculpatul Blidariu Albert Petru , la plata sumei de 15300 lei sume la care se adaugă dobânzi şi comisioane.”

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 – 2014, 9 persoane din judeţul Alba au solicitat şi obţinut un număr de 10 credite de nevoi personale de la sucursala din Alba Iulia a unei bănci, prezentând adeverinţe de salariu, contracte individuale de muncă şi acte adiţionale la contractele individuale de muncă, care atestau faptul că realizau venituri şi erau angajate la o societate comercială din Alba Iulia, în condiţiile în care aceste persoane nu figurau în evidenţele Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba şi nu figurau ca fiind angajaţii vreunui agent economic.

Documentele (adeverinţe de venit, contracte individuale de muncă şi acte adiţionale la contractele individuale de muncă) ar fi fost emise de către administratorul unei societăţi comerciale din Alba Iulia care le-a pus la dispoziţia persoanelor ce au obţinut creditele şi care le-a instigat să le folosească în obţinerea de credite.

Totodată, s-a stabilit faptul că un alt bărbat ar fi facilitat obţinerea acestor documente false de către persoanele care intenţionau să obţină un credit de nevoi persoane de la sucursala bancară în cauză, cunoscând faptul că aceste documente sunt false, pe unele dintre acestea întocmindu-le personal.

Documentele întocmite în fals au fost ulterior folosite, pentru obţinerea de credite de nevoi personale, cu valori cuprinse între 8.100 şi 40.700 lei, banca fiind prejudiciată, în total, cu suma de 232.500 lei.

În sarcina administratorului societăţii ce a emis documentele false şi a persoanei care a intermediat obţinerea documentelor, au fost reţinute infracţiunile de instigare la înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la înşelăciune şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată respectiv instigare la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia în termen de 10 zile.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

FOCARUL de COVID din Liceul Militar din Alba Iulia: Cursurile trec în format ONLINE pentru două săptămâni

Publicat

Începând cu data de 1 martie, în urma analizei epidemiologice şi la recomandarea Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naţionale, Consiliul de conducere al Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia a hotărât desfăşurarea în format online a cursurilor, atât cu elevii aflați în spațiile de cazare din incinta instituţiei, cât şi cu cei confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 aflaţi la domiciliu, au transmis reprezentații instituției de învățământ. 

Procesul educațional se va desfășura în format online timp de două săptămâni, prin intermediul platformelor educaționale, iar cadrele didactice vor susține cursurile online din cadrul colegiului, cu ajutorul dispozitivelor inteligente.

Fiecare profesor va preda dintr-o sală de clasă dedicată, astfel încât să se evite deplasările și schimbul de echipamente electronice. Întregul efectiv de elevi militari dispune din acest an școlar de tablete performante, puse la dispoziție de Statul Major al Forțelor Aeriene.

În acelaşi context, în funcție de evoluția situației epidemiologice din perioada următoare, există posibilitatea să fie stabilite și alte măsuri pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 la nivelul Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Reamintim că alba24.ro a scris în urmă cu trei zile, reporterii Alba24.ro au cerut detalii despre cum este gestionat focarul din interiroul unității de învățământ.

Reprezentații Colegiului au oferit un răspuns în exclusivitate la o serie de întrebări.

Precizările Ministerului Apărării vin în contextul în care pe adresa redacției alba24.ro a sosit o sesizare cu privire la faptul că numărul elevilor și al profesorilor infectați în instituție este foarte mare, (infirmeria este plină) că ar fi o lipsă a medicamentelor.

După aproape trei săptămâni de la începerea semenstrului al doilea, în interiorul Colegiului, 77 de elevi au fost confirmați pozitiv cu COVID-19, fiind declarat focar și de altfel cel mai mare focar activ de pe teritoriul Municipiului Alba Iulia.

Aceștia sunt din mai multe județe din țară și potrivit reprezentaților, părinții s-au deplasat până la unitatea de învățământ și i-au preluat pe elevi.

De asemenea, un număr de 164 de elevi contacți direcți se află izolați în spațiile special amenajate pentru carantină, conform precizărilor Direcției Medicale a MApN.

CITEȘTE AICI cum a fost gestionat focarul de Covid: EXCLUSIV: Cum este gestionat cel mai mare focar de COVID-19, din Alba Iulia. Ce se întâmplă la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul”

știre în curs de actualizare.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sorin Cîmpeanu: Plata cu ora, ar fi soluția pentru profesori, dacă se va interzice cumulul pensiei cu salariul

Publicat

Profesorii din învățământul universitar și preuniversitar ar putea fi plătiți cu ora, în cazul în care nu va mai fi permis cumulul pensiei cu salariul. Aceasta este soluția văzută de ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat astăzi că profesorii ar trebui să poată lucra și după vârsta la care trebuie să se pensioneze, pentru că altfel în sistem va fi mai mult personal necalificat.

În cazul în care nu va mai fi posibil ca pensia să fie cumulată cu salariul, o soluție ar fi plata cu ora, a spus ministrul.

„Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora, chiar pentru acei colegi ai noștri care au calitatea de pensionari. Dacă nu ar fi posibilă plata cu ora în sistemul de învățământ, o resursă umană și așa deficitară din perspectiva calificării și a competenței, ar deveni încă și mai mare problemă din această perspectivă. Practic, am duce școala românească mult mai mult către personal necalificat în învățământ și sunt convins că nimeni nu își dorește acest lucru. Subliniez, e vorba de plată cu ora și în universitar, și în preuniversitar”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat și că cei care vor să se reangajeze în sistemul public trebuie să aleagă între pensie și salariu.

Aceasta a precizat că a fost pregătit un proiect de lege prin care oamenii vor putea să opteze între pensie sau salariul la stat.

Dacă aleg salariul, a mai spus Raluca Turcan, aceștia vor putea să se pensioneze la vârsta pe care și-o aleg, maximum 70 de ani, și să fie în continuare salariați.

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Conflict deschis în Alianța USR PLUS Alba, după votul de vineri din Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia. Ce s-a întâmplat

Publicat

Scandalul din interiorul Alianței USR PLUS Alba se pare că a devenit public, după cea mai recentă ședință de Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, unde consilierii locali PLUS au votat diferit față de cei din USR.

Mai multe surse politice au susținut că în interiorul Alianței USR PLUS Alba, încă dinainte de alegerile locale din 2020 există un conflict între cele două formațiuni, însă acesta nu a fost făcut public până vineri 26 februarie. 

Mai exact, pe ordine de zi a Consiliului Local s-a aflat mandatarea primarului Gabriel Pleșa (USR PLUS) pentru semnarea noului contract cu firma de transport STP, contract care trebuie să asigure realizarea transportului public comun atât în Alba Iulia dar și în localitățile care fac parte din AIDA-TL. 

În ultimele două săptămâni, Primăria Alba Iulia, AIDA TL și STP s-au aflat într-un ”război” dus prin declarații de presă și comunicate, scandal care a culiminat cu oprirea gratuității pentru pensionari, elevi și studenți, gest motivat de STP prin faptul că Primăria Alba Iulia nu a achitat mai multe facturi restante.

CITEȘTE ȘI: Războiul dintre Primăria Alba Iulia și STP: Consilierii Locali l-au mandatat pe Gabriel Pleșa pentru a semna noul contract

Liderul USR Alba, deputatul Beniamin Todosiu a reacționat într-o postare pe Facebook după ce doi consilieri locali PLUS au votat pentru mandatarea primarului Plesa de a semna noul contract, în timp ce colegii lor din USR au votat împotrivă sau s-au abținut.

Hotărârea a trecut cu 11 voturi, voturi date de consilierii locali PNL și cei din PLUS.

La scurt timp, Beniamin Todosiu a scris pe Facebook:

”Gestul colegilor din PLUS este regretabil și mă întreb dacă aceștia înțeleg cu adevărat ce înseamnă responsabilitatea poziției de consilier local. Când au fost învestiți în funcție au jurat că vor fi în slujba cetățeanului, iar acest lucru înseamna să apere interesele albaiulienilor.

Sunt dezamăgit și îngrijorat de votul colegilor de alianță care practic, astăzi, și-au bătut joc de albaiulieni și au angajat primăria într-un contractat despre care există suspiciuni rezonabile că e păgubos și cu vădite semne de ilegalitate.

Vă anunț că voi sesiza Biroul Național al Alianței USR PLUS privind acest derapaj al colegilor din PLUS pentru că gestul lor încalcă toate principiile pe care am promis că le respectăm și că luptăm pentru ele.”

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LISTA: Scenariile pentru școlile, liceele și grădinițele din Alba. Cum vor funcționa în perioada 1-5 martie. Decizia CJSU

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a aprobat scenariile în care vor funcționa unitățile de învățământ din județ, în săptămâna 1-5 martie. A fost luată în calcul rata incidenței cazurilor COVID pe localități.

În total, 32.650 elevi merg fizic la școală (și 15.824 online), în județul Alba, săptămâna viitoare, față de 33.277 în perioada 22-26 februarie.

În scenariul 3/roșu sunt Alba Iulia, Sebeș, Teiuș, Ciugud, Berghin, Cricău, Crăciunelu de Jos, Ponor, Șpring. În aceste localități (inclusiv unitățile arondate din sate/cartiere) vor merge la școală doar elevii din ciclul primar (clasele zero-IV) și la grădiniță, preșcolarii.

Scenariul 2/galben (la școală/grădiniță, fizic, doar preșcolarii, elevii din clasele zero-IV, VIII, XII, XIII, restul online): Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureș; Cut, Galda de Jos, Ighiu, Livezile, Lopadea Nouă, Meteș, Mihalț, Mirăslău, Ocoliș, Pianu de Sus, Săsciori, Sâncel, Sântimbru, Șona, Stremț, Șibot.

Scenariul 1/ verde (toți elevii/preșcolarii la școală/grădiniță, fizic): Abrud, Baia de Arieș, Câmpeni, Zlatna; Albac, Almașu Mare, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Blandiana, Bucerdea Grânoasă, Bucium, Câlnic, Cenade, Cergău, Cetatea de Baltă, Ciuruleasa, Daia Română, Doștat, Fărău, Gârbova, Gârda de Sus, Hopârta, Horea, Întregalde, Jidvei, Lunca Mureșului, Lupșa, Mogoș, Noșlac, Ohaba, Poiana Vadului, Poșaga, Rădești, Râmeț, Rimetea, Roșia de Secaș, Roșia Montană, Sălciua, Săliștea, Scărișoara, Sohodol, Șugag, Unirea, Vadu Moților, Valea Lungă, Vidra, Vințu de Jos.

Vezi HOTĂRÂREA NR. 43  – CJSU ALBA cu scenariile pe unități de învățământ săptămâna 1-5 martie

HOTĂRÂREA NR. 43 APROBARE SCENARII INV. 01-05 martie din 26.02.2021

Cum se aplică scenariile pentru funcționarea școlilor în semestrul al doilea:

Scenariul 1 (verde): Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori

– participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie

Scenariul 2 (galben): Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori – participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie

Scenariul 3 (roșu): Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori

– participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar

– participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

JUDEȚUL ALBA – scenarii unități de învățământ, săptămâna 1-5 martie:

Unitatea de învățământ / Incidența comunicată de DSP / Scenariul / Elevi care vin la școală / Elevi care studiază online

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate